.

Teresa Pallarès, durant la roda de premsa d’aquesta tarda. Foto: Tots21

La delegada del Govern al Camp de Tarragona i, per aquesta condició, directora del PLASEQTA, Teresa Pallarès, ha volgut “donar la cara” aquesta tarda davant dels mitjans per relatar els diferents episodis de males olors que ha viscut el territori provocades des de l’empresa ASESA i informar sobre les passes efectuades des de l’administració.

No ha dubtat en efectuar autocrítica i reconèixer que “volíem evitar alarmismes i al final és el que es va produir”, però ha deixat clar en tot moment que es van aplicar escrupulosament els protocols del pla. És a dir, davant del fet que les olors “a ous podrits tan molesta que generen els àcids sulfídrics” no implicaven cap toxicitat es va posar en marxa la fase de prealerta, que implica comunicar des de Protecció Civil als ajuntaments l’existència de la causa que la motiva. “Ara bé, vull deixar clar que en cap cas es va arribar a la fase d’emergència, que obligaria a activar el PLASEQTA i, per tant, alertar a la població”, explicava Pallarès.

La delegada, conscient de la “desconfiança” acumulada entre els habitants de Tarragona per casos similars, s’ha mostrat oberta a canviar els protocols que regeixen el pla un cop comprovada  “l’òbvia” preocupació causada entre la població. I en aquest punt ha aprofitat per a reclamar al govern central que engegi el pla pilot d’enviament massiu de missatges per telefonia que porta ja temps anunciant.

Pallarès ha situat l’origen de tot l’episodi en les intenses plugues caigudes el passat divendres, que haurien esfondrat (a falta de confirmació per part de l’expedient informatiu obert pels tècnics de Seguretat Industrial de la Generalitat) el sostre d’un dels dipòsits de Nafta de l’empresa. El causant seria “un agent extern, no intern”, precisava Pallarès.

“El primer comunicat del CECAT es va produir a les 4:21 hores del matí, seguint les pautes aplicades en casos de prealerta. A les 4:43 es van activar els protocols de Seguretat Industrial que dona pas a l’obertura d’un expedient per esbrinar si el dipòsit estava en condicions, I per altra banda, també es va activar Acció Climàtica, tal com estipula el protocol, per fer seguiment sobre la possible toxicitat de la fuita. En cas de detectar-la, s’hauria passat immediatament de fase de prealerta a alerta, el que suposaria -reitero-, avisar la població directament per mitjà de sirenes. Cal tenir present que en cap moment es van superar els valors de referència que marca la legislació ni es va donar el cas de persones afectades”, ha subratllat.

Justament quan s’estava duent a terme el buidatge del dipòsit “els forts vents de dilluns van ajudar a expandir-ne els olors. L’ús d’espumògens va tapar-los el dimarts, si bé el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, “donava llavors ja les explicacions tècniques i l’abast dels protocols posats en marxa, és a dir, les comunicacions als ajuntaments”. Tanmateix, aquest matí “l’empresa ha informat que reprenia les tasques de buidatge i s’ha tornat a generar un altre episodi de males olors que ha provocat una seixantena de trucades al 112”. Una repetició de la jugada que ha obligat l’administració a requerir la seva finalització immediata.

“Que si ho hauríem pogut fer millor? Evidentment”, admetia la delegada en la manca d’informació precisa de les primeres hores, i fent referència al simulacre que estan preparant per a novembre sobre el PLASEQTA. Un pla que “està viu, i totes aquestes experiències ens han d’anar ensenyant a millorar. El simulacre precisament ho fem per això, no perquè tot surti perfecte. I en la fase de comunicació i dels tempos de la comunicació, jo crec que tots els que estem aquí creiem que es poden fer millor les coses”. De fet, Pallarès ha anunciat la incorporació a la Delegació d’un periodista que ha d’ajudar a fer seguiment del PLASEQTA i ajudar en la trasmissió d’informació ràpida de qualsevol incidència.

Arribats a aquest punt, Pallarès introduïa al debat “sense ànim de tirar pilotes fora” la qüestió “d’estar pendents del desplegament del sistema d’informació massiu a la població per missatgeria que depèn del govern central. Madrid diu que està complint amb els terminis, però fins llavors a la Generalitat no disposem de les eines necessàries. Estem en disposició, i ens hem ofert al Ministeri, per poder ser escenari de la prova pilot”, argumentava Pallarès, volent fer incidència en què aquest tipus de comunicacions directes a la població “sempre són complicades” davant la necessitat de donar compliment a la llei de protecció de dades.

J.S.