.

.

TOTS 21

El gestor i programador de la Sala Trono, Joan Negrié, en foto d'arxiu.

El gestor i programador de la Sala Trono, Joan Negrié, en foto d’arxiu.

Avui fa vint anys que s’obrien al públic les portes de la Sala Trono, al carrer Misser Sitges. Els espectadors i les espectadores més veterans ho recordaran bé, també pel que va suposar l’obertura d’una sala de teatre i la dinamització que es va aconseguir en aquella zona de la Part Alta. El primer espectacle que es va poder veure aquell 7 de febrer de 2003 va ser ‘Petits suïcidis’.

La Trono va néixer per obra i gràcia del Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas i durant els primers anys de vida els membres del grup en van ser els impulsors gràcies a l’empenta inicial de l’Associació cultural ANIMA’T. Val la pena mencionar noms com Oriol Grau, Fermí Fernández, Paloma Arza, Agnès Busquets, Montse Teuler. A poc a poc i amb molts esforços, la Trono es va anar professionalitzant i la seva programació va passar de dos dies al mes a fins a quinze dies.

Mirant enrere i el salt que ha viscut la Trono és enorme, ja que actualment s’ha convertit en un epicentre de teatre contemporani a la província de Tarragona. Pel seu escenari i durant aquests vint anys, s’hi han pogut veure 509 espectacles de les millors companyies catalanes, espanyoles i internacionals. A més, la Sala Trono ha produït 23 espectacles que han gaudit de gires per tot arreu amb un total de 1.200 funcions. Més de 52.000 persones han omplert les butaques en cada funció.

L’equip de la Sala Trono ha organitzat durant tot l’any diferents activitats, més enllà de la seva programació habitual, per tal de poder celebrar aquest aniversari amb el públic i amb tothom que vulgui sumar-se a la celebració de les arts escèniques a Tarragona. A més a més, l’any 2023 és una doble celebració, ja que el FITT – Noves Dramatúrgies arriba als seus deu anys de vida.