.

Òscar Peris. Delegat del Govern a Tarragona

En qualsevol aproximació seriosa de les oportunitats del Camp de Tarragona són presents l’atracció del sector turístic, la potència del Port de Tarragona, la fortalesa del sector industrial químic, una universitat potent i amb projecció internacional, una situació privilegiada en l’arc mediterrani… Molts elements que qualsevol territori envejaria, i que ara mateix resulten crucials per a refer-nos i sortir d’aquest sotrac causat per la pandèmia.

Però la convivència d’alguns d’aquests sectors econòmics, en un espai molt concret i intensament poblat, no ha estat fàcil, i han calgut –i segurament en caldran mésinstruments per a posar ordre. Recordem, per exemple, el Pla director de les activitats industrials i turístiques del Camp de Tarragona, un bon instrument per a delimitar espais, i una mostra de la necessitat –però també de la capacitat- de l’acció pública per a facilitar les activitats en benefici col·lectiu.

I no és l’únic cas d’empenta. Avui es presenta, amb tots els suports, el projecte de la Vall de l’Hidrogen Verd. Amb tots els suports vol dir tots, començant pel Govern de la Generalitat encapçalat pel Vicepresident en funcions de President, amb totes les institucions locals, amb el paper principal i singular de la URV, i amb els agents socials i empresarials. Voldria assenyalar que, en el conjunt d’institucions aplegades en aquesta iniciativa, no només hi ha la Generalitat, la primera institució del país, i les institucions del Camp de Tarragona. Hi ha també agents com l’Àrea Metropolitana de Barcelona o el Port de Barcelona, i això és un bon -i important- senyal. Algú podria pensar: “què hi fan, en un projecte que és d’aquí?”. Certament, és un projecte que té el seu nucli aquí, però és també, i sobretot, un projecte de país, un projecte central per al futur de Catalunya. El Camp de Tarragona s’erigeix com a protagonista i escenari principal d’un projecte de país, recolzat i reconegut per tothom, per tots els agents del país que hi han de ser. Una gran responsabilitat, i una gran confiança.

És un projecte ambiciós, complex, i suma de molts agents i moltes iniciatives, i sabem que no serà fàcil. Caldrà mobilitzar moltes energies, moltes hores de feina, molts processos de tota mena, per a dur-ho a terme. En aquest procés, el paper del Govern serà clau, per les responsabilitats i implicacions de tota mena –ambientals, urbanístiques, reguladores- que corresponen a les administracions públiques. Les complexitats, afrontades i resoltes des d’aquesta suma d’agents i complicitats, es converteixen en oportunitats. I la presentació d’avui n’és una mostra.

Des de la delegació del Govern puc dir que no fallarem. El Camp de Tarragona no fallarà. Som conscients del que representa, i de la nostra responsabilitat. El Govern sabrà ser part activa de les solucions, i això sol ja és un bon motiu per a fer que, més aviat que tard, tinguem un Govern plenament operatiu, fort, refet, i amb ganes i disposició d’assumir aquest i molts més reptes en la mateixa direcció.