.

.

TOTS 21

La proposta ‘Candela’m’ és un espectacle sensorial creat per l’empresa catalana nueveojos, que ha ideat un muntatge que combina un show de llums amb una projecció sincrònica i una banda sonora gestada especialment per a l’ocasió. Foto: Cedida

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021+1 seran un autèntic passeig de la llum. Les conegudes també com les Festes de la Llum commemoraran el centenari de les primeres lluminàries elèctriques, amb un espectacle de lluminàries musicals, les ja tradicionals il·luminacions decoratives de gran format al Centre Històric i un impactant mapping que es projectarà sobre l’església de Sant Joan Baptista i el campanar de Valls, com a espectacles destacats de la programació audiovisual. Les tres propostes han estat creades expressament per a l’ocasió per dues empreses de gran renom: la italiana Mariano Scnenografie Light Sculptures, en el cas de les lluminàries, i la catalana nueveojos, pel que fa al mapping.

En total, es podran veure una cinquantena de passis dels espectacles de lluminàries i una trentena de projeccions del mapping durant les Decennals. D’aquesta manera, Valls esdevindrà la ciutat de la llum i descentralitzarà els espais de programació que aniran de punta a punt de la ciutat, des de l’aparcament del Centre Històric fins al passeig Josep Tarradellas, al Fornàs. Tots seran de caràcter gratuït amb la voluntat que la celebració arribi a tothom que ho desitgi.

Les lluminàries musicals inauguraran les Decennals 2021+1

El divendres 28 de gener ‘Omega’, el muntatge de lluminàries musicals -una de les novetats de la programació d’aquesta edició- donarà el tret de sortida de les Festes Decennals 2021+1, al passeig President Tarradellas del barri del Fornàs. Posteriorment a la inauguració i durant els deu dies, en el mateix espai i amb la mateixa tecnologia, es podran veure sis variants diferents de les lluminàries inaugurals que s’alternaran en la graella de programació. És el primer cop en la història que l’espectacle inaugural es repetirà cada jornada de les Decennals. Cada un d’aquests passis tindrà una durada aproximada de 10 minuts.

Al Centre Històric s’instal·larà la tipologia de lluminàries patrimonials que van ser recuperades en les darreres Decennals seguint les fotografies antigues del fotògraf vallenc Pere Català Pic i altra documentació històrica. Es tracta d’unes lluminàries que comparteixen la mateixa tècnica patrimonial que les que es van convertir en imatge de les Decennals de 2011, però en aquesta edició amb uns dissenys nous i renovats. A la plaça del Blat s’instal·laran 9 canelobres tridimensionals, al carrer de la Cort es podran veure 24 arcs de tipologia ‘Stella’, és a dir, estel·lar, que juga amb el vers del Virolai vallenc, que diu que la Mare de Déu de la Candela és “de la ciutat estel”. I el Pati, lluirà la instal·lació ‘Barrocco Luminaria’. Les lluminàries s’encendran cada dia durant les Decennals a les sis de la tarda, i funcionaran diàriament fins a la 1 de la matinada i els divendres i les vigílies de festa fins a les 2 h.

Enguany com a novetat i coincidint amb el centenari de les lluminàries elèctriques, que es van poder veure per primer cop el 1921 en substituir les anteriors de gas, aquestes seran amb la més avançada tecnologia LED, més eficient i sostenible. En total, 295.000 bombetes de les quals, 21.000 funcionaran sincronitzades amb la música. Es tracta d’un nou format que sumarà encara més impacte artístic a les instal·lacions lumíniques. L’aplicació de l’última tecnologia LED permetrà una notable reducció del consum energètic, en xifres superiors al 60% respecte a fa deu anys, i serà més respectuosa amb el medi ambient.

L’empresa a qui la Fundació de les Festes Decennals de Valls ha confiat el treball d’aquestes arquitectures efímeres de la llum de les lluminàries de les Decennals 2021+1 és la històrica companyia italiana Mariano Scnenografie Light Sculptures, de Lecce, regió de la Pulla al sud del país. Fundada el 1898, l’empresa ha transformat les il·luminacions en autèntiques arquitectures i estructures lleugeres, admirades arreu del món. Han treballat en les celebracions festives més importants d’Itàlia i en països com Egipte, Estats Units, França, Alemanya, Holanda, Japó, Kazakhstan, Kuwait, Lituània, Mònaco, Polònia, Regne Unit, Tailàndia o la Xina, entre molts d’altres. També han fet muntatges per marques prestigioses com Bulgari –a Milà, Nova York, París, Roma, Tokyio, Pequín i Xangai–, Dior, Dolce & Gabbana, Ikea, Intimissimi, Kenzo, Louis Vuitton, Mercedes Benz; festivals d’espectacles com el Festival de la Cançó Itailana a San Remo o el Festival de la Notte de la Taranta a Melpignano –ambdós a Itàlia–; Skyway Festival a Polònia, dedicat a la ciència i l’astronomia a Torum, la ciutat nadiua de Niccolo Copernico, així com en celebracions patrimonials com el Carnaval de Venècia, Light Festival de la Basílica La Madonna de Molfetta, el Ramadà a Doja –Qatar– o les Falles de València, Patrimoni Immaterial de la Humanitat segons la UNESCO. Mariano Light també ha dissenyat les lluminàries a la ciutat italiana de Matera, que el 2019 va ser Capital Europea de la Cultura, just abans de la pandèmia. També ha generat projectes solidaris com el de cirurgia pediàtrica de la Fundació IRCCS Policlínico San Matteo di Pavia, junt amb la marca Carrefour.

Candela’m, el mapping de les Decennals 2021+1

La proposta ‘Candela’m’ és un espectacle sensorial creat per l’empresa catalana nueveojos, que ha ideat un muntatge que combina un show de llums amb una projecció sincrònica i una banda sonora gestada especialment per a l’ocasió. L’espectacle, que es podrà veure des de la gran esplanada de l’aparcament del Centre Històric, cobrirà de llum la façana lateral –la de major llargària i millor visibilitat– de l’església de Sant Joan Baptista i el campanar de Valls, el més alt de Catalunya. Unint tècnica i fantasia, la proposta de nueveojos, que tindrà una durada d’uns 10 minuts i tindrà sessions cada mitja hora, combina impressionants efectes de llum, projecció i música. S’inaugurarà dijous 3 de febrer i es clourà dissabte 6.

L’espectacle simbolitza el clam del poble per despertar la Mare de Déu de la Candela a través d’un ritual que passa només una vegada cada deu anys. En despertar, històrica advocació donarà la benvinguda als habitants amb un poderós desplegament d’energia, llum i ones sonores. Per aconseguir despertar-la, però, els vallencs hauran d’invocar abans el nou orgue de la ciutat instal·lat a l’església de Sant Joan Baptista, instrument que participa per primer cop en unes Decennals.

Més de 700 m² de projecció, 4 projectors i 50.000 lúmens

A més d’il·luminar el campanar més alt de Catalunya, l’espectacle ‘Candela’m’ abastarà una superfície de projecció de més de 700 m², cobrint la nau de l’església Sant Joan Baptista i els seus contraforts. Per poder banyar de llum i color tota aquesta superfície de projecció, s’utilitzaran quatre projectors de 50.000 lúmens, que ofereixen una revolucionària qualitat d’imatge. Aquests projectors, encara molt poc coneguts pel públic i rarament utilitzats a Catalunya, faran que la lluminositat total del show rondi els 200.000 lúmens.

L’estudi d’art digital i shows multimèdia nueveojos ha estat l’escollit per treballar el mapping de les Decennals 2021+1. Formada pels artistes visuals Mariona Omedes, Carles Mora i Karin du Croo i la productora Elisenda Arnavat, algunes de les seves propostes s’han pogut veure a la Cité de la Arquitecture et du Patrimoine (París), al pavelló de Catalunya a l’Exposición Universal de Xangai el 2010, i a la façana de la Casa Batlló de Barcelona, on van realitzar un dels seus mappings més recordats, l’any 2012. També han treballat pels Premis Goya 2020, per la Masia del Barça, en l’espectacle “Miedo” del cantant Albert Pla i per múltiples exposicions i instal·lacions.

Redacció