.

Els gossos de la unitat canina dels Mossos d'Esquadra han de ser inquiets i tenir aptitud per buscar

Els gossos de la unitat canina dels Mossos d'Esquadra han de ser inquiets i tenir aptitud per buscar

Embolcalls de cocaïna entaforats al motor del cotxe, paquets d’haixix dins un doble fons, feixos de bitllets amagats o una maleta sospitosa de contenir explosius. No hi ha res que s’escapi al seu olfacte. Els gossos que formen la unitat canina dels Mossos d’Esquadra a Girona fan cada any uns 300 escorcolls. Més de la meitat són serveis preventius que es fan per seguretat, en llocs on sol passar-hi molta gent (com estacions de tren) o bé en edificis que acullen la visita d’autoritats. Però també n’hi ha d’altres, com els operatius antidroga, en què la unitat canina és una peça clau per trobar on s’amaguen els estupefaents. Rapidesa i aptitud per la recerca són qualitats inherents en aquests gossos.

Són quarts d’onze de la nit. Els Mossos d’Esquadra blinden un carrer de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Efectius de l’ARRO baixen amb rapidesa de les furgones i entren en un bar on sospiten que s’hi ven droga. Mentrestant, unes altres patrulles retenen tots aquells qui es troben en una plaça del costat, on també s’hi portarien a terme intercanvis.

És llavors quan entren en escena dos gossos de la unitat canina. Acompanyats pels seus guies, ensumen tot allò que els hi indiquen: l’interior del bar, les persones a qui els agents retenen, el terra de la plaça, una zona de matolls i alguns dels cotxes que hi ha aparcats al carrer. El seu objectiu: buscar droga.

Cap a mitjanit, l’operatiu acaba amb un detingut i sis actes per possessió d’estupefaents (marihuana, haixix i cocaïna). Aquest és només un dels serveis que ha fet la canina dels Mossos d’Esquadra a Girona durant aquest 2014. Al llarg de l’any, però, els sis gossos que formen la unitat arribaran a fer uns 300 escorcolls i registres. La majoria seran preventius, però cap a una vuitantena formaran part d’operatius policials.