.

.

TOTS 21

Estat del parc de la Coma de Bonavista després que uns brètols fessin una barbacoa a sobre d'un dels gronxadors. Foto: Cedida

Estat del parc de la Coma de Bonavista després que uns brètols fessin una barbacoa a sobre d’un dels gronxadors. Foto: Cedida

Un grup d’individus va decidir fer una barbacoa al terra de la zona infantil del Parc de la Coma, situat entre el barri de Bonavista i l’autovia Reus-Tarragona. Tant un dels gronxadors com el terra de cautxú van acabar calcinats. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha qualificat aquest fet d'”abominable”, sobretot tenint en compte que la zona infantil està rodejada d’una vintena de barbacoes d’obra habilitades.

Els fets incívics s’han incrementat els darrers tres mesos i, a banda d’aquest foc, entre altres coses s’han produit danys als arbres i a les barbacoes i s’han trencat tanques perimetrals. Aquest augment ha obligat l’Ajuntament a demanar a la Guàrdia Urbana que fes controls a la zona, especialment a les nits i als caps de setmana.

1,6 milions d’euros anuals en neteja i reparacions

És una de les postals més explícites de l’incivisme a la ciutat de Tarragona que, segons càlculs de l’Ajuntament, practiquen gairebé un 10% dels ciutadans, i cada any comporta una despesa de 1.612.256,54 euros en neteja i reparacions: 325.950 en reparació d’equipament en espais públics, i 1.278.994,10 en neteja i recollida de residus incontrolats. Segons Ballesteros, a aquesta xifra s’hi haurien de sumar els diners invertits en campanyes de conscienciació contra l’incivisme, que superen el mig milió d’euros.

470 multes per llençar escombraries fora de contenidors que no estan plens

La partida més gran és la que es destina a la recollida de residus i de mobles (no programats) a la via pública, que és de 718.039 euros. Segons la regidora de Medi Ambient, Ivana Martínez, cada dia es recullen de fora dels contenidors uns 2.000 quilos de residus.

Un contenidor de poda envoltat de residus. Foto: Cedida

Un contenidor de poda envoltat de residus. Foto: Cedida

En aquest sentit, la Guàrdia Urbana ha imposat 470 multes d’entre 100 i 300 euros a persones per llençar escombraries fora del contenidor quan aquestos encara no estaven plens. Segons ha explicat Martínez, una xarxa de col·laboradors ciutadans ajuda a detectar aquest tipus de casos, i es regiren les bosses per determinar-ne els propietaris. “Últimament hem detectat que la gent s’ha adaptat i ja no deixa informació que els pugui identificar en les bosses”, lamenta Martínez, que insiteix en què les multes no tenen un afany recaptatori, sinó dissuassiu. Segons el consistori, com a resultat de la campanya de sancions s’ha reduit el volum de residus a la Part Alta i també el nombre de punts negres (de 18 s’ha passat a 7).

Un altre dels exemples més comuns en aquest sentit és el dels contenidors de poda, que sovint apareixen farcits i envoltats de tot tipus de residus no vegetals. Dels 29 que hi ha a tota la ciutat, prop de 10 són punts conflictius per abocament de poda incontrolada.

Pel que fa als abocadors incontrolats, Neteja pública en té localitzats més de 70 que pertanyen a particulars i 9 en terrenys municipals. D’altra banda, s’han detectat a la ciutat 89 punts negres on es dipositen residus de mida gran que s’haurien de portar a les deixalleries o utilitzar el servei gratuït de recollida de voluminosos. Reposar els contenidors cremats implica una inversió de 66.774 euros anuals, i substituir els malmesos en costa 138.720.

181.500 euros en reparacions en dependències municipals

Dels 325.950 euros dedicats a reparar destrosses incíviques en espais públics, 181.500 estan relacionats amb la reparació de dependències municipals com, per exemple, la reposició de vidres o la reparació de les escales mecàniques destrossades. A banda del parc de la Coma, un altre dels punts calents és elnom parc infantil situat davant l’església de Bonavista. Pocs dies després d’ahver-se inaugurat es va haver de reparar i el seu cost va ser de 6.700 euros.

Tram de la Muralla amb pintades

Els desperfectes en l’enllumenat públic, en la via pública i en els parcs infantils són les altres despeses principals de l’incivisme als espais públics. Pel que fa a la neteja i despintat de grafits, la despesa s’eleva a gairebé 70.000 euros anuals. Entre ells hi ha els casos de pintades al patrimoni romà que, tot i no produir un gran impacte econòmic directe, sí que el produeixen a nivell d’imatge.

Ballesteros: “No podem posar un policia perseguint cada ciutadà, ens hi hem d’implicar tots”

Ballesteros ha incidit en què aturar la “xacra” de l’incivisme, que no és un mal exclusiu de Tarragona, necessita la implicació de tota la ciutadania. Per això, ha posat en valor mecanismes com el Pacte Cívic de Bonavista. “No tenim recursos per posar un policia perseguint a cada ciutadà, i tampoc seria ètic. Per aturar això necessitem la col·laboració ciutadana”, ha manifestat. L’alcalde també ha reconegut que l’efecte de les campanyes de conscienciació és limitat, però que les seguiran fent.

 

DESPESES EN ESPAIS PÚBLICS

Desperfectes en dependències municipals: 181.500 €

Desperfectes en l’enllumenat públic: 42.750 €

Reposicions en parcs infantils: 20.000 €

Desperfectes generals en espais de la via pública: 44.200 €

Reparació de sistemes de reg: 7.000 €

Reparació de tanques de fusta vandalitzades a diferents parcs: 6.000€

Reposicions d’arbrat i planta arbustiva, arrencats o trencats: 7.500€

Reparació dels bancs i taules de pícnic: 4.000€

Reparacions i substitucions de baranes de vidre i de ferro: 6.000€

Despintat de graffities als jocs infantils, repintat de bancs, canvis de llistons de banc: 7.000 €

TOTAL: 325.950 €

 

DESPESES EN NETEJA

Contenidors cremats: 66.774,50 €

Contenidors malmesos: 138.720,00 €

Neteja de pintades i grafits: 65.280,60 €

Papereres trencades o robades: 14.877,00 €

Neteja de xiclets: 67.654,00 €

Papereres de platja robades:  2.410,00 €

Passarel·les de la platja trencades i robades: 1.650,00 €

Recollida de residus i mobles incontrolats: 718.039,00 €

Neteja de solars, abocadors i de poda a la via pública: 203.589,00 €

TOTAL: 1.278.994,10 €