.

.

TOTS 21

Un moment de la presentació del festival. Foto: Tarragona21

Primícia per obrir la desena edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) de Roda de Berà. El certamen viurà l’estrena de ‘Pàtria’, de Joan Frank Charansonnet i amb Miguel Sitjà com a principal protagonista. El certamen estarà dedicat a les guionistes, oblidades del món del cinema i tindrà un marcat accent de defensa del gènere.

Joan Frank Charansonnet, director de “Pàtria. La llegenda d’Otger Cataló i els 9 barons de la fama”, pel·lícula que inaugurarà el FICCAT, ha explicat les dificultats de tirar endavant un projecte com aquest sense obtenir cap tipus de subvenció pública i, per tant, amb un pressupost reduït. Tot i això, segons Charansonnet, “hem fet un Braveheart a al catalana”. El film era un somni pendent de realitzar del director des de jovenet i l’ha comparat al FIC-CAT “també és heroic i èpic”.

Charansonnet està convençut que ‘Pàtria’, amb només 500.000 euros de pressupost, esdevindrà pionera en un gènere, el cinema èpic i d’època a Catalunya

Per la seva banda, l’actor Miquel Sitjar, un dels protagonistes de la pel·lícula, ha dit que el cinema català, i en concret Pàtria, “és com una escudella catalana, amb ingredients senzills, però bons i de la terra”.

L’alcalde del municipi, Pere Virgili, ha reafirmat la col·laboració de l’Ajuntament amb el FIC-CAT i la constant evolució del Festival al llarg d’aquests deu anys.

Com ja es va dir, també s’estrenarà ‘Casals, la força d’un silenci’, de Manuel Huerga i amb Joan Pera fent del mestre compositor, un llargmetratge fora de competició.

Homenatge a Rosa Vergès

Antonio Barrero, director del Festival, ha reafirmat l’aposta present i futura per Roda de Berà i ha reivindicat el tret característic del certamen, “ja que és l’únic festival de Catalunya que només parla català”. Barrero ha titllat de «referent» el festival de Roda i ha recordat que els i les guionistes són els protagonistes d’aquesta edició, i que “l’objectiu és debatre i fer visible la situació actual en que es troba aquest col·lectiu de creadors i creadores”. La persona homenatjada serà la guionista Rosa Vergés per la seva llarga trajectòria, i se li lliurarà el guardó durant la gala de cloenda.

La cloenda serà conduïda per l’actor i director Toni Albà, qui justament es va encarregar de la gala de la primera edició del Festival, quan parodiava l’aleshores rei Joan Carles I, i ho tornarà a fer en aquesta ocasió amb motiu del desè aniversari.

61 produccions

El FIC-CAT ha seleccionat 61 produccions: 6 llargmetratges, 17 curtmetratges, 9 documentals, 11 videoclips i 18 produccions de centres educatius. A aquestes caldrà sumar-hi totes les produccions de la categoria JOVE 48 HORES, per a la qual les inscripcions són obertes fins el 18 de maig. En total s’han programat 21 sessions de
cinema.

Quant a produccions de les comarques de Tarragona, aquestes mantenen la seva presència, però «costa fer produccions en català i nosaltres hem d’estar al darrera apretant», ha reconegut Barrero.

Cada jornada comptarà amb catifa vermella, per on passaran bona part del bo i el millor del cinema català. Directors, productors, actors, crítics de cinema seran a Roda de Berà, des d’Isona Passola a Joan Pera, David Bagés, Carme Sansa, Manuel Huerga, Fèix Colomer, Isaki Lacuesta o Àlex Gorina, que presentarà una de les nombroses activitats paral·leles.

Recordem que entre les pel·lícules a concurs es troben ‘Incerta Glòria’, d’Agustí Villaronga; ‘La propera pell’, ‘Estiu 1993’, de Carla Simón, ‘Sasha’, de Fèlix Colomer; ‘Mil coses que faria per tu’,  de Dídac Cervera, o els documentals ‘El viatge de l’Unai’, d’Andoni Canela, o ‘Le peuple interdit’, una producció quebequesa sobre el que està succent a Catalunya.

Els Jurats

Els membres que formen part del Jurat de la Selecció Oficial són les actrius Montserrat Carulla –presidenta d’honor- i Ivana Miño; els directors Carles Torras i Marcel Barrena; el productors Paco Escribano i Míriam Porté; i el músic Joan Reig.

El Jurat de la categoria Jove 48 hores està format per Anna M. Bofarull, Héctor Mas, David Victori i Roser Tapias.
Els membres del Jurat seran els que determinaran les obres guanyadores de les diferents categories, i que es donaran a conèixer durant la gala de cloenda.

Joan Reig, membre del Jurat des de la primera edició, ha reivindicat el seu paper com a espectador, el qual valora més els sentiments que li pot transmetre una pel·lícula, que no pas la vessant tècnica.

Totes les projeccions tindran lloc al Teatre del Casino Municipal (plaça dels Pins, 6) i seran gratuïtes. Per les inauguracions –els dies 5 i 6- i per la cloenda -11 de juny- caldrà invitació, que es podrà adquirir a
través de la plataforma Ticketea (fins exhaurir localitats).

Accediu a aquest enllaç per disposar de més informació.