.

.

TOTS 21

Al 1948 es reprèn la celebració dels Jocs Olímpics a Londres, la Segona Guerra Mundial va aturar la celebració dels Jocs Olímpics dels any 1940 i 1944, durant aquells Jocs de Londres Mohamed Taher Pacha, membre del Comitè Olímpic d’Egipte va proposar celebrar el Jocs Mediterranis, on hi participessin els països que tenen el Mar Mediterrani com a nexe d’unió.Son els anys de tancar ferides de tota mena i la de la creació d’estructures supranacionals per evitar la repetició de conflictes bèl·lics, amb el pas dels anys l’esport i els Jocs Mediterranis en concret son un exponent d’aquell moment històric.

Pere Valls és directiu del Nàstic.

Pere Valls Miró.

Els Jocs Mediterranis arranquen l’any 1951 a Alexandria, segueixen a Barcelona l’any 1955, passen per tots els països mediterranis, a Espanya hi van tornar el 2005 a Almeria, ara d’aquí poques setmanes celebrarem la divuitena edició a Tarragona. L’Olimpisme és present a Tarragona amb els Jocs Mediterranis, cal recordar que no és la primera vegada, l’any 1926 fa més de 90 anys, Pierre de Coubertain el fundador del moviment olímpic ja va fer escala a la nostra ciutat visitant els dos clubs degans, el Club Nàutic i el Club Gimnàstic, entitats fundades al segle XIX, cal recordar-ho. Al 1986 en motiu de la celebració del centenari del Club Gimnàstic va visitar Tarragona Joan Antoni Samaranch president del CIO.

Avui quan entrem a l’Anella Mediterrània una de les primeres coses que podem observar és l’homenatge a totes les seus dels Jocs Mediterranis a la gran avinguda, nexe d’unió de totes les instal·lacions que ens porta fins el llac passant també pels nou parc. A totes les visites que fem, especialment les d’estudiants, se’ls hi explica d’on venen els Jocs Mediterranis i el sentit que avui té organitzar esdeveniments esportius internacionals per una ciutat com Tarragona, i sobretot, la trista actualitat que tenim a una distància no massa llunyana, territoris propers a nosaltres i amb historia comuna durant més de mil anys; un cop explicat això la reflexió dels visitants es fa palesa.

Els valors de l’esport venen de lluny, cal introduir-los a la societat com a premisses de convivència positiva, avui cal afegir-ne alguns més la seguretat, la solidaritat, la integració i la cohesió social, més actuals que mai. Nosaltres rebrem a tota la Família Mediterrània amb els braços oberts.