.

.

TOTS 21

Jesús Loma-Ossorio, al centre, junt a Josep Andreu i Teresa Pallarès. Foto: Tarragona21

Jesús Loma-Ossorio, al centre, junt a Josep Andreu i Teresa Pallarès. Foto: Tarragona21

La indústria química i el Port de Tarragona, agrupadas des de fa un any i mig en el ‘looby’ ChemMed (Química Mediterrània) han presentat avui un ambiciós Pla Estratègic i un Catàleg de Serveis que pretén principalment atreure noves indústries dels sector químic i associats perquè s’implantin en el nostre territori aprofitant els avantatges competitius de què gaudeix i les sinèrgies entre sectors econòmics, i també que quan es produeixi la ‘caducitat’ de la indústria química, aquesta no abandoni el Camp de Tarragona perquè li hagi sortit un competidor molt fort a Àsia.

El sector petroquímic de Tarragona viu una certa sensació d’alarma, i avui el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona i un dels caps de ChemMed, Jesús Loma-Ossorio, ho ha deixat ben clar quan davant la premsa ha afirmat que és necessari un seguit d’accions perquè “si no es fa res suposarà el tancament de moltes plantes de Tarragona”. Justament, aquests dies es coneixia que las planta de Celanese es troba en procés de venda o tancament.

Part del públic que ha assistit a la presentació del Pla Estratègic. Foto: Tarragona21

Part del públic que ha assistit a la presentació del Pla Estratègic. Foto: Tarragona21

La necessitat d’innovar en productes enfront països molt més competitius a l’hora de posar preu als productes simples (‘commodities’) és una de les necessitats més perentòries, com també és un risc els elevats costos de l’energia elèctrica a Espanya, la manca del tercer fil ferroviari o la producció de ‘fracking’ als Estats Units com a competència directa.

Es tracta “d’impulsar la competitivitat i atreure noves inversions” i substituir amb noves empreses les que vagin tancant amb firmes “de més valor afegit, més diversificades de les que tenim. L’objectiu últim és mantenir els llocs de treball, que són d’una alta qualificació”, ha destacat el president del l’AEQT.

El Pla Estratègic fixa uns objectius i un full de ruta: cercarà nous nínxols empresarials a d’altres països, especialment en els sectors químic, d’automoció, de farmàcia i cosmètica, i de l’alimentació. Es busquen també oportunitats, com que es pugui instal·lar una planta de bateries de Panasonic ja que es troba en procés de cerca.

Dues empreses, interessades

Loma-Ossorio ha anunciat que dues empreses de fora de la Unió Europea “están interessades a venir a Tarragona” arran de la constitució del ChemMed i la seva tasca de donar-se a conèixer que ha fet fins ara. Loma-Ossorio no ha volgut desvetllar el nom de les firmes, però es tracta de firmes dels sectors de fertilitzants i d’additius alimentaris, que són activitats “que no tenim a Tarragona”. Ambdues es troben “en fase de negociació amb les empreses on es poden instal·ar”. El polígon químic de Tarragona es caracteritza per disposar de molt espai encara buit i és freqüent compartir zones veïnes entre empreses diferents.

A partir del Pla Estratègic s’han creat quatre àrees d’actuació: Organització i Serveis (que presideix Yolanda Vizcarro), Desenvolupament de Negoci (Josep Andreu), Màrqueting i Relacions Institucionals (Teresa Pallarès) i Innovació i Competitivitat (Marc Fargas).

Desenvolupat per les empreses químiques, el Port i AITASA, ara es reclama a diferents empreses de fora de l’AEQT i a institucions i entitats que s’hi sumin. Entre els punts forts del clúster figura la Universitat Rovira i Virgili i els seus ensenyaments associats a la química.

“El Pla vol desenvolupat el clúster de Tarragona i l’activitat industrial de la zona, no només concentrada en la indústria química, sinó sectors com subministradors o altres que aportin riquesa al territori”, ha destacat Loma-Ossorio.

Un calendari per al tercer fil

Al seu torn, el president del Port, Josep Andreu ha reclamat novament “un calendari” per a l’execució del tercer fil, més enllà dels anuncis de replantejaments de terrenys, com ha succeït recentment a la zona del Vendrell. ChemMed actuarà “per fer pressió” en casos com la tarifa elèctrica.

Andreu ha demanat la implicació “de col·legis professionals, de la URV i d’altres organitzacions empresarials” en les àrees on s’ha estructurat ChemMed. “Pot haver organitzacions empresarials que disposin d’instruments per projectar-nos”, ha dit. L’estructura de ChemMed “serà prima” i els diners es dstinaran principalmnt “a projectar Tarragona i ChemMed”. Entre les accions de promoció es plantejar esponsoritzar activitats esportives o culturals.

J. Garcia