.

Pere Virgili, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, serà alcaldable novament a les municipals de 2019, però no com a líder del PDeCAT sinó amb una agrupació independent d’electors. Virgili considera que la línia independentista unilateral seguida pel PDeCAT els darrers anys els pot “perjudicar” seriosament a Roda: “Jo fa temps que li dic al PDeCAT que o trobem una fórmula o difícilment podrem anar junts a Roda de Berà”, ha declarat a Tarragona21.

Virgili, independent en una formació de sis regidors on només hi ha un militant del PDeCAT i que a més, formalment és encara CiU, es declara independentista, però està en contra del que s’ha fet els darrers quatre anys per la via unilateral. En aquesta tesitura, Virgili sempre ha defensat que ell governa “per a tots” i “estic aquí per a solucionar problemes del dia a dia”. El consistori rodenc està format per sis regidors de CiU per set els tres partits de l’oposició (Ciutadans, PSC, PPC i ICV), cap d’ells independentista. En les darreres eleccions autonòmiques, Ciutadans va arrassar amb un 36% dels vots, més del doble que la següent formació. Aquest joc d’equilibris és fonamental per l’actual alcalde, que a més se sent còmode “en l’antiga Convergència”.

L’alcalde i alcaldable reconeix que la fórmula d’anar per lliure li pot fer perdre regidors per la part independentista, especialment si es presenta ERC -no ho va fer en 2015-, però jutja que pitjor li anirien les coses si es presenta sota les sigles del PDeCAT o de Junts x Catalunya. Tampoc ha volgut crear una llista tipus Junts X Roda de Berà. Ras i curt, s’ha allunyat de l’independentisme que ha promulgat el PDeCAT aquests darrers anys. Els regidors que aconsegueixi “no sumaran per al Consell Comarcal del Tarragonès ni per la Diputació com a PDeCAT, ho reconec”, subratlla a aquest digital.

“Nosaltres tenim vocació de govern i si som els més partidistes i quedem molt identificats amb l’independentisme, poden acabar sent dos regidors”, afirma el candidat, alcalde des de 2015 i regidor des de 2003. “Tant de bo trobem la fórmula d’anar amb el PDeCAT”, sosté, no obstant això.

Aquesta decisió, presa a l’estiu i avalada per l’assemblea de simpatitzants de la formació a Roda  Berà, “l’haurem d’explicar a la línia més independentista de l’electorat”, continua. Virgili no creu que el PDeCAT creï una candidatura pròpia a la vila. De fet, dels sis regidors de CiU -dos eren de l’antiga Unió-, només una -Cèlia Tresserres- és militant del partit, i al temps, la cap local del mateix.

Virgili va ser ratiticat el mes de juliol com a alcadable. “Des del juliol he estudiat concórrer a les eleccions sense fer mal a ningú, sempre hem estat una candidatura molt transversal. Ni CDC ni Unió no van imposar-nos mai res, a part dels llocs de cada partit a la llista”.

“Nosaltres vendrem gestió i capacitat de negociar i entendre’ns”, destaca Virgili. Posa com a exemple que la majoria dels acords de ple s’aproven “per unanimitat”, com 25 paquets inversors per Roda que es van aprovar el març passat. “És millor pactar acords i no tenir la raó absoluta”, destaca.

En matèria nacional, Virgili és partidari “de pactar un referèndum amb l’Estat a Catalunya”, pero no actuar de manera unilateral.

J. Garcia