.

Moisés Castell i Xavi Inglés, de Technology in live. Foto: Tarragona21

Moisés Castell i Xavi Anglés, de Technology in live. Foto: Tarragona21

Tabalive és el nom d’un software de gestió de tauletes per a centres educatius, nascut en el sí d’una empresa de software catalana. Moisés Castell, tarragoní i soci fundador de Technology In Live Development, S.L., va tenir una clara visió de futur fa ja alguns anys, sobre el paper que les tauletes tindrien en el sector educatiu. “Vam veure que existia una necessitat a les escoles”, apunta.

Van començar amb un programa previ, School alive, però centrat en la part administrativa i comptable, en solucions web. Van decidir obrir-se al software i més amb el boom de les aplicacions mòbils. Un client els va comentar que havia comprat tauletes per als alumnes, “però eren un descontrol”. Els alumnes jugaven com volien. Com evitar-ho?, es van preguntar.

Va ser tan clar l’arravatament que va decidir posar-se a la feina i va organitzar un equip de treball per desenvolupar tot el programari que faria possible la realitat actual de Tabalive. Aleshores, els col·legis ni somiaven amb què arribaria el dia en què gairebé tots els centres educatius haguessin de tenir almenys 150 tauletes disponibles per als alumnes, o que en alguns fins i tot tot alumne tingués una en propietat.

Ell i Xavi Anglés, director comercial, estan obrint un nou mercat inexplorat fins ara i preveuen que el curs acadèmic 2016-17 serà “el del boom de l’ús de les tabletes als centres escolars”. El software no només serveix per a tabletes, sinó per a qualsevol dispositiu mòbil. El públic en qui està pensant és tant de centres d’ensenyament privats com públics”.

Usar les tauletes a classe

Essencialment, es tracta que els alumnes usin les tabletes per a treballar a classe, però amb un programari conduït només pel professor de cada assignatura. “Els alumnes no poden accedir lliurement a internet o connectar-se al Facebook. Amb aquest programari que tenen a la seva tauleta, tot queda controlat pel professor”, destaca Castell. A més, només accedeixen a l’assignatura que estan treballant i no a d’altres. També es pot fer un control horari i fixar quan les tauletes queden alliberades per a ús de l’alumne.

Les tauletes poden ser propietat del centre o del propi alumne, depèn del que decideixi cada escola, però totes elles queden gestionades per un administrador, que sol ser el professor.

Moisés va decidir centrar el seu desenvolupament a l’entorn d’Android, perquè a part de que ell és “molt de Google”, entén que els centres obtenen preus més accessibles en entorns Android que en el d’altres opcions disponibles; i en un col·legi, el volum és un factor determinant per al preu final.

En l’equip que Moisés està formant, viuen actualment un increment de sol·licituds, ja que existeix la creixent necessitat d’un programari com Tabalive, capaç d’administrar el dia a dia de les tauletes en un centre docent. Per això podríem apuntar que, aquella visió de Moisés, tal vegada fos molt encertada. “Ens criden de Xile, Colòmbia, França, Anglaterra… I per descomptat, des de molts llocs d’Espanya”. Moisés remarca que fins a aquest moment “hem estat molt centrats a desenvolupar un software molt robust que respongui a les necessitats reals dels centres d’ensenyament”. I és que Tabalive es va dissenyar des de l’aula i per a l’aula. Un darrer client que s’hi ha afegit és la Diputació de Girona per al seu servei de biblioteques.

Programa adaptable

Tabalive neix i creix en l’entorn educatiu, a diferència d’altres paquets de programari que han fet una adaptació al món educatiu des del d’empresa. Tabalive es va centrar des d’un primer moment a recollir un denominador comú de les necessitats reals de l’aula per poder treballar amb tauletes. Per aquest motiu, una dels avantatges de Tabalive, és que s’adapta al format de centre docent, la qual cosa permet que la seva aplicació, sigui “vàlida per a llars d’infants, col·legis, universitats i fins i tot autoescoles”, apunta Xavier Anglés, director comercial de l’empresa i recent fitxatge per engegar la xarxa de comercialització del programari.

Fins a aquest moment, prossegueix Xavier, “els col·legis més avançats han estat provant diferents opcions disponibles al mercat i s’han trobat amb diversos problemes. D’una banda, determinades opcions de Tablet suposen una “petita crisi” econòmica i per una altra, determinades opcions de software són, o bé invàlides per a l’ensenyament, o bé no són prou segures o pràctiques. Per citar un exemple, Tabalive pot configurar l’estat de les tauletes i anar carregant-los automàticament tots els continguts, URL’s, apps o documents específics de cada assignatura, repetint així el procés, per a cada classe, al llarg de l’horari escolar. També pot fer controls, geolocalizar dispositius, gestionar accessos a diferents xarxes wi-fi, etc.”

“Els professors podran mostrar llibres digitals, enllaços a webs concretes -no a totes- i altres recursos, però sempre gestionat pel professor. Fins i tot les tauletes poden fer de pissarra individual i els alumnes veuran allò que el professor estigui veient”, diu Moisès Castell.

Tabalive funciona en qualsevol tauleta Android 4.0 o superior i l’administració pot dur-se a terme a través d’un gestor web, des de qualsevol dispositiu, amb connexió a internet com a únic requisit. L’empresa no cobra per alumne, sinó per dispositiu.

/* JS para menú plegable móvil Divi */