.

.

TOTS 21

Imatge de Cornudella nevada aquesta nit. Foto: Joan Alfons Gomis

La Plaça de la Vila de Cornudella. Foto: María Alvarado

Un dels carrers de Cornudella, ja de matí. Foto: Maria Gomis

Una altra vista de Cornudella. Foto: Maria Gomis

Nit de postal de neu a l’interior del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, on ha nevat de valent en diferents punts de l’interior, mentre a Tarragona ciutat o a altres llocs del pla, com Reus, queia aiguaneu. Les primeres imatges apunten que llocs com Cornudella, Prades o Alforja són els que presenten més neu. Molt visible és a Cornudella. També a la Conca de Barberà ha nevat de manera notable.

El temporal Filomena ha arribat aquesta matinada començant pel sud i s’estén per bona part de Catalunya, especialment a Terres de l’Ebre i Ponent, però també la Catalunya central. El Parc Natural dels Ports, a 1.055 metres, ha acumulat 23 centímetres de neu, però a l’Ebre ha nevat a qualsevol cota, i ho continua fent a l’interior. La neu ha deixat entre 10 i 15 centímetres a Falset (Priorat) i 14 a Tivissa (Ribera d’Ebre). Ha nevat també a Lleida (Segrià), on no ho feia des de feia tres anys, i també a Vic (Osona). També han recollit neu a Olot (Garrotxa) i Sant Hilari Sacalm (Selva). Pel que fa a la costa i les zones del prelitoral central, la cota continua al voltant dels 200 o 300 metres.

La neu ha cobert de blanc municipis com Els Guiaments (Priorat), Móra d’Ebre i Flix (Ribera d’Ebre) o la Riba i Aiguamúrcia (Alt Camp). A la capital del Priorat, a Falset, la neu cobreix carrers, cotxes i teulades amb un gruix d’entre 10 i 15 centímetres, segons ha explicat a l’ACN el seu alcalde, Carlos Brull. També l’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, ha indicat que s’acumulen uns 14 centímetres de neu.

A Prades seguia nevant de matí. Foto: Cedida

La font de la Plaça de la Vila de Prades. Foto: Cedida

Un esquidor, a la zona de Poblet. Foto: Twitter

Llocs alts com Prades, a 900 metres d’alçada, han vist la caiguda de la neu, mentre a Cornudella de Montsant, al Priorat, els més matiners que s’han despertat han pogut veure un notable gruix de neu es carrers, que ha començat a caure sobre les 23 hores, segons informen veïns, com també al sud, a La Fatarella.

 

En indrets més baixos, com a Riudecanyes -Baix Camp-, a 190 metres d’alçada, ja s’ha vist una lleugera caiguda de neu aquesta nit.

Riudecanyes, aquesta nit. Foto: Josep Maria Tost

Destacada serà la informació sobre el trànsit. De moment,a  les 7:30 hores hi ha afectacions a dues carreteres de les comarques de Tarragona, la C-44, entre Tivissa i Vandellòs, i l’-N-240, entre Vimbodía i les Borges Blanques, on cal usar cadenes. En el primer cas, hi ha pas restringit a vehicles pesants i en el segon, hi ha neu a la calçada.

Cal portar equipaments en sis carreteres, entre les quals destaquen l’n-240 entre Vimbodí i Lleida i la C-12 entre Amposta i Vilanova de Meià.

Interior avisa que l’episodi de mal temps que es preveu aquest cap de setmana serà «sever» i «molt generalitzat» al territori català. «Són dies perquè tots ens quedem a casa», ha dit en roda de premsa el conseller Miquel Sàmper, que ha cridat a no fer desplaçaments, només els «necessaris i inajornables». El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, ha demanat «molta precaució» davant del «còctel» de neu, vent, pluja i mala mar que s’aproxima. Entre dissabte i diumenge nevarà a gairebé a totes les cotes i afectarà sobretot l’interior de Catalunya, amb gruixos molt importants al terç sud i interior del quadrant nord-est. També es preveu un temporal marítim acompanyat de ratxes fortes de vent de component est.

Amb aquesta imatge de les 7 del matí de les observacions de neu dels observadors meteorològics #XOM es pot copsar l’abast territorial de la nevada.

Tots21 anirà actualitzant la infomació durant la jornada.

Informació actualitzada de l’estat de les carreteres en aquest enllaç.

Redacció