.

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, treballant al seu despatx. Imatge del 27 de juliol de 2018. Foto: Sílvia Jardí

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, enceta nou mandat amb l’esperit de reprendre els projectes que van quedar “estroncats” per l’aplicació del 155, que ha causat “danys i desperfectes” i ha estat “devastador” pels ciutadans de la demarcació.

Entre els reptes que prioritza al Camp de Tarragona hi ha la construcció del nou Hospital Joan XXIII, del qual assegura que aviat es donarà a conèixer el projecte guanyador de les sis propostes que es van presentar i de què confia que es puguin començar les obres no més tard de l’any vinent.

En una entrevista a l’ACN, Peris garanteix que l’hospital “serà una realitat” perquè al Govern “l’avalen els fets”. Un dels altres projectes aturats i amb anys de retard és el nou Fòrum Judicial. Peris apunta que caldrà pensar “com s’articula de cara al futur”, i defensa com a primer pas la reubicació del centre penitenciari obert, les obres del qual dubta que comencin enguany, com estava previst inicialment.

L’empenta a Hard Rock o el consorci entre el CatSalut i l’Ajuntament de Reus per l’Hospital Sant Joan són alguns dels altres projectes que centraran la seva agenda en una etapa que encara amb posicionament “ferm” però sense perdre la vista dels polítics empresonats i, ara, amb Forcadell recentment traslladada a Mas d’Enric, amb qui ja es va reunir divendres 20 de juliol.

Per Peris, els reptes plantejats per aquesta legislatura són, majoritàriament, els mateixos que en l’anterior, que es reprenen després de “l’estroncada” per un “fet insòlit, com és l’aplicació del 155”. En aquest sentit, ha afirmat que cal vetllar els “danys i desperfectes” causats a partir de l’aplicació d’aquest article de la Constitució que “ha ocasionat danys als ciutadans de la demarcació, pensin com pensin, votin com votin”.

El nou Hospital Joan XXIII, una realitat

En aquesta etapa, el delegat del Govern a Tarragona espera que es pugui prémer l’accelerador per convertir en una realitat el nou Hospital Joan XXIII, una promesa de l’exconseller de Salut Toni Comín. Peris ha recordat que ja s’ha entrat en fase de resolució i que “tan aviat com sigui possible” la consellera de Salut, Alba Vergés, anunciarà quin dels sis projectes que es van presentar ha resultat guanyador. “Estem en termini i amb la voluntat ferma que el projecte pugui ser explicat de seguida a la ciutadania”, ha dit Peris, que diu que “tant de bo” es puguin iniciar les obres l’any vinent, com estava inicialment previst.

Per Peris no hi ha marge de dubte que el nou hospital es farà: “ens avalen els fets: en el seu moment hi havia un clam a la demarcació per l’UCI pediàtrica, la tenim; els nous quiròfans, els tenim; les urgències, les tenim”, ha enumerat.

Impulsar el conveni entre el CatSalut i l’Ajuntament de Reus

Pel Departament de Salut, la construcció de l’Hospital Joan XXIII és una de les prioritats a Catalunya, com ho és també el consorci entre el CatSalut i l’Ajuntament de Reus per la gestió de l’Hospital Sant Joan. És el que ha afirmat Peris, que ha culpat l’aplicació del 155 del fet que no s’hagi tancat la signatura del conveni, com havia de passar a principis d’any. “Va fer endarrerir tot el procediment que requereix un acord d’aquest nivell i envergadura”, ha detallat el delegat, que ha assegurat que la qüestió “progressa adequadament” i “va per bon camí”. El consorci hauria de ser un fet abans d’acabar l’any.

L’Hospital de Reus, amb l’antic centre, ha estat protagonista de l’actualitat els darrers dies arran de l’aturada programada per a l’estiu de l’accelerador lineal. El grup municipal del PSC va carregar contra l’Ajuntament per aquesta mesura, que consideraven feta per “l’estalvi” d’uns 20.000 euros, i també contra la Generalitat, a qui van culpar d’estar-hi darrere com una condició per encaminar el consorci tot havent reduït despeses. “A ningú li cap al cap que es pugui tancar un servei per un estalvi amb una situació tan complexa” com és el tractament de malalts de càncer, ha carregat Peris, en la línia de la defensa feta pel consistori reusenc i de l’hospital, que imputen l’aturada a qüestions organitzatives. “Com a delegat, és una actitud que no penso tolerar”, ha tancat, taxatiu, tot carregant que “es vagi a aquest nivell de demagògia”.

En línies generals, Peris defensa potenciar tots els hospitals de la demarcació i la idea del pla estratègic de treballar en xarxa. “És una aposta valenta i de futur per tenir un model referent a nivell europeu”. El delegat del Govern ha garantit que el treball en xarxa no ha de suposar cap reducció de serveis i que, per tant, no ha d’aixecar recels. “Anem a ser més eficients”, ha dit.

Fòrum de la Justícia

El delegat del Govern a Tarragona és conscient del retard que porta el Fòrum de la Justícia i admet que, en alguns moments, es va entendre que aquest projecte era una opció “immediata” que era “viable” pressupostàriament. Per Peris, el primer repte és el centre penitenciari obert, un equipament únic a la demarcació que es troba en la primera fase per desgranar el que seria l’equipament ubicat al nou espai d’aquesta ciutat de la justícia, que ha de servir per alliberar l’espai de la presó, i més edificis de l’actual Audiència de Tarragona. L’execució de les obres del nou centre penitenciari obert va ser tret a licitació a l’abril amb un pressupost de 10 MEUR -8,26 MEUR sense IVA. A més de la construcció d’un nou edifici de cinc plantes, també inclou un arxiu soterrat per a dependències judicials i el seu accés.

Sobre el compliment de terminis del nou centre penitenciari obert, Peris admet que, “amb el 155 pel mig i amb el decalatge d’aconseguir formalitzar govern, hi ha hagut endarreriments”. “Ens hi hem posat amb la màxima celeritat i esperem que es puguin reprendre tan aviat com sigui possible, tot i que no creiem que comencin abans del 2019”. “És un dels temes que des de la delegació portem en cartera per desbloquejar al més aviat possible”, s’ha compromès.

Altres qüestions de territori

El delegat del Govern també té la vista posada en com avança el projecte del Hard Rock Entertainment World a Vila-seca i Salou, un macroprojecte turístic que va avançar a grans passos entre el maig i juny, quan la Generalitat va autoritzar la llicència de casino per al complex d’oci i, més tard, la companyia va completar fins als 10 MEUR la fiança per fer efectiva l’adjudicació. Ara, es preveu que les obres d’edificació comencin abans del juny del 2019. “S’ha fet la feina bé, portem un recorregut molt llarg, amb alts i baixos, però s’ha anat aplanant el camí per l’aterratge d’un projecte que ha de ser molt important per la nostra demarcació”, ha dit.

Peris, vallenc, també confia que el Museu Casteller, a la capital de l’Alt Camp, sigui inaugurat aviat. De moment, el procés de licitació es va reobrir per un valor d’1,8 MEUR i s’està pendent de la data d’obertura de portes, un cop s’enllesteixin les obres, previst l’abril vinent. “Som a la recta final”, ha assegurat. “És un projecte ambiciós i nou, perquè al país no hi ha un referent com a tal. Crear un museu nacional del món casteller és tot un repte per la ciutat i també pel Govern”, ha dit.

Pel que fa a l’N-340 i el desviament obligatori de camions cap a l’AP-7, Peris confia que s’apliqui tan aviat com sigui possible. L’acord s’havia hagut de fer efectiu l’1 de gener del 2018, però Peris admet que a hores d’ara no coneix que hi hagi data perquè entri en vigor.

Delegat amb una comarca menys

Tot plegat ho fa havent de gestionar una comarca menys, el Baix Penedès, que s’incorpora per primer cop a la delegació del Penedès, de nova creació. “Hem cedit o acompanyat a una comarca que, fins ara hem tingut un vincle molt especial i que seguirem tenint”, ha afirmat Peris, que ha confessat que és un territori que s’estima molt. S’ha compromès a fer un traspàs “quan toqui i com pertoqui” al nou delegat del Penedès, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull.

Contacte amb Forcadell

Peris encara aquesta nova etapa amb un posicionament “molt ferm”, amb la responsabilitat política del moment i “pels companys que pateixen la injusta repressió de l’Estat”. Amb el canvi d’escenari polític a Madrid, el delegat del Govern a Tarragona considera que s’ha activat el diàleg, “clau en qualsevol conflicte polític”, i que ara caldrà “compromisos”, ja que des de la Generalitat no es farà “cap renúncia”. Peris ha celebrat l’acostament de presos a centres penitenciaris catalans, ja que podran tenir més contacte amb familiars –entre els quals hi ha nens petits o pares i mares d’avançada edat.

L’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, nascuda a Xerta (Baix Ebre), va ser traslladada divendres 20 de juliol a la presó de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès). Prèviament a un acte de suport organitzat la mateixa tarda del trasllat, Peris va poder reunir-se amb Forcadell i comentar la seva situació personal, “complicada” però alhora “transmetent l’energia que té, que enganxa, molt positiva, i que ens dona confiança i fermesa en les conviccions, més reforçades”.

Sílvia Jardí – ACN