TOTS 21

Granados, celebrant la victòria en la nit electoral. Foto: Facebook

L’alcalde i alcaldable de Sumem per Salou, Pere Granados, ha iniciat converses aquest dimarts amb ERC i el PSC de cara a temptejar el terreny que pot quedar a Salou després de les eleccions municipals del passat dia 26, en què Sumem per Salou va revalidar la victòria, assolint set regidors, per cinc el PSC i quatre ERC, els mateixos que Ciutadans. El PP en té un.

Tot i que les converses són preliminars, significativament, Granados va començar a parlar amb ERC. Va ser al matí de dilluns, amb la presència dels regidors Marc Montagut, Júlia Gómez, Jesús Barragán. Per part d’ERC hi va asssitir el cap de cartell, Marçal Curto, els altres tres regidors i la regidora de l’actual mandat, Carme Gasull. De nit, la reunió va ser amb el PSC en una cafeteria prop de les seus dels dos partits, encaçalada per David González, el seu cap de cartell.

Les converses són exploratòries i fins la setmana que ve no hi haurà res tangible. Tant ERC com PSC tenen clar que volen governar, no només això, sinó que ho necessiten. Que ERC hagi passat de dos a quatre regidors és excepcional en una població com Salou. És una gran finestra d’oportunitat que ara se li presenta. Restar a l’oposició li faria perdre aquest ocasió única. Granados va preguntar a Curto si estarien disposats a entrar a governar, la resposta va ser que està en mans de l’assemblea de militants d’ERC.

David Gonlález, votant diumenge passat. Foto: Facebook

Els socialistes, per la seva part, necessiten seguir governant per visualitzar la seva feina, que els ha donat un regidor mes -de quatre a cinc-, però tenen una petita opció d’aconseguir l’alcaldia, sigui governant en minoria amb ERC o bé amb un govern Frankenstein -amb Ciutadans,  i ERC- aquesta darrera, una opció que David González no veu per enlloc. Pere Granados no s’acaba de refiar dels socialistes.

Per tant, hi ha aquests opcions possibles: un govern en minoria de Granados, un govern amb majoria de Granados-ERC, un govern Granados-PSC -és a dir, l’actual- o un tripartit amb ERC i PSC. En aquesta darrera opció, Granados certificaria el seu lema de campanya de sumar. Si ERC o PSC es despengessin de l’oferta de Granados d’un tripartit, serien ells qui ho farien, no Granados. Si Granados aposta només per ERC, tindrà dificultats per exlicar-ho al seu electorat, que no és independentista. A més, durant el mandat rebria una dura oposició per part d’experts en la dilèctica política, com l’advocat Pere Huguet, cap de llista de Ciutadans, i el del PP, Mario García, al qui se li sumaria David González. Si Granados pacta només amb els socialistes, haurà de suportar tensions per part del Pdecat.

L’alcaldable d’ERC, Marçal Curto. Foto: Facebook

El vector nacional és important: estan arribant consignes per un acord de país Junts-ERC i la marca de Granados està inclosa a la de Junts. De fet, en la reunió Granados-ERC, l’actual alcalde va observar una bona predisposició dels republicans a no posar massa impediments a l’entesa. Però és aviat per fer conjectures finals. Per començar, ERC ha de posar en mans de la seva assemblea si tira endavant les negociacions. Per part socialista, li faran arribar a Granados les seves propostes. D’entrada, observen que han guanyat un regidor mentre Sumem per Salou n’ha perdut un, i si es repeteix el pacte ha de ser en millors condicions. David González ha mantingut contactes exploratoris amb Pere Huguet i amb Marçal Curto. La idea és parlar amb tots, PP inclòs.

J. Garcia