.

.

TOTS 21

Noemí Llauradó, en el moment de prometre el càrrec, vist des d’una sala annexa. Foto: Tarragona21

La nova corporació de la Diputació de Tarragona, després del ple d’investidura. Foto Eloi Tost

A les 12.50 hores, la reusenca i republicana Noemí Llauradó s’ha convertit en nova presidenta de la Diputació de Tarragona en haver obtingut majoria absoluta, amb 19 vots, amb set vots en blanc, pevisiblement del PSC, i un al candidat de Ciutadans Rubén Viñuales.

Amb una gran expectació pel canvi històric que s’havia de produir i amb sis minuts de retard, el ple de la Diputació ha elegit la republicana Noemí Llauradó com a presidenta, un acte històric pel canvi de poder a l’organisme provincial, que no serà presidit per Junts x Cat i tampoc per un home per primera vegada. Ciutadans ha presentat també la seva candidatura en Rubén Viñuales, proposta condemnada a la derrota.

Amb la presència dels expresidents Josep Poblet, Josep Mariné i Josep Gomis, diputades com Raquel Sans, el president del PDeCAT, David Bonvehí, o el seu secretari general, el tortosí Ferran Bel, el saló de plens s’ha omplert, com també una sala annexa a la tercera planta.

Els diputats d’ERC, inclosa la nova presidenta, han promès “per imperatiu legal”, comprometent-se a lluitar fins la consecució “d’una república catalana lliure i pròspera socialment”. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, també s’ha referit al “dret del poble català de decidir si vol constituir-se en República”, a més de referir-se als presos.

A Junts x Cat hi ha hagut diversitat de juraments, d’acord amb les tensions internes que es viuen. L’alcalde de Salou, Pere Granados, un dels bel.ligerants contra el pacte ERC-Junts, s’ha abstingut de fer cap referència a l’imperatiu legal, com també Pere Segura, alcalde de Vila-seca, i Quim Nin, d’Albinyana. Altres diputats, com Lluís Soler, Adam Tomàs o Marc Ayala, han afegit que lluitarien per aconseguir la república catalana i per la llibertat dels presos.

Significativa ha estat la llarga ovació amb què ha estat premiat Quim Nin quan aquest ha promès el càrrec. Nin es troba imputat en relació al procés per l’organització del referèndum de l’1-0.

Llauradó: ‘Escoltaré a tothom’

En el seu parlament com a presidenta, Llauradó ha començat oferint tot el suport a la ciutadania de la Ribera d’Ebre, que ha patit el devastador incendi. Dissabte es desplaçarà a Flix per conèixer la situació de primera mà. Llauradó ha titllat de “situació anòmala” que sigui ella la primera presidenta dona. “Només som set dones de 27 i apel·lo a igualar-ho en el proper mandat”.

Llauradó actuarà amb “clara vocació de servei públic i en benefici del comú i de l’interès general”, ha volgut subratllar la nova presidenta, que ha tingut paraules de record a l’anterior president.

Les eleccions “van posar sobre la taula qüestions de país, unes eleccions marcades pel judici. Avui es constitueix a Estrasburg el Parlament  Europeu, on significats candidats no es podran asseure al seus escons, en una vulneracció dels drets”, ha destacat.

I ha llençat la bateria de prioritats: “El pacte té com a objectius la unitat d’acció, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, el suport a tots els municipis i seguir apostant pel Pla d’Acció Municipal”.

També per “l’impuls turístic, les polítiques socials, la dinamització econòmica de la demarcació, al lluita contra el despoblament, l’aposta per polítiques contra el canvi climàtic i el suport a les institucions del país i la defensa de les llibertas dels nostres representants”.

Llauradó dedicarà “tots els esforços a cercar el diàleg i el consens per millorar la vida de tots els municipis”. “No m’hagués imaginat fa uns mesos que estaria aquí”, ha reconegut.

Noemí Llauradó, amb la vara de comandament. Foto: Tarragona21

ERC: ‘Republicanisme i igualtat’

Adam Tomàs, portaveu d’ERC, ha subratllat en el seu parlament en aquesta condició la fita de la nova presidència, que es basarà en “el republicanisme i la igualtat” i ha titllat de “coherència” que la força majoritària disposi de la presidència de la institució. ERC serà fidel al municipalisme: “Ens posem al servei de la ciutadania per les noves polítiques de transformació, amb nous camins de suport als municipis en habitatge, noves tecnologies i empresa”.

Junts x Cat: ‘Un acord de país’

Per la seva part, el portaveu de Junts x Cat, Lluís Soler, ha defensat el pacte de govern destacant dos efectes: “L’acord de país, una correlació positiva amb les institucions catalanes”, i també un acord entre la primera i segona forces de la província, amb les dues forces més votades de la demarcació.

El mandat comença “amb una situació econòmica molt òptima” per part de la Diputació. Soler ha relatat les àrees de les que s’encarregarà la formació i les línies estratègiques, basades en l’assistencia al territori; els ciutadans com a eix de l’actuació pública, i una gestió seguint l’estel.la de l’excel.lència marcada per l’etapa Poblet. Finalment, “la llibertat col·lectiva fins on volem arribar, com també la dels nostres presos polítics”.

PSC: ‘La Diputació no és moneda de canvi’

D’altra banda, el portaveu socialista, Josep Masdeu, ha defensat “el catalanisme social, la voluntat d’integració, cohesió, respectar la pluralitat i sobretot, no dividir el país, i no confonfre la part amb el tot”. El portaveu ha recordat que “som més de 800.000 els ciutadans de la província, tots som el poble, i no permetrem que s’alimentin fronts, sense exclusions, vetos ni línies vermelles”.

Masdeu, vicepresident en l’anterior mandat amb una positiva entesa amb Poblet de president, ha post en valor la feina feta, una acció “que ha de tenir continuïtat, amb diàleg, negocició i grans consensos”. Ha demanat “respecte als acords que es prenguin des de les comarques de Tarragona” i que la Diputació “no és moneda de canvi de res”.

Cs: ‘El pacte no s’ha decidit a Tarragona’

Després de l’elecció, el candidat de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha denunciat que el pacte “no s’ha decidit a la nostra província, i això és començar molt malament”. I ha preguntat a Junts x Cat: “Ja s’ho han pensat bé, això?”.

Cs no té alcaldies, “i per això podem parlar amb llibertat”. S’ha dirigit a Junts x Cat acusant-los d’haver entregat el poder a ERC: “Els ha faltat valentia per dir no. Què creuen que farà ERC ara que ho tenen tot? Convocaran eleccions autonòmiques quan els convingui. Vostès els han donat les armes amb les que els mataran d’aquí a uns mesos”. L’anterior pacte CiU-PSC ha estat “la millor època de la Diputació. Passarà el mateix ara? Lamento creure que no. Quan trigarà a haver-hi símbols a la façana d’aquesta institució?”, s’ha preguntat.

Jaume Garcia