.

.

TOTS 21

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp iniciarà a principis de març un procés participatiu que té com a objectiu final feminitzar el nomenclàtor municipal (els noms dels carrers, ja que només un 6% tenen actualment nom de dona. La finalitat de la campanya #DonaNomés reivindicar i visibilitzar la memòria de les dones del municipi, de l’entorn més proper i de la resta del món amb la inclusió dels seus noms al nomenclàtor municipal. Amb aquest procés participatiu l’Ajuntament fa una nova aposta per la transparència, la participació i la col·laboració entre el consistori i la ciutadania.

El govern municipal considera que la discriminació per raó de gènere també s’evidencia en el nomenclàtor dels carrers del municipi i és un deure de l’administració i del govern local exercir la seva funció d’agent impulsor de la consciència lluitant contra la manca de referents femenins que pateix la ciutadania.

El procés participatiu #DonaNom s’iniciarà amb la constitució d’una Comissió de Seguiment del procés participatiu que aprovarà la normativa, vetllarà pel seu compliment i avaluarà i aprovarà les propostes. Aquesta Comissió està integrada per membres del Centre d’Estudis Mont-rogencs, l’Associació Cultural Arxiu i Memòria, representants de la ciutadania, les regidores de Participació Ciutadana i Igualtat i les tècniques dels departaments, i un representant de cada grup polític amb representació al Ple municipal, amb l’excepció de Ciutadans que va decidir no participar. La regidora de Participació Ciutadana, Francis Ortiz, va convocar la primera reunió de la Comissió de Seguiment el passat 18 de febrer, en la qual els seus integrants van poder debatre el format i la normativa del procés.

Funcionament del procés

El procés es realitzarà a través de l’aplicació mòbil eAgora, que es podrà descarregar gratuïtament i que constarà de les següents fases:

Del 5 de març al 5 d’abril tindrà lloc la recollida de propostes per part de la ciutadania i les entitats locals inscrites al registre municipal

A través de l’app eAgora es podran proposar noms de carrer femenins amb una breu descripció dels motius pels quals es fa la proposta. També es podran fer propostes de forma presencial a través de les OMAC’s i a determinats actes que es realitzin al municipi i que s’anunciaran amb antelació.

Posteriorment, del 6 al 17 d’abril totes les propostes de nom presentades seran avaluades i validades per part de la Comissió de Seguiment. S’avaluarà que compleixin els criteris definits prèviament en aquesta i que són:

  • Cal que siguin noms de dona.
  • Cal que la persona faci més de dos anys que estigui difunta.
  • Els noms femenins podran pertànyer a l’àmbit de Mont-roig del Camp i Miami Platja, de Catalunya o qualsevol altre territori.
  • Les dones suggerides han d’haver tingut rellevància en àmbits com ciència, cultura, política, esport, societat civil, etc.

Un cop finalitzat el procés de validació de les propostes presentades,s’obrirà el període de votació que es farà del 21 d’abril i el 22 de maig. Lainformació sobre les propostes validades es publicarà a la web municipal, però la votació es realitzarà a través de l’app eAgora. En aquesta fase de votació, podran participar totes les persones majors de16 anys empadronades al municipi. La votació es podrà realitzar en línia a travésde l’app eAgora i, presencialment, a través de les OMAC’s. El dia 30 de maig està previst que es presentin els resultats del projecte#DonaNom. Finalment, els noms escollits s’aniran posant als carrers progressivament.

Presentació de la campanya

Precisament, per tal de donar a conèixer la campanya #DonaNom, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha convocat dues presentacions del procés participatiu obertes a tota la ciutadania i les entitats. La primeraserà el dissabte 5 de març a les 18h al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig i el segon acte serà el diumenge 6 de març també a les18halCentre Polivalent de Miami Platja.

Redacció