.

El febrer de l’any 2011, l’alcalde Ballesteros va presentar el Pla 2022. Un pla estratègic per a la ciutat de Tarragona, fet amb la coparticipació d’un nombre important d’entitats i veïns de la ciutat. L’última notícia que en tenim, a la mateixa pàgina web del pla 2022, és de l’abril del 2011, un mes abans de les eleccions municipals d’ara fa cinc anys. Coincidència?

Pau Ricomà és portaveu d'ERC-MES-MDC a l'Ajuntament de Tarragona

Pau Ricomà és portaveu d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona

Aquest pla es va originar amb la pretesa necessitat de donar contingut conjunt a la multitud de plans existents a la ciutat. Però el resultat, imputable només als seus coordinadors i no als ciutadans que hi van participar, ha estat que el pla no s’ha fet servir i ara no tenim ni plans estratègics sectorials, ni pla estratègic global. Després de cinc anys descansant en un calaix o en un núvol virtual perdut, a ningú li pot estranyar que la ciutat deambuli sense rumb. Prou feina té l’equip de govern amb organitzar el festival d’estiu que es volia treure de sobre o amb discutir-se amb els pèrits del Jaume I.

Disposar d’un pla estratègic no és gens estrany. Totes les institucions i empreses amb voluntat d’excel·lència tenen plans estratègics, com un instrument imprescindible d’interpretació de la realitat, de definició d’oportunitats i d’objectius generals i específics a assolir. La correcta execució del pla és seguida contínuament mitjançant indicadors quantitatius, que et permeten avaluar el compliment dels objectius i corregir-los si la situació conjuntural ho precisa. I periòdicament el seguiment del pla es publicita.

Sempre hi ha però empreses i institucions que fan un pla estratègic que costa distingir per què el volen. Per què tothom en fa? Per si algú el demana? Per fer-ne referència d’algun punt, de manera descontextualitzada i fins i tot equivocada, quan sigui menester? Aquestes empreses i institucions són les que no han estat capaces de validar si realment el pla global era capaç d’incloure els plans sectorials; les que no han fixat objectius mesurables a través dels indicadors; les que no fan seguiment del desenvolupament del pla i, en definitiva, les que no compten amb els agents que hi han intervingut. Això és exactament el que passa a l’Ajuntament de Tarragona amb el Pla 2022.

El grup ERC-MES-MDC presentem una moció al ple de l’Ajuntament de Tarragona reclamant que l’equip de govern, després de 5 anys d’oblit, entomi el pla que va presentar. Que comenci per refer-lo, per adaptar-lo als canvis que s’han produït a l’entorn i que el faci metodològicament útil. Que a través de la participació el faci útil per a la ciutat i que doni comptes puntualment de la seva evolució.

És per la nostra part un oferiment generós per treballar en la mateixa direcció, perquè la necessitat d’un rumb on dirigir-nos com a ciutat no és només de l’equip de govern –els consistoris cada quatre anys es renoven- sinó de tot Tarragona, pensant en el futur de tots els que hi vivim i dels que s’hi incorporaran.

Pau Ricomà és portaveu d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona