.

L’optimisme i la il·lusió són grans fonts d’energia de Col.leccions Solidàries. Foto: Cedida

L’Emma és tot amor, una preciositat de nena de tres anys que enlluerna cada matí amb el seu somriure als seus pares, Patri i Nacho, i al seu germà gran, Ignasi. L’Emma va néixer amb paràlisi cerebral. Des que va arribar a aquest món necessita atenció 24 hores i, en conseqüència, una despesa important de diners «les teràpies, el mobiliari, les adaptacions als domicili i al cotxe, la cadira de rodes, els tractaments, entre d’altres, ens suposen un extra importantíssim que pot superar els 40.000 euros a l’any», explica Patricia Juan. Una situació que viuen aquesta i d’altres famílies amb fills o filles amb paràlisi cerebral.

Patricia Juan ja havia compartit la seva preocupació amb altres famílies que estan en la seva situació: «Les famílies no sempre troben la manera de compaginar treball i cures. Els nadons que neixen amb paràlisi cerebral o qualsevol altra discapacitat necessiten un esforç a tots els nivells superior a el d’un nadó normal», afirma aquesta tarragonina.

La petita Emma abraçada per la seva mare. Foto: Cedida

Un confinament que va donar llum

Durant el primer confinament Patricia Juan, filla de costurera, va tirar del que havia après de la seva mare i va començar a fer mascaretes. En un tres i no res ja tenia cinc comandes. Posteriorment va fer canviadors de bolquers per a nens més grans, pitets de diferents talles i un altre tipus d’elements per a persones amb discapacitat que no sempre són al mercat o són molt costosos a les botigues especialitzades.

Aquells mesos de març i maig del 2020 van suposar autèntica ‘gasolina’ per la nostra protagonista: «L’extraordinària situació que estàvem vivint, amb tothom tancat a casa va donar ales al meu projecte. I així és com vaig posar en marxa a Tarragona l’Associació Cuca de Llum, amb la voluntat d’ajudar a famílies amb nens o nenes amb discapacitat» i afegeix: «Estic molt il·lusionada, l’Associació i Col·leccions Solidàries és com si fos el meu tercer bebè. Vaig compartir moltes reflexions amb els meus pares, amb els del Nacho, i tots ells em van encoratjar a portar-ho endavant» (somriu).

Un cop el punt de partida aixecava el teló, Patricia Juan va anar més enllà, i amb el talent heretat de veure a la seva mare cosir dia rere dia, va engegar el projecte Col·leccions Solidàries (coleccionessolidarias.com). La voluntat, molt clara: vendre els seus complements de nadó fets a mà per recaptar fons. El 100% dels beneficis d’aquests complements serà per a una família en particular, història de la qual se’n fa cinc cèntims a la pàgina web de Col·leccions Solidàries i així tothom en pot saber una mica més. Cada col·lecció està activa durant 6 mesos i cada 2 mesos es presenta una col·lecció nova. Per capacitat de producció, només conviuran tres col·leccions a la vegada, però en el futur, si tenen més mans que ajudin, Patricia Juan espera ampliar aquest nombre.

Seguir creixent poc a poc

La Patricia Juan reconeix que li agradaria que l’Associació i les Col·leccions Solidàries vagin creixent i fent el seu recorregut «m’agradaria un cop finalitzi la pandèmia poder realitzar un sopar benèfic simultani, en diferents ciutats, i que sumar-hi aquesta ajuda per l’Associació, i en conseqüència per les famílies». Tanmateix, dins d’aquestes idees de creixement, també estaria «el poder signar acords amb centres de fisioteràpia i poder sufragar en la mesura que sigui possible els costos que tenen els tractaments pels infants amb paràlisi cerebral». Carregada d’il·lusió, i de llum, a la Patrícia Juan no l’aturarà ningú.

Helder Moya