.

Va ser jutge de Pau durant 52 anys i un dels primers promotors urbanístics dels anys 60. Foto: Ajuntament de Roda de Berà

L’entranyable i estimat Josep Martorell ‘Ximet’ ha mort aquesta passada nit a l’edat de 90 anys, després d’una vida dedicada al seu poble estimat, Roda de Berà.

Durant els seus 52 anys com a jutge de Pau, de manera totalment altruista, va contribuir en infinitat d’ocasions a solucionar disputes, discrepàncies o malentesos entre veïns, familiars o amics, des de la més absoluta discreció. Sempre implicat en el foment de les activitats socials, culturals i esportives va ser un gran defensor i impulsor del manteniment de les tradicions rodenques més arrelades. Com a promotor empresarial, va ser responsable en gran mesura de la difusió del nom de Roda de Berà més enllà de les nostres fronteres, projectant la imatge del nostre municipi i de la Costa Daurada a tota Europa.

Una vida dedicada a Roda de Berà

Josep Martorell va néixer a Roda de Berà l’any 1928 en el sí d’una família humil dedicada a la pagesia. Des de molt jove es va dedicar al món de la jardineria, però la seva gran visió empresarial i la seva passió per Roda de Berà li va fer ser un dels primers promotors urbanístics dels anys 60 al municipi. Va promoure la que es va conèixer com a urbanització “Les Palmeres”, la qual va facilitar el creixement demogràfic de principis dels 70.

En aquesta mateixa època va convertir uns terrenys familiars de cultiu en un càmping, destinació de milers de turistes tant nacionals com europeus. Fruit d’aquesta tasca va néixer el Càmping Park Platja Barà, reconegut actualment com un dels millors d’Europa, guardonat en moltes ocasions: l’any 1991 i 1999 va ser guardonat com el millor càmping europeu, la Generalitat de Catalunya li va concedir el diploma a l’Interès Turístic l’any 1981 i al 2008 va ser distingit amb la medalla del Turisme de la Generalitat.

Martorell ha estat sempre implicat en el foment de les activitats socials, culturals i esportives, no solament a Roda de Berà, sinó també en la resta de la comarca. Gran defensor i impulsor en el manteniment de les tradicions rodenques més arrelades, va ser l’impulsor d’un moviment social que va aconseguir impedir que l’ermita de la Mare de Déu de Berà passés a mans privades.

Per tots els motius exposats, a proposta de l’Ajuntament, Josep Martorell va rebre l’any 2016 la distinció de Mèrit de Servei Distingit, atorgada pel Consell Comarcal del Tarragonès.