
‘Caldrà destinar encara més recursos i esforços per aconseguir reduir la taxa d’atur i l’estacionalitzacio del mercat laboral’. Foto: Tarragona21
Quin balanç fa del mandat que acaba al maig?
Com no pot ser d’altra manera n’hem de fer un balanç positiu, els resultats de les passades eleccions ens han fet governar en minoria, i això, alhora que t‘aporta un escreix de feina, també et fa créixer en coneixement, obrint mires, ampliant l’objectiu, podent incorporar sense recances propostes d’altri, amb un resultat sempre millor pel municipi. I amb aquest ànim afrontem el repte de les properes eleccions municipals des de Roda i per Roda.
Quines han estat les prioritats d’aquests quatre anys?
Vam encetar el mandat amb un pressupost heretat del govern d’en Pere Compte i el 2016 la nostra prioritat va ser la mateixa, consolidar la economia municipal, reduint el deute, adequant-nos a tots els requisits imposats per diverses lleis en matèria econòmica i de contractació, això ens ha permès en els següents anys fer un esforç per invertir en multitud d’obres i al mateix temps millorar els serveis i baixar la pressió fiscal als rodencs i rodenques.
Què li ha quedat per fer després d’aquests quatre anys?
Home, doncs força coses, encara que no sigui políticament correcte dir-ho, les legislatures de quatre anys es fan curtes per a projectes que impliquen tràmits i gestions a més d’una administració, en això s’ha de dir que no ens ha ajudat gens la situació política actual amb la Generalitat i ľadmistració de l’estat gairebé paralitzades per les picabaralles polítiques.
A nivell de gestió, crec que necessitem millorar encara en l’organització de les tasques de manteniment, sobretot en la via pública, tant en planificació com en la rapidesa en resoldre les incidències.
Com deixa la situació econòmico-financera de l’Ajuntament?
Amb un sanejament consolidat, un rati de deute viu per sota del 15%, pagant als proveïdors a menys de 13 dies de promig i generant cada any romanents positius, jo diria que ara tenim una situació envejable, però s’ha de tenir cura i seguir treballant amb els peus a terra, per desgracia a Roda ja sabem que la situació es pot torçar molt ràpid si algun eixelebrat té la possibilitat de governar.
En inversions, han executat nombroses petites obres. Quines en destacaria?
Ja vam dir a l’inici del nostre mandat que no preteníem ésser recordats per les plaques amb el nostre nom a qualsevol cosa que féssim, i així ho hem fet, ens hem dedicat a treballar de valent des del primer dia per aconsseguir tirar endavant nombroses petites actuacions per millorar la qualitat de vida dels nostres convilatans. Per dir-ne alguna ressaltaria, les dues primeres que van ser la passera per sobre el torrent que va al Cap i a les escoles, i la zona d’esbarjo dels Llimoners, i les dues que s’estan portant a terme actualment, la Placa dels Pins i la Plaça Sant Jaume, ambdues amb dissenys que recuperen l’espai públic per a les persones per davant dels cotxes.
Hi haurà nova Biblioteca Municipal a Cal Guivernau? Quins terminis es fixa?
Fixar terminis en l’administració, sobretot quan no depens de tu sol, és extremament agosarat, però de vegades cal fer-ho per mantenir la tensió i latenció sobre un tema. En aquest cas sabem que hi haurà biblioteca a Cal Guivernau des del 2008, quan aquesta va ser la proposta guanyadora d’un concurs d’idees que es va fer, això sí, als guanyadors ni se’ls hi va pagar el premi ni tampoc se’ls hi va encarregar el projecte, ara ja hem fet ambdues coses i tenim sobre la taula l’avantprojecte que ens ha de permetre presentar-nos a les ajudes que tant el Ministerio de Fomento com la Generalitat treuen per aquestes inversions de caire cultural, creiem que el cost de gairebé un milió d’euros no l’ha de suportar tot les arques municipals.
Han posat en marxa un pis social i han anunciat dos pisos més. Quan seran una realitat?
El que hem posat a disposició fa unes setmanes és un pis per atendre, de manera temporal, casos de violència de gènere, o fets sobrevinguts, hem d’acabar de tancar amb el Consell Comarcal la gestió del mateix. Tenim ja adjudicades les obres per adequar-ne un altre pel mateix. Per altre banda hem obert ja el període d’inscripcions per poder accedir, mitjançant concurs de mèrits, als quatre pisos de lloguer social i per a joves, tenim també una partida pressupostaria per a poder adquirir dos pisos més per a lloguer social i estem iniciant tot el procediment per a poder alienar tres cases propietat de l’Ajuntament que no compleixen els paràmetres d’habitatge social per a poder destinar més recursos econòmics a ampliar el parc municipal d’habitatge.
Quina és la realitat de l’atur a Roda de Berà i quines accions han fet per combatre’l?
Els rodencs i rodenques en moltes coses som més penedesencs que tarragonins, i en això també, els nostres números són més semblants als de la comarca del Baix Penedès que als del Tarragonès, per això des del primer dia ens vam posar a treballar-hi des de diferents fronts, vam crear una comissió especial d’ocupació amb representació de tots els grups municipals per a fer una diagnosi sobre la situació de l’atur al nostre poble després d’estudiar-ne les conclusions hem potenciat mesures ja existents com els plans d’ocupació, les subvencions a la contractació i autoocupació, els contractes en col·laboració social, i n’hem creat de noves com les borses de treball de diferents oficis.
Hem signat també convenis amb diferents entitats que es dediquen a assessorar als nous emprenedors, s’està creant un espai de treball per aquestes, i des de l’escola d’adults seguim fent cursos de formació gratuïts en diferents àmbits laborals.
Caldrà d’ara en endavant seguir per aquest camí, destinant-hi encara més recursos i esforços per aconseguir reduir la taxa d’atur i l’estacionalització del mercat laboral.
Han reduït l’IBI real un 5 per cent en dos anys. Seguiran reduint-lo si continuen governant?
S’ha de ser curós amb les promeses quan tens possibilitats de governar i de portar-les a terme, és fàcil deixar-se portar per l’electoralisme i prometre que baixarem molt els impostos i farem moltes inversions i alhora millorarem els serveis, tot això a l’ hora només es pot fer endeutant-se fins a límits desorbitats. Segurament podrem seguir baixant la pressió fiscal però de forma progressiva i acurada, per poder mantenir el nivell ď inversions i de serveis necessari, mantenint el rati ď endeutament als nivells actuals.

‘Hem destinat un 11% de mitja del pressupost ordinari a seguretat’. Foto: Cedida
És Roda de Berà una ciutat segura? És cívica? Tenen problemes d’incivisme. Com els afronten?
El nostre poble té un urbanisme horitzontal, de ciutat jardí, amb molta segona residència de cases unifamiliars aïllades i amb gairebé cent quilòmetres de carrers, això fa que hàgim de destinar molts recursos materials i humans a la policia local. En els darrers quatre anys hem fet una nova comissaria, hem adquirit nous vehicles i cada any hem augmentat la plantilla de funcionaris policies i per reforçar el servei en èpoques de major afluència de visitants també hem creat una borsa d’agents interins.
Hem destinat un 11% de mitja del pressupost ordinari a seguretat. A finals de ľ any passat vam fer la primera fase de la inversió necessària per poder posar en funcionament enguany un sistema progressiu de videovigilància.
Tenim en funcionament una taula de mediació comunitària, on tots els agents implicats, escoles, institut, policia, àrea de joventut, justícia i mossos, posen de manifest no només els problemes d’ incivisme sinó també propostes de solucions.
Les denúncies per temes de trànsit, sobretot per excés de veloclitat, s’han incrementat quasi un 50% els darrers temps. Per què ha passat? Tenen previst aplicar-hi mesures?
De fet el nombre de sancions per excés de velocitat depèn si posem o no el radar a la Avinguda de l’Avenc els diumenges ď estiu a la tarda, aquesta és una via ď escapament dels vehicles que troben la N-340 embussada i la utilitzen per arribar a la entrada de l’autopista a Coma-ruga. Estem utilitzant també un radar informatiu dissuasiu mòbil a diferents carrers on hem tingut queixes dels veïns o la policia a detectat problemes amb la velocitat.
Des de fa un any i mig seguim les recomanacions del Pla de Seguretat Viària que vam encarregar al Servei Català e Trànsit en matèria d’elements reductors de velocitat, senyalització, etc.
El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible preveu canvis en la il·luminació, que ja s’està fent, i nous vehicles municipals elèctrics. Seguiran en aquesta línia?
Sí, seguirem per aquest camí perquè ens hi hem compromès i perquè hi creiem fermament. En el pressupost d’enguany hi ha la partida prevista per la compra de dos vehicles elèctrics més, per canviar els llums actuals de tres edificis municipals per uns de tecnologia led i tots els fanals que anem canviant incorporen ja aquest sistema que permet reduir el consum de manera notòria.
El Festival FIC-CAT, el Museu de la Ràdio i l’obra de Jujol són les fites culturals i patrimonials que més donen a conèixer Roda de Berà als visitants?
Si, de llarg, i les continuarem defensant amb contundència, si cal, davant ď aquells que per desconeixement o política malentesa, les posen en dubte. Si haguéssim de pagar els minuts de ràdio, televisió i premsa que ens aporten com a municipi aquestes dues fites culturals no tindríem prou diners.
Vull destacar també el salt qualitatiu que ha fet la aposta cultural de L’Estiu a la Pedrera, aposta personal de la regidora de cultura, Teresa Ferré, que ha fet amb la seva tenacitat que els concerts que hi oferim les nits d’estiu siguin referent a les comarques veïnes.
Com valora l’activitat que desenvolupen les entitats socials, cíviques, culturals i esportives de Roda? És socialment una localitat rica?
He dit des del primer dia que nosaltres com a responsables de l’Ajuntament el primer que hem de fer és no molestar, no dirigir, només acompanyar a les entitats culturals, esportives, veïnals i associatives, posar a la seva disposició les instal·lacions necessàries per a dur a terme les seves iniciatives i poder mantenir i augmentar les subvencions que des de fa tres anys poden rebre després que, una mesa qualificadora en la que hi som representats tots els grups del consistori, valori els seus projectes.
La societat rodenca és rica en aquest sentit i ho seguirà essent mentre la política de baixa estopa i curta mirada ni hi posi el nas.
Com valora la posada en marxa dels Pressupostos participatius? És satisfactòria la participació de la ciutadania i el tipus de propostes que presenta?
És una experiència absolutament satisfactòria i que ha vingut per a quedar-se, veure com la gent defensa la seva proposta d’inversió i com valora les propostes guanyadores, encara que no sigui la seva et fa veure com s’estimen el seu poble. Les propostes vingudes des de la ciutadania et fan tocar de peus a terra, allunyar-te dels despatxos, i retornar-te als orígens.
Els rodencs i rodenques pagaran algun dia el mateix preu pel consum de l’aigua?
Semblaria lògic, no? Roda de Berà té, des de sempre un sistema de gestió de l’aigua complexa i nosaltres ens hem proposat endreçar-ho, hem creat una comissió especial de l’aigua, on, una vegada més, i com a mostra de transparència hi són representats tots els grups municipals. Aquesta comissió ha analitzat un informe jurídic emès pel Servei d’Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona, una auditoria econòmica i una de tècnica, hi han tingut presència els tècnics municipals, s’han visitat les empreses municipals mixtes de gestió de l’aigua de Tarragona i d’Altafulla i finalment s’ha encarregat també un pla director que ens ha de fer una radiografia de la situació de les instal·lacions i fer propostes de futur, s’han engegat les revisions d’ofici dels contractes existents amb les empreses que gestionen la zona costanera.
I encara n’hi ha que s’entesten a dir que no hem fet res!!
Segur que serà tema de campanya i cada grup haurà de mostrar la seva proposta de gestió pel futur proper.
En temes d’infrastructues, què es pot esperar els propers temps (Baixador ferroviari, N-340, etc)
Com he dit abans, les grans infraestructures són responsabilitat de les administracions superiors i haurem de seguir insistint a la Generalitat perquè construeixi el nou institut que ha de substituir els actuals mòduls prefabricats, tot i que sembla que el projecte ja està en fase de licitació, haurem també ď aconsseguir entendre’ns amb Creixell per poder reclamar a Adif la construcció d’un baixador a la línia de tren de la costa, al Ministerio de Fomento li harem d’insistir per que faci les inversions previstes a la N-340, al de Medio Ambiente per l’espigó sota l’ermita, i així tot el que calgui per poder millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.
Roda i l’N-340 es queden de moment sense la rotonda de l’N-340 per anar a la zona de la platja perquè els partits independentistes han tombat el pressupost de l’Estat, on estava previst executar-ho. Com ho valora?
El meu punt de vista és diferent, de moment ens quedem sense les inversions previstes a la N-340 perquè el PSOE no ha estat capaç d’ aconseguir el suport necessari per aprovar els seus pressupostos, la responsabilitat sempre és de qui governa, sigui com sigui de fet és negatiu per tots els rodencs i rodenques pensin el que pensin en temes de política general i és una mostra més de com les tàctiques partidistes poden paralitzar projectes de bé comú.
Esperem que això no passi a la propera legislatura de govern municipal que pot resultar més complicada que aquesta.

Equip de redacció