.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, al seu despatx. Foto: Tots21

Entrem en el segon any de la pandèmia i Salou l’afronta demanant carnets de vacunació i una acceleració de les vacunacions. Ho explica l’alcalde, Pere Granados, en una entrevista concedida a Tots21 en la que demana que la CUP i Comuns no entrin a governar a Catalunya perquè el Projecte Hard Rock perillaria, ja que s’hi oposen fermament.

Quin plantejament es fan de cara a 2021?

La pandèmia ens va determinar pràcticament tota l’acció de govern de 2020, prioritzant l’emergència social, la sanitària i la reactivació econòmica. Havíem d’atendre de manera prioritària les persones i famílies vulnerables intentant ajudar el comerç, els professionals i l’hosteleria donat que la nostra riquesa principal és el turisme.

En turisme busquen nous productes per a nous públics

En matèria de turisme apostem pel destí turístic intel.ligent i pel pla estratègic del turisme perquè volem reactivar el sector un cop hi hagi més mobilitat; hem d’estar preparats i tenir capacitat d’adaptació als temps que ens vagin venint amb la idea de reforçar el nostre destí com a destí no només de sol i platja. Hem creat una oficina d’innovació i de recerca turística per tenir una major oferta de productes per tal de buscar altres targets més enllà de les famílies, que ens determinen l’estacionalitat, i innovar, com és el relat de la història del nostre litoral i del seu paisatge, la gastronomia, l’esport, el shoping, etcètera, territorialitzant l’oferta del nostre entorn, com ara amb la presència de les nostres denominacions d’origen. Ens estem posicionant com un destí amb una oferta diversificada, on el visitant en podrà gaudir-la tot l’any.

La cultura, la gastronomia i la història de Salou es veuran potenciades

Així és. Hem avançat molt en gastronomia i busquen nous targets, també el turisme inclusiu, els ‘over 50’ -més de 50 anys-, que presenten un alt poder adquisitiu.

Sou partidaris d’un carnet de vacunació. És necessari?

Sense mobilitat no hi ha turisme, la vacunació fa que les persones tinguin més seguretat i no té cap mena de sentit que aquells que ja estan vacunats i per tant, immunitzats, no puguin moure’s. Cal facilitar la mobilitat i per això demanem que es faciliti un passaport o una cartilla que ho pugui permetre. També volem que la vacunació vagi molt més ràpida al nostre país. Al Regne Unit es permetrà la mobilitat a partir del mes de maig; nosaltres, com a receptors de visitants britànics, hem d’accelerar la vacunació, o els britànics aniran a altres destins que estiguin més avançats que nosaltres.

És possible preveure com serà la temporada turística de l’estiu?

Tot fa pensar que serà millor que la de l’any passat, quan no hi va haver turisme, ja que anaven tancant els mercats a mesura que avançava l’estiu i Espanya va tancar les seves fronteres. Va ser una caiguda de l’activitat turística mai vista al nostre municipi. L’any 2021 tampoc serà com 2019, però sí un any diferent i millor. Entre el turisme que ens visiti i les segons rediències podem tenir un estiu on la gent es pugui guanyar la vida.

Faran campanyes intensives amb el turisme més pròxim

Sí, perquè són els mercats que més bé responen, no depenen d’un transport aeri. És el turisme de l’eix de l’Ebre, de la resta de l’estat espanyol i del sud de França. Són els que poden venir en vehicle. No ens oblidem dels mercats internacionals reconeguts, com el Regne Unit, Irlanda i d’altres.

Quan passi la pandèmia hi ha un repte a Salou que és l’aposta per la sostenibilitat i la digitalització. Ho heu exposat al sector hosteler local. Quina és la resposta?

Amb els fons europeus Next Generation tot el país, i nosaltres també, tenim l’oportunitat d’obtenir molts recursos i transformar el nostre municipi. El sector privat és qui té la clau. Nosaltres vam impulsar formar part d’una declaració d’interessos dels grans operadors turístics espanyols, juntament amb 12 municipis pioners. Creiem que pot tenir un bon final, que es transformarà en un Perte i que Espanya ho tingui en compte i ens ajudi als municipis a transformar-nos en localitats turístiques sostenibles, no només mediambientalment, sinó també en sostenibilitat laboral: que hi hagi activitat econòmica tot l’any també és sostenibilitat. A més, la digitalització dels nostre municipi avançarà més en la gestió pròpia i dels sectors privats, així com beneficiarà els turistes, que podran tenir màxim accés als nostres serveis. És un canvi trascendental que inclou també la mobilitat. Tenim l’aventatge que ja venim treballant en les línies que marca Europa, com és el programa de destí intel.ligent.

‘El desmantellament de la via del tren començarà a finals d’estiu’. Foto: Tots21

Quines novetats hi ha sobre Hard Rock? El preocupa com pot quedar format el Govern de la Generalitat?

S’ha constituït una comissió per fer un seguiment de la modificacio del pla director i això avança. Hard Rock va dipositar una altra fiança, que suma 32 milions d’euros. Sí estem preocupats per les notícies que arriben de la formació del nou govern perquè hi ha dos partits polítics que estan en contra de Hard Rock, la CUP i els Comus. No ens agradaria que després de tan de temps de treballar per un projecte que ajudaria molt a la reactivació econòmica del territori i a la creació de molts llocs de treball, resultés que els dos partits fossin decisisus  i es poguessin carregar aquest projecte.

Alannia anuncià una forta inversió en un resort a l’antic càmping La Union. Segueix endavant el projecte malgrat la pandèmia?

En contra d’alguns que creuen que en saben molt de turisme, aquesta inversió denota que el nostre model no s’esgota, sinó que genera moltíssima confiança i per això sorgeixen aquests anuncis en moments on gairebé no inverteix ningú per la incertesa que existeix amb la pandèmia. A més, és una inversió sostenible, aliniada amb nosatres. Ells plantegen un allotjament turístic respectuós amb el medi ambient i intel.ligent. Aquest és el futur. Aquelles empreses que no vagin per aquí quedaran desfasades.

Hi ha novetats sobre el barranc de Barenys?

Justament aquesta setmana vam començar a signar les actes i a procedir al pagament de les expropiacions. Segueix al seu tritme, tot i que ha costat molt desllorigar-lo. Des del Departament d’Economia i Finances se’ns va dir que no hi havia pressupost per a la canalització del barranc, i al mes de maig vam dir que així no podíem seguir i exigírem que disposés de pressupost, i si no el tenien, que el busquessin a l’Agència Catalana de l’Aigua. I així ha estat. Hi haurà un canvi substancial ja que s’acabarà amb les inundacions. Les condicions de vida dels veïns milloraran.

Quan començarà el desmantellament de les vies del tren?

A finals d’estiu. Han d’anar molt de pressa. Els anteriors governs no hi anaven. Estem a l’aguait de la posada en funcionament de l’estació provisional. Està acabada i esperem que aviat es posi en funcionament perquè els usuaris del ferrocarril tinguin millores condicions. I sobre la nova estació, ja es van fer les actes prèvies d’expropicions. El projecte està pràcticament acabat i els propers mesos el podrem conèixer. Ens falta la connectivitat del quilòmetre i mig d’ample ibèric i europeu amb el ramal que ve de Tarragona i s’incorpora a l’eix central del corredor mediterrani.

Defensava vostè en un tuit l’actuació dels Mossos d’Esquadra arrel dels aldarulls viscuts a Catalunya -Tarragona inclosa-. Li preocupen aquestes manifestacions?

La llibertat d’expressió és un dret que està recollit a la Constitució i l’hem de protegir, però els drets no són absoluts: quan col.lisionen amb d’altres cal ponderar-los. Hem de veure què predomina. El dret a la vida és inqüestionable. Ara bé, sota la defensa del dret a la llibertat d’expressió no podem amagar el llibertinatge perquè aleshores col.lidim amb els drets de moltes altres persones. Sota el prisma de dir que hi ha hagut una actuació que podria ser qualificada de negligent per part d’un agent -policial-, no podem arremetre contra tot el cos de Mossos d’Esquadra, que són els que tenen l’obligació i la competència de vetllar per la nostra seguretat i per l’ordre públic. Tots hem vist els aldarulls que hi ha hagut en diferents ciutats catalanes. Aquesta resposta violenta sota el paraigües de la llibertat d’expressió no es pot justificar. Vingui d’on vingui, la violència mai és justificable.

Vaig fer aquest tuit en defensa dels Mossos d’Esquadra perquè també vaig veure que els governants no només no deien res sinó que estaven com aliniats, en un intent si no de justificar, sí d’entendre’ls. Hauríem de reflexionar sobre com van actuar els Mossos en els atemptats de Cambrils i Barcelona: ho van fer d’una manera increïblement professional.

Jaume Garcia