.

No es va poder salvar la visa de l'home de 70 anys

No es va poder salvar la visa de l'home de 70 anys

La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya (DGPC), a través del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, ha rebut avís a les 11.23 hores de la mort d’un home de 70 anys, nacionalitat espanyola i veïnatge a Saragossa, a la platja de l’Arenal a l’alçada de l’Hotel Vistamar, en el terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Segons les primeres informacions, l’home s’ha introduït a l’aigua amb la seva dona, i al cap de poca estona ella l’ha perdut de vista i ha sortit a demanar ajuda al socorrista, que ha iniciat la recerca. Llavors s’ha localitzat l’home surant. El servei de socorrisme l’ha tret ràpidament de l’aigua i li ha practicat maniobres de recuperació amb resultat infructuós. El Sistema d’Emergències Mèdiques, que ha arribat ràpidament, ha continuat les maniobres però tampoc s’ha pogut fer res per salvar la vida de l’home. El SEM hi ha enviat una ambulància i un helicòpter medicalitzats.

Els Mossos d’Esquadra hi han intervingut amb dues patrulles de seguretat ciutadana i una unitat d’investigació, per procedir a l’aixecament del cadàver. També hi ha intervingut la Policia Local, que ha desallotjat la zona pel descens de l’helicòpter del SEM.

A la platja hi onejava la bandera verda en el moment dels fets.

Protecció Civil de la Generalitat insisteix en les recomanacions, especialment per a la gent gran, per tal de minimitzar els riscos a les platges i gaudir-ne. Per això ha iniciat la campanya “A la platja, siguem grans”, conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Els principals consells són:

-No us banyeu si us trobeu malament o esteu molt cansats.
-Si sou dins l’aigua i us trobeu malament, sortiu-ne de seguida i alerteu a qui tingueu a prop.
-No entreu a l’aigua bruscament; sobretot si l’aigua està freda, heu estat exposats al sol molt temps o heu fet un esforç físic intens.
-Respecteu un temps prudencial d’unes 2 hores per banyar-vos després de menjar.
-Banyeu-vos només en platges i zones habilitades per al bany i, si és possible, que disposin d’un servei de vigilància.
-Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre practiqueu esports aquàtics.
-Vigileu contínuament els infants mentre es banyen o són a prop de l’aigua. Els infants més petits, i els que no saben nedar han de portar algun dispositiu adaptat a la -seva edat que els ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua.
-No us tireu de cap a l’aigua si no sabeu la profunditat que hi ha en un indret o si hi ha roques a la zona.
-Respecteu les zones acotades amb balises per practicar esports nàutics, perquè podeu ser envestits per taules de surf, motos aquàtiques, etc.
-Si veieu alguna persona amb problemes dins de l’aigua aviseu immediatament el socorrista o truqueu al 112.
-No us llanceu a rescatar ningú si no sou experts en rescat aquàtic.

Es recomana també que s’escullin platges vigilades i amb bandera verda. Podeu fer-ho a través del visor de platges de Protecció Civil de la Generalitat, a l’enllaç: http://www.gencat.cat/interior/estatplatges En aquest visor hi trobareu les dades de les platges catalanaes en temps reals, incloent informació de serveis i si hi ha meduses.