.

Es creuers Hebridean Sky i Seadrem I aturats simultàniament al nou moll de Balears del Port de Tarragona, el novembre del 2021. Foto: ACN

El ple de l’ajuntament de Tarragona d’aquest divendres ha rebutjat la moció originada per Stop Creuers-Decreixement turístic i assumida per la CUP que volia plantejar una consulta a la ciutat sobre la conveniència o no d’aquest model de turisme. La proposta només ha rebut el suport dels anticapitalistes, el regidor no adscrit Hermán Pinedo i la nova regidora del grup d’En Comú Podem, Àngels Pérez. Pel que fa a la resta de partits que formen l’equip de govern, ERC ha votat en conta i Junts per Tarragona s’ha abstingut.

La iniciativa ha estat defensada per la regidora anticapitalista, Eva Miguel, que s’ha centrat en  atacar el model de creueristes des del punt de vista de sostenibilitat mediambiental (combustible contaminant dels vaixells), econòmic (baixa despesa dels turistes a la ciutat i instal·lació d’una zona Duty Free al moll de Balears, que entraria en “competència deslleial” amb el comerç local, i industrial (“acapara beneficis i reparteix els costos”). També ha afirmat que aquest model, i sota el reclam del patrimoni, converteix barris com el del Serrallo en un “parc temàtic”. En la part resolutiva, la moció reclamava a l’ajuntament iniciar un procés d’informació “imparcial” sobre l’impacte dels creuers com a pas previ per a una consulta popular sobre la seva conveniència o no. Alhora, reclamava al Port una “major transparència” en les dades sobre l’impacte real dels turistes a la ciutat i afavorir el comerç de proximitat. “Si es vol implantar una Zona de Baixes Emissions, com es pot convèncer a la ciutadania que no vagin en cotxe mentre ens troben en una zona plena de petroquímiques i permetre que arribin vaixells tan contaminants? No siguem cínics”, afirmava Miguel.

La moció ha rebut el suport de Pérez perquè considera que el turisme de creueristes “és insostenible” i que cal capgirar els esforços “cap a un turisme familiar que pernocti al municipi i faci ús del petit comerç. No es tracta de quantitat sinó de l’impacte econòmic real que tenen els visitants. El mateix Port reconeixia que la despesa de cada creuerista a Tarragona era de 20 euros”.

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha deixat clar que el màxim pic de creueristes rebuts per Tarragona ha estat de 128.000 passatgers anuals, lluny de la presumpta “saturació” denunciada. Compartint les reflexions sobre l’impacte mediambiental a curt termini i fins que es noti l’impacte de la transformació tecnològica en el sector de la navegació, ha estat ferm a l’hora de replicar a la CUP que “el Serrallo està lluny de ser el caos de turistes que denuncien” i ha assegurat haver mantingut contactes amb el Port sobre la dimensió del Duty Free que pensen instal·lar. “M’han assenyalat que serà un espai reduït i que mai entrarà en competencia amb l’oferta que pugui oferir la ciutat”. Nadal ha reclamat, de pas, que es deixi de considerar el turista de creuers com “un inepte. El que busca és oferta de restauració i oferta turística històrica. Prefereix anar a veure castells que a un casino. Per favor, busquem un equilibri”.

La regidora no adscrita, Sonia Orts, ha acusat la CUP d’amargar-se darrere una entitat per intentar “recuperar” un discurs que els connecti “amb una essència que ni els seus militants es creuen ja. Si volen ser antisistema de veritat, trenquin el pacte”, ha etzibat.

El regidor socialista, Berni Álvarez, ha lamentat que la redacció de la moció no inviti a reflexionar sinó que parteix d’inici d’una “afirmació” que mediatitza ja el debat. “Nosaltres creiem en el turisme de creuers. Ofereix més avantatges que problemes”, afegia. “Deixin de criminalitzar sectors que poden ajudar a tirar endavant la ciutat”, esmaixava.

Des de les files republicanes, Xavi Puig reivindicava la voluntat del seu partit de “ser clars. I per això hem votat que no”. El portaveu d’ERC ha qüestionat l’argumentació del “decreixement turístic” defensat des dels proposants. “Cal reconèixer que la humanitat no pot créixer indefinidament. Però coincidint amb el diagnòstic, no compartim la recepta. Som partidaris d’un creixement sostenible més que no pas d’un decreixement. En primer lloc, perquè requereix una cooperació en un àmbit mundial, i en segon perquè suposa uns efectes socials devastadors, tant laborals com econòmics i socials”. En aquesta línia, Puig afirmava que “Tarragona no estava saturada de turistes ni les enquestes ciutadanes mostren que aquesta sigui la sensació dels ciutadans”.

Finalment, el batlle, Pau Ricomà, ha assenyalat buscant la complicitat del seu antecessor, Josep Fèlix Ballesteros que “quan un és alcalde li preocupa que la gent es guanyi la vida. De manera sostenible, però garantint que cada dia pugui obrir la persiana i trobar feina”.

J.S.

 

 

 

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */