.

La gimcana s’ha vist finalment afectada per la pluja. Fotos: Cedides

Primer cap de setmana a la Canonja de la cinquena edició d’Ecoverd, una programació temàtica iniciada el passat de 3 de juny i que s’allargarà fins al 12 aprofitant l’estela del Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat dissabte. Una cita que, a més de posar l’accent en l’àmbit de tenir cura del nostre entorn, també vol introduir en el temari aspectes de vida saludable. Tot plegat un esforç organitzatiu conjunt entre la regidoria de Medi Ambient i “la pràctica totalitat de les entitats del poble. Aquest és un punt importat que cal tenir en compte perquè gràcies a la seva dedicació es poden organitzar activitats com la gimcana i disposar de guies per les visites i caminades”, explica la responsable de l’àrea. Glòria Virgili.

En el que és una valoració de l’impacte de les primeres jornades, Virgili assenyalava a Tots21 “el gran èxit obtingut als centres educatius. Des de la llar d’infants s’ha treballat amb materials reciclats, des de l’escola s’ha posat l’accent a les tovalloletes que van a parar a mars i rieres i, de pas, de l’impacte dels microplàstics als oceans i, finalment, des de l’institut el focus ha estat més dirigit als rius, amb visita inclosa al Mur Verd”. La conclusió és que “els nens i nenes han demostrat estar de ben inici molt conscienciat. De fet, de cara a futures edicions ens haurem de plantejar i donar una mica el tomb per incidir més en la gent de mitjana edat, per fer-los veure la necessitat de canviar determinats hàbits”, afegia la regidora.

Imatges de la sessió de Hatha i Yin Yoga i de l’espectacle familiar sobre els residus al mar ‘En Bernat el pescador’. Fotos: Cedides

Per altra banda, i més enllà de les xerrades informatives i de l’acte dut a terme dissabte al pati del Mas de l’Abeurador (amb espectacle infantil inclòs dedicat a reflexionar sobre la brutícia que llencem als oceans i l’impacte sobre l’ecosistema), aquest diumenge estava destinat a viure els plats forts del cap de setmana. Però la pluja ha obligat a improvisar, donat que eren activitats a l’aire lliure. Si bé la Bicicletada fins a Constantí s’hagut de suspendre perquè passava per rieres i suposava un risc, la resta del menú s’ha acabat reconvertint gràcies a la utilització de la Sala del Punt d’Informació Juvenil.

“En un primer moment teníem prevista la caminada popular que pretenia recórrer punts del municipi i aturar-se en set punts concrets per poder parlar de problemàtiques concretes com per exemple la de les tovalloletes que s’arrosseguen per la Riera de Bonavista. La intenció era fer-ho en grups de deu persones amb un guia, però la pluja ho ha impedit”, explicava Virgili. La solució ha estat “no decebre a la gent que ha vingut i al final hem habilitat la sala del PIJ, que és suficientment gran, i amb una mica de teatre i suport gràfic dels llocs que volíem visitar els hem fet una representació per explicar-los el què volíem dir. Així la gent ha pogut anar a casa aprenent alguna cosa nova i amb la convicció d’haver pres part a l’activitat”.

La gimcana, amb prop d’una quarantena de participants, també ha hagut de ser reconvertida per culpa del xàfec i redirigida cap al mateix espai. “El concepte era el mateix que el de caminada, és a dir, anar resolent proves relacionades amb la protecció del medi ambient, l’ús excessiu de l’aigua, el comerç de proximitat, el Mur Verd i saber distingir els contenidors de reciclatges. Les proves que no s’han pogut fer al final les hem resolt al PIJ”, explicava Virgili.

De cara dissabte vinent està programada la darrera gran cita d’Ecoverd, amb la xerrada de la biòloga reusenca Evelyn Segura a les 19.00 hores al Castell de Masricart. “Ens hem fixat en ella perquè és capaç d’explicar forma molt planera i amena, tant al programa que fa a TVE 2 com a les seves intervencions a l’Aruscity, tot el que envolta el món animal”, conclou la regidora.

J.S.