.

Compareixença de Josep Pallarès després de fer-se públics els resultats electorals. Foto: URV

Els resultats de la primera volta de les eleccions a rector o rectora de la URV fets públics aquest matí deixen Josep Pallarès en primera posició, amb un total de vots ponderats del 45,75%, i a l’actual dirigent, María José Figueras, en segon lloc amb un 35,46%. Tots dos passaran a la segona i definitiva volta. Queda fora la tercera candidata, Mercè Gisbert, amb un 18,8%, i que durant la seva intervencio davant dels mitjans ha deixat clar que sumarà el seu projecte al de Pallarès.

La campanya electoral es reiniciarà divendres 27 de maig a les 9 h i s’estendrà fins a la mitjanit del dia 1 de juny. A partir d’aquell dia a les 10 h i fins a les 10 h del 3 de juny se celebrarà la votació electrònica de nou.

La participació ha estat la més elevada de la viscuda fins ara, amb un 23,6% del cens electoral. Una dada que s’explica en bona part per la novetat d’enguany, consistent en un procés electoral de caràcter telemàtic obert a les 18.497 persones amb dret a vot. Finalment hi han participat 4.365, amb especial incidència en el col·lectiu de professorat doctor amb vinculació permanent que ha arribat a un històric 94,1% d’implicació. Una dada molt relevant si tenim en compte que el seu és el que aporta més percentatge de vot ponderat. Alhora, cal detacar també el gairebé 15% de vot estudiantil, que sens dubte s’ha vist afavorit per la facilitat a l’hora de poder votar telemàticament.

 

Pel que fa als suports rebuts per cadascuna de les candidatures, Pallarès fonamenta la seva victòria en el suport rebut tant en el col·lectiu de professorat doctor permanent com en el d’estudiants i de personal administratiu (PAS). L’actual rectora només ha aconseguit imposar-se enntre el personal docent investigador (PDI). Sense tenir en compte la ponderació de vots, la victòria de Pallarès és clara amb 1.974 suports davant els 1.466 de Figueras. Gisbert n’ha sumat 759.

Les compareixences dels candidats davant els mitjans

En declaracions posteriors a l’anunci dels resultats, Gisbert reconeixia que “la nostra proposta era diferent i arriscada” i assegurava “haver posat cunya dins de l’ambit universitari. Pensem que necessitem un canvi i és per això que ens sumem a la candidatura del doctor Pallarès”.

Per la seva banda, Figueras considerava que “ja havíem fet una universitat diferent” desprès d’imposar-se a les eleccions d’ara fa quatre anys i reconeixia que “vaig decidir tornar-me a presentar per consolidar un projecte que s’ha vist obnubiltat pels dos anys de pandèmia”. La rectora s’ha defensat de les necessitats de transformacions argumentades pels seus rivals afirmant que “ja hem fet coses diferents a les fetes abans”, i obria la campanya (que oficialment s’encetarà divendres) anunciant la seva estratègia. És a dir, “ens esforçarem per insistir en els nostres missatges” per “arribar a aquells que han cregut que no valia la pena anar a votar. Tenim un repte a la segona volta i és el d’arribar al màxim de la participació, perquè malgrat el rècord d’aquesta volta, un 23% encara és un percentatge molt baix. La dada implica que no arribem als nostres col·lectius o no sabem motivar-los”. Figueras ha reconegut el triomf parcial de Pallarès, si bé ha admès que “pensava que les proves i els fets havien de pesar. Abogava per la feina feta”, malgrat “les circumstàncies” imposades per la pandèmia.

FInalment, Pallarès ha fet valdre que “les dues terceres parts de l’electorat aposten pel nostre canvi. I ens comprometem a liderar-lo”. Després d’agrair el “suport explícit” de GIsbert, ha deixat clar que “hem fet el primer pas però no el definitiu. Divendres de la setmana vinent esperem completar el viatge. Demano a aquests dos terços de l’electorat que ens ha donat suport que ens tornin a fer confiança”. I en aquest sentit, el candidat ha destacat la dada “excepcional” d’implicació del PDI i també dels estudiants, similars a les eleccions a la UB i a la Politècnica gràcies a la introducció del vot electrònic. A ells també s’ha dirigit de forma personalitzada per animar-los a implica-se en la segona volta tot i reconèixer la dificultat per “ser una època d’examens. Però crec que aquesta responsabilitat col·lectiva també els afecta”. Entre els punts forts de la seva proposta ha destacat “la fiabilitat i confiança” que desperta el seu equip així com “una proposta que volem sigui la guanyadora”

J.S.