Des de 2023, Tarragona està fent una “transició en la via pública”, acompanyament de la transició verda, amb el programa Pam a Pam, en paraues del conseller municipal de Medi Ambient, Guillermo García de Castro.
García de Castro subratlla que es tracta d’un projecte de futur: “Suposa un gran canvi en la manera de treballar el manteniment de la via pública. Fins ara s’havien fet alguns programes, que no havien funcionat, però no es treballava de manera integradora amb tots els serveis que actuen en l’espai públic de Tarragona i de vegades s’observaven contradiccions”. Des de la Conselleria de Medi Ambient “hem demanat un sobreesforç als departaments i als serveis municipals que actuen en la via pública, tot plegat 11 departaments i empeses municipals, per treballar conjuntament”.
El Pam a Pam, l’actuació a tots els barris de la ciutat, té tres grans eixos: “La neteja, la seguretat vial i les reparacions i jardineria”. En el primer cas s’inclou neteja del subsòl o la neteja d’imbornals, per exemple. En seguretat vial, hi figura la millora de la senyalització horitzontal i vertical: “Busquem ser més proactius, de manera ordenada i coordinada, i de forma que els departaments i serveis coneguin les actuacions que es fan”.
Les actuacions
Les millores poden provocar molèsties com la necessitat d’enretirar vehicles per actuar, però és inevitable per provocar millores. “Tot i això hem de dir que hi ha hagut molta col.laboració i comprensió veïnal amb el Pam a Pam“, destaca el conseller.
L’àrea de la neteja ja ha passat per tot Ponent, Llevant, la Part Baixa, Sant Salvador, i gairebé tot Sant Pere i Sant Pau. Pel que fa a la senyalització viària, s’està actuant a la Part Baixa i tot Sant Pere i Sant Pau: “Ara tenim una imatge clara de com està el barri, però també Parc Riu Clar, La Floresta, Bonavista i tot Llevant“, afirma García de Castro. “Això ens ofereix una imatge fidedigna de l’estat del barri, tant és així que estem treballant amb una aplicació interna per definir les actuacions fetes i les ordres de treball, de forma que millorarà molt l’eficiència del programa. La idea és que aquest sistema s’implementi i sigui un eix principal de les feines que fa l’Ajuntament a la via pública”, subratlla el conseller.
El projecte Pam a Pam ha realitzat més de 10.000 actuacions des del seu inici el passat mes d’octubre de 2023. Han estat 60 setmanes intenses de feina en què les tres potes del Pam a Pam – Neteja, Seguretat Vial i Dignificació de l’Espai – han intervingut als diferents barris:
Pota 1: Parc Riu Clar, l’Albada, La Floresta, Bonavista, Icomar, Riuclar, Torreforta, La Granja, Camp Clar (Tot Ponent), Part Baixa, Sant Salvador/Sta Isabel, Eixample Sud, Tot Llevant i la meitat de SPSP.
Pota 2: Parc Riu Clar, l’Albada, La Floresta, Bonavista, SPSP, Tot Llevant, Part Baixa, Sant Salvador, Eixample Sud, Barris marítims Icomar i Riuclar (aquestes dades es refereixen a EMT, però no a pintura viària).
Pota 3: Parc Riu Clar, l’Albada, La Floresta, Bonavista, Molnars-Solimar, Entrepins, l’Escorpí, Pinetell, Arrabassada, Músics, Miracle/Via Augusta, Eixample Nord, Part Alta, Torreforta, Eixample, Camp clar, Ferran, Mora, Tamarit, Boscos, Cala Romana, Savinosa, i Eixample nord (aquestes dades són per la BIR).
Què queda pendent
Pota 1: Aquest any l’Ajuntament acabarà Sant Pere i Sant Pau, Barris Marítims, Eixample Nord, Eixample i
Part Alta.
Pota 2: La Granja, Eixample Nord, Camp Clar, Eixample, Torreforta i Part Alta.
Pota 3: La Granja, Icomar/Riuclar, Barris Marítims, Sant Pere i Sant Pau, Eixample Sud, Sant Salvador, Santa Isabel i Sant Ramon i Part Baixa.
Mantenir-se en el temps
La idea és que el Pam a Pam es mantingui amb el temps. Tarragona té 15 quilòmetres de carrers i molta feina a fer. “Hem netejat a fons més de 300 carrers de la ciutat i s’han reparat cinc quilòmetres quadrats”, destaca. Paral.lelament es forma i contracta personal procedent dels plans d’ocupació en una tasca conjunta com és el Pam a pam que l’executen els consellers Guillermo García de Castro i Sonia Ors.
Què opina la ciutadania dels treballs fets? “Els veïns ens exposen com veuen les feines i si hi ha més coses pendents a fer, com ha passat a Sant Pere i Sant Pau, on hem escoltat els veïns”. Cert és que la manca del contracte de la neteja suposa un impediment. Al respecte, García de Castro subratlla que “el nou contracte contempla un nou equip destinat al Pam a Pam. És una millora, com també haver incorporat una parella de la Brigada d’Intervenció Ràpida per millorar panots, rajoles i altres entorns”.
L’Ajuntament vol ser, en tot cas, garantista: “No volem que el Pam a Pam mori d’èxit. Amb els mitjans que tenim, estem planificant més bé les actuacions”. S’hi han fet algunes inversions, com l’adquisició d’una màquina que permet esborrar senyalitzacions horitzontals que han de desaparèixer. I ara vindrà un programa pilot per erradicar les herbes del panot.
Resum de les actuacions
En total, s’han netejat a fons més de 300 carrers, s’han realitzat més de 850 actuacions entre reparacions d’asfalt i panots de voreres per part de la Brigada d’Intervenció Ràpida, el que suposa més de 1500 m2 de voreres reparades i 200 m2 d’asfalt reparat, entre altres actuacions (com ara reposició de pilones, reparació de murs, etc.) i s’han repintat més de 560 bancs per part de personal contractat per l’SMO.
Dins la pota de Seguretat Vial s’han fet més de 200 actuacions entre senyalitzacions horitzontals i verticals, així com també s’han pintat i netejat els pals i marquesines i s’ha pintat la senyalització horitzontal de 173 parades d’autobús.
Per part d’Ematsa, s’han netejat més de 4.311 embornals, més de 3.400 pous de registre, més de 87.000 m de col·lectors, s’han arranjat 92 tapes de pous, s’han reparat 83 embornals i s’han revisat més de 30.000 m amb càmera.
Director DiariTots21