.

.

TOTS 21

La setmana passada el Tribunal Constitucional ens va agraciar amb l’enèsima suspensió d’una llei del Parlament de Catalunya, de fet de dues lleis. No podem dir que ens va sorprendre, perquè el recurs de presentar recursos d’inconstitucionalitat s’ha convertit per part del govern espanyol en un recurs al que ha recorregut sovint i que als catalans ens deixa sense recursos davant d’un tribunal amb poc recorregut democràtic que no ens permet disposar dels nostres recursos per fer front a les necessitats que tenim reconegudes com a societat.

Tot un galimaties, una mena de cercle viciós del que necessitem sortir-nos-en per bastir una comunitat amb dignitat de vida i esperança de futur. Res a veure amb reivindicacions històriques i simbologia nacional.

Els recents recursos d’inconstitucionalitat solicitats pel govern espanyol i admesos, amb puntualitat torera pel tribunal garant del compliment de la constitució espanyola, afecta a qüestions ben quotidianes: el Codi de Consum i la Llei de Comerç.

Pau Ricomà és Portaveu Grup Municipal ERC.

Pau Ricomà és
Portaveu Grup Municipal ERC.

El Codi de Consum de Catalunya, aprovat per unanimitat en quasi tots els seus punts, té com objectiu protegir els drets dels consumidors i inclou un seguit de mesures per fer front a la pobresa energètica i assegurar els suministres bàsics a tota la població. Ara mateix, amb l’hivern a les portes, seran els ajuntaments amb les seves eixutes arques els que hauran de fer front, cadascú com millor entengui, a les urgències energètiques dels ciutadans amb menys recursos.

La Llei del Comerç aprovada amb els vots d’ERC, CiU, PSC i ICV-EUiA intenta protegir el petit comerç davant l’expansió indiscriminada de grans centres comercials, condicionant la seva instal·lació a que s’ubiquin dins la trama urbana. Una forma de posar en valor el comerç local i d’impedir la desertització dels centres urbans.

Recursos del govern espanyol a lleis, aprovades de manera molt àmplia pel Parlament de Catalunya, que no busquen altre objectiu que utilitzar els instruments legislatius al nostre abast per fer front a les necessitats col·lectives. La pinça entre el govern espanyol i el tribunal constitucional inutilitza les nostres institucions i ho fa impossibilitant mesures d’ampli calat social. Intervenció i regressió, les dues característiques d’un marc que hem de fer volar pels aires.