.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. Foto: Cedida

Pau Ricomà complirà el proper dilluns, 15 de juny, un any com a alcalde de Tarragona. La suma dels vots d’ERC, En Comú Podem, Junts x Tarragona i la CUP va concedir-li la majoria suficient per fer-se amb l’Alcaldia. Des de la II República que ERC no ostentava aquest càrrec a la ciutat. ERC i ECP han format un equip de govern en minoria, negociant la incorporació de la CUP durant aquest temps. Un any que ens ha canviat la vida a tots, perquè s’han succeït un conjunt d’imprevistos que han acabat amb l’arribada i la gestió d’una pandèmia mundial que ens ha obligat a confinar-nos a casa més de dos mesos. Ricomà ha concedit una entrevista a Tarragona21 per fer balanç de l’any.

Quin balanç fa d’aquest any transcorregut?

Molts ciutadans volien un canvi electoral a la ciutat i a les eleccions, de manera majoritària, aquest desig es va encaminar cap a nosaltres per poder tenir l’Alcaldia. El canvi era necessari, s’està produint i cada dia en tenim exemples. Hem estat treballant amb els nostres principis bàsics, que de manera molt resumida són la cohesió, la sostenibilitat i una aposta per la cultura com a element de transformació. Hem estat molt fidels a aquests punts.

I a part, hem hagut de gestionar situacions sobrevingudes molt complexes que mai no s’havien produït de manera successiva. Crec que la ciutadania ha reaccionat de manera molt positiva a la pandèmia i ho ha fet per l’ambient de confiança mútua que s’ha generat amb el govern, una confiança que és més gran que en altres èpoques. Això ha ajudat. És el retorn de l’autoestima col.lectiva i això és molt important per recuperar la ciutat.

L’Acord programàtic signat entre ERC i En Comú Podem fixa un seguit de prioritats i accions de govern. Segueixen vives amb la pandèmia?

Absolutament vives. No hem aturat la nostra acció, sí la part presencial, de contacte amb les persones. Quan puguem tornar a actuar al carrer de manera continuada, hi haurà molta activitat, molta obra, amb un impuls molt clar per part de l’Ajuntament, que pot portar feina i vitalitat. Aviat començarem a veure coses. Aquests dies ja hem adjudicat el concurs per desballestar el Jardí vertical que tant maldecaps va donar a la ciutat. Un símbol molt clar de com no s’han de dimensionar les coses, un element que es va voler vendre com el Jardí vertical més gran d’Europa, amb una certa megalomania, i el resultat ha estat desastrós quant als costos de manteniment, pels efectes al seu entorn, per la brutíssia que genera i amb una pantalla incompatible amb les plantes que hi ha.

L’Ajuntament ha arbitrat un seguit de mesures sanitàries i econòmiques per pal.liar la crisi del coronavirus. Com està anant i què més faran?

Des del principi ens vam proposar aturar els contagis. Vam crear una estructura assistencial per la ciutat, i per això vam ser la primera de Catalunya on vam disposar d’un espai per als sense sostre, equipat per atendre les seves necessitats, amb dutxes i serveis. També es va crear un servei centralitzat organitzat de voluntariat, amb mesures de seguretat, que ha atès un miler de persones. Des de Serveis Socials hem distribuït un miler de targetes moneder. Crec que és la manera d’actuar que permet oferir més autonomia a la persona i de manera discreta.

Vam prendre mesures com aturar els autobusos, anul.lar les zones blaves, vam comprar material contra la pandèmia. I ara ve un altre paquet, el de la reactivació, aplicant més mesures fiscals, ajuts directes als sectors a la cultura, el comerç i el turisme. Des del primer dia fem reunions setmanals amb els tècnics de l’Ajuntament per concretar les ajudes. Tresoreria, Fiscalització, Intervenció hi prenen part i es mesura la viabilitat de les solucions. Treballem amb molt de rigor.

Demanen reiteradament al Govern central poder disposar dels diners del superàvit de l’any passat

Hem començat a fer reunions amb els portaveus municipals per tal de fer un front comú per a la recuperació de la ciutat, que és el principal objectiu. D’aquesta manera, escoltarem i sumarem. És extraordinàriament important per poder actuar en aquesta emergència poder disposar dels nostres diners, els de l’Ajuntament. Els ajuntaments, per la gestió que han fet, poden tenir al cap de l’any un superàvit, el romanent de tresoreria, però des de fa uns anys, la llei t’obliga a utilitzar aquests diners per amortitzar anticipadament crèdits.

En una situació normal ja és estrany no poder usar els teus estalvis, però és increïble que en aquesta situació anormal en la que ens trobem, una ciutat com Tarragona, que té 6,6 milions d’euros de superàvit, en comptes de poder destinar-los a donar vida al comerç, al turisme i als autònoms, has d’avançar un crèdit al banc. Nosaltres vam ser el primer Ajuntament que ho va demanar. Jo vaig enviar una carta a la ministra d’Hisenda dient que això no tenia sentit. Després, alcaldes d’ERC s’hi van sumar amb una carta oberta a la premsa, i les entitats supramunicipalistes s’hi van afegir encabat. Actualment, gairebé tots els ajuntaments de l’Estat estem reclamant el mateix. Fa temps que des del Govern ens arriben inputs en el sentit que això es farà, però portem més de dos mesos i mig i aquest tema segueix encallat. Només demanem disposar dels nostres diners. Això és vital per a la ciutat.

Què ens trobarem quan tornem a la ‘nova normalitat’? Quines prioritats tindrem a Tarragona?

Per alguns sectors, l’escenari és molt complicat, la crisi els ha deixat tocats, i per això és importantíssim poder disposar del romanent de tresoreria per poder donar aire a aquests sectors. Són el comerç, autònoms en general, la cultura, on hi volem dedicar molts esforços. Gràcies a que la ciutat ha fet bé les coses hem pogut entrar a la fase 2 i ara arribem a la fase 3 abans que altres ciutats. I això és una oportunitat, on podrem desenvolupar-nos si fem bé les coses. Ara no podem encantar-nos, cada cop és més difícil la gestió. L’Ajuntament pren moltes mesures, com donar més servei d’autobús o obrir les platges, però tenim molt clar que si no hi ha una corresponsabilitat ciutadana no ens en sortirem. És vital que la gent prengui les mesures sanitàries i higièniques necessàries, que dugui la mascareta, que es renti les mans, que mantingui la distància. No em cansaré de demanar-ho. No estem superant el coronavirus, el coronavirus encara hi és. Volem guanyar a la pandèmia i que tot acabi el millor possible.

Noteu suport per part de l’oposició, una unitat d’acció?

De manera molt general existeix les ganes de col.laborar. Ho veig amb esperança.

Tot i això, el PP es mostra molt crític amb l’actuació de l’equip de govern. Com ho valora?

Cadascú sabrà la gestió que fa. La resta de partits voten a favor o voten en contra accions de govern, no hi ha dos blocs, però aquest partit que em diu no dóna suport a res de manera sistemàtica. És la seva opció i crec que s’equivoca molt perquè al final, el que estem fent és gestionar la ciutat. No és la millor opció per a mi que vulguin quedar al marge, però per a ells és encara pitjor. Haurem de fer una tria.

Ciutadans, el PSC, la CUP, Junts x Tarragona tenen una altra manera d’actuar, però la relació amb el PP és diferent

En la qüestió personal hi ha una relació molt bona, el que passa és que ells han triat una estratègia política que crec que és poc treballada, el fet d’oposar-se pràcticament a tot. No requereix massa esforç intel.lectual ni polític. No sé si la gent se sent representada quan moltes aportacions al ple es queden sistemàticament al marge.

Des de l’inici del mandat es parla de l’entrada de la CUP al govern, però no s’acaba de produir. En quina situació es troben les negociacions i la relació amb la CUP?

La relació és bona. Jo ja vaig dir que la meva opció era fer un govern ampli. El nostre és un govern de coalició on hi ha plasmat que qualsevol partit que hi vulgui entrar ho ha de fer per acord mutu. Si no arribés a bona fi -l’acord amb la CUP-, li he de dir que jo n’estic molt orgullós, de la feina que fan els meus companys. Sigui quina sigui la situació, governarem fins al final i amb bons resultats.

Hi ha un acostament socialista vers ERC, hi ha millor sintonia que a l’inici del mandat?

El PSC ha governat i té un actiu i un passiu. Dins l’actiu, l’haver fet coses per la ciutat. Després dels moments inicials de cert malestar per no haver pogut revalidar l’Alcaldia, les coses s’han posat poc a poc al seu lloc. Hi ha temes de ciutat on podem treballar junts. Ho fem amb tots els grups polítics. La posició normal de qualevol partit, si t’estimes la ciutat, és de no carregar-t’ho tot. Aquesta relació la tenim oberta amb tots els partits.

Hi pot haver més acostament al futur?

Ja es veurà.

Una coalició?

Ara mateix no està plantejat. Mai hem parlat en aquests termes, ni un partit ni l’altre.

Pau Ricomà, amb la vara d’alcalde de Tarragona. Foto: ACN

Estem visualitzant temes urbanístiqucs que s’estan tramitat, veurem grues aviat?

Clar i es veuran on han de ser. Tenim una idea clara del que Tarragona necessita, idea que ens ha portat a l’Alcaldia. Cal cohesionar la ciutat, aproximar ponent, nord, al centre i fer més inversions als barris. El missatge de deixar el barri per anar a viure a un altre lloc de la ciutat ens sembla absurd i classista. Hem de fer que en cada barri, la gent hi pugui conviure i s’hi pugui estar tota la vida, que allí tingui una vida digna. Aquesta és la nostra idea d’urbanisme, un urbanisme sostenible i orientat a la cohesió, i no responent a interessos dels promotors. Admeto que els tinguin, però nosaltres defensem els interessos generals.

Per què en el cas de Mas d’en Sorder no es va actuar abans si aquesta era la idea?

Les coses tenen el seu temps, s’han d’estudiar abans de prendre una decisió. Calia una reflexió. Som absolutament congruents amb el que vam dir a la campanya electoral.

Ja hi ha una partida econòmica per arranjar la muralla. Quines perspectives hi ha per l’Amfiteatre?

Nosaltres treballem amb rigor. El patrimoni va viure un abandonament absolut durant molt de temps, i en pocs mesos ens vam trobar amb un informe que alertava de problemes estructurals molt importants. Eren temes ja coneguts d’abans, no eren nous. La diferència del govern d’abans amb el canvi d’ara és que hem pres decisions dràstiques, com tancar l’Amfiteatre, i afrontem el problema de cara. Aquest Ajuntament es caracteritza perquè explica les coses tal com són. Enguany hem desencallat el tema de la muralla, quan l’anterior Ajuntament no hi havia mostrat molt d’interès. El patrimoni estava absolutament abandonat: van destinar 15.000 euros al pressupost. Nosaltres hem aconseguit redactar un conveni amb la Generalitat i durant quatre anys, cada part aportarà 100.000 euros per mantenir els nostres monuments. Hi ha un canvi absolut quant a la importància que li donem al patrimoni.

En cultura aposten pel Centre d’Art

En cultura anem pel mateix camí. Un dels problemes que tenim és el Centre d’Art, que només es dedicava a fer exposicions. Una de les coses necessàries és que faci feines de mediació, d’interlocució amb la societat, de pedagogia, de generació d’espais de debat. Tot això no es feia ni s’intentava fer. Ara, el nostre projecte de Centre d’Art inclou tres seus, una a Casa Canals, amb espais d’exhibició, de debat i amb conferències; l’altre és l’antic Mercat del Fòrum, espai que dedicarem a instal.lacions d’art contemporani, i finalment, el magatzem sisè de la Tabacalera com a espai potent d’art, amb una sala expositiva molt gran. Anirà creixent i serà el reflex d’una visió tal com correspon a la nostra ciutat. El compromís amb el patrimoni i la cultura és total.

En cultura veníem d’una implicació municipal baixíssima. I es tracta d’un element que dignifica la ciutat, que la transforma i que la fa atractiva.

El turisme és un dels altres eixos que defenseu com a generador de riquesa. Com l’afrontaran amb la nova normalitat?

En turisme tenim recursos i tenim el patrimoni. De les enquestes que s’han fet obervem que Tarragona és a prop de dues grans receptores de turistes, Barcelona, i PortAventura i la Costa Daurada. I ho aprofitem molt poc. Hem de fer sinèrgies amb aquestes destinacions, però també ho hem de fer amb els punts forts del territori, com la comarca del Priorat. No usem Tarragona com a porta del Priorat. La indústria hotelera quedarà reforçada d’aquí a final de mandat.

D’altra banda, enguany treballem el turisme de proximitat i en aquest camp tenim unes cartes potentíssimes. Jugarem molt fort aquest sector.

Hem viscut aquest darrer any un accident greu a la química IQOXE, a més de l’incendi a Miasa. Reclama vostè un ‘canvi de paradigma’ en seguretat. Què vol dir?

La indústria química suposa el 30% del PIB de Tarragona, genera llocs de treballs més ben remunerats que altres sectors econòmics i presenta menys precarietat. Però comporta inconvenients. El que demanem és que no tenim per què suportar les seves externalitats. Cal inversió de veritat. Quan va passar l’accident -d’IQOXE- tothom parlava de la necessitat d’un canvi de paradigma, deien que hi havia un abans i un després. Em sembla que s’estan fent accions, però del canvi de paradigma ningú es recorda. Això és molt important. Les reaccions inicials són sempre contundents i després l’acció es va esmorteint. Cal, doncs, una inversió amb una monitorització del que passa a cada empresa en matèria de seguretat, cal informació a la societat i cal reduir al màxim els efectes negatius de les externalitats. Cal que la societat recuperi la confiança en la indústria química. Si convé fer inversions, les exigirem.

Insistiu molt en la participació ciutadana, com ara crear un centre cívic a l’antic Banc d’Espanya

Ho estem treballant. Tenim la voluntat de tirar endavant la participació, que implica la manera de relacionar-te amb la ciutadania, amb un retorn de les associacions, escoltant les seves queixes, fent campanyes com han fet les pròpies associacions de veïns. És una relació diària que implica a totes les conselleries municipals.

La bretxa digital preocupa en el món de l’educació. Nois i noies que no tenen equips informàtics a casa ni connectivitat. Podríem sortir de la crisi amb una classe social encara més enriquida i una altra més empobrida?

Malauradament podria passar i el nostre interès és que no sigui així. Estem molt a sobre d’aquest tema. Hem fet una inversió per fer arribar als nois i noies les noves tecnologies perquè puguin treballar des de casa, de manera que hem completat recentment les ajudes que concedeix la Generalitat amb una partida de 90.000 euros. Hem mantingut una reunió amb el conseller Bargalló, i hi ha una cosa mol clara que la ciutadania ha de començar a posar-se al cap: si durant aquests mesos el gran problema de gestió ha estat el sanitari, ara serà el de les escoles. Cal fer un esforç per tenir una visió global i no preocupar-se de si les solucions li van bé a un o no li van bé.

Per què ho diu?

Perquè serà complicat gestionar l’escola. Caldrà fer grups d’alumnes més reduïts, si convé l’Ajuntament haurà de demanar ajuts a entitats i empreses per ampliar l’espai escolar en altres llocs perquè les escoles no en tindran prou. És un problema de difícil gestió i no val jugar a la politiqueria sinó buscar solucions en un tema importantíssim per als alumnes i les seves famílies. Si la gestió sanitària ha estat el centre dels esforços fins ara, l’educació serà el principal cavall de batalla els propers mesos. Estem en una situació inèdita que costarà gestionar i no totes les mesures que es prenguin seran meravelloses. L’objectiu principal serà treballar amb seguretat. L’Ajuntament s’abocarà amb el departament d’Educació.

Recentment, el director territorial d’Educació deia a Tarragona21 que ens haurem d’acostumar a usar espais com pavellons esportius o biblioteques municipals, i demanava aquest esforç d’empatia

En som conscients. Encara no ens ha arribat la petició de quins espais necessitaran. Farem el possible per resoldre-ho.

Parlem de la Savinosa. Com veuen el projecte?

Ara resulta que el projecte no és el mateix que el que es va presentar a la Diputació, i que vaig aprovar. Ara no existeix un aval tècnic tan ampli com semblava. Cal deixar treballar els tècnics. Si hi ha objeccions serioses, s’haurà de reformular el projecte.

L’Audiència ha enviat a judici l’exalcalde Ballesteros i la regidora Begoña Floria i l’Ajuntament ha decidit presentar-se com a acusació particular. Com ho valoreu?

Com a alcalde em sap greu. Després de tenir sensacions bones quant a afrontar temes de ciutat, ara ens trobem amb un titular negatiu. Això no ajuda a Tarragona.

En aquest punt del procés, el que l’Ajuntament de Tarragona ha de fer és defensar els interessos públics i per això ens presentem com a acusació particular. Som Ajuntament, som institució, no participarem en cap judici paral.lel ni presuposarem res. Hi ha presumpció d’innocència i l’Ajuntament es persona davant uns fets que poden ser importants.

ERC, que té 90 anys d’història i no ha protagonitzat cap cas de corrupció, té molt clar que la corrupció fa molt mal i el que hem de fer és prendre les mesures necessàries com a govern de la ciutat per rescabalar el mal que s’hagi pogut fer.

Jaume Garcia