.

.

TOTS 21

Panoràmica de Mont-roig. Foto: Ajuntament

La proposta presentada per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp per millorar la sostenibilitat de l’oferta turística del municipi, valorada en 3’9 milions d’euros, ha estat una de les tres propostes catalanes i l’única del Camp de Tarragona seleccionada en la convocatòria 2022 de l’edició ordinària del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD). Aquesta convocatòria està cofinançada a parts iguals per les tres administracions participants: l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, la Secretaria d’Estat de Turisme i la Generalitat a través de la Direcció General de Turisme. Així doncs, l’Ajuntament podrà tirar endavant aquest pla de 3’9 milions d’euros, que preveu accions com una nova xarxa d’itineraris saludables, nous punts de càrrega de vehicles elèctrics o la digitalització de l’oferta turística, amb l’aportació de 2’6 milions provinents del finançament de l’Estat i la Generalitat.

L’objectiu d’aquest programa és impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a un model basat en la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial, així com donar suport al desenvolupament d’estratègies de resiliència davant dels nous reptes als quals s’enfronta el sector turístic. Uns criteris que s’alineen perfectament amb el projecte presentat per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, motiu pel qual ha estat seleccionat dins l’apartat de municipis turístics.

Molta satisfacció des de l’Ajuntament

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha qualificat la notícia com a molt positiva: “Estem molt satisfets per rebre, de nou, una bona notícia per al municipi. És un bon projecte que ens consta que ha tingut molt bona rebuda per part de l’equip del Fernando Valdés, el secretari d’Estat de Turisme. En aquest sentit, hem d’estar molt agraïts pel seu suport a la Secretaria d’Estat, també a la Direcció General de Turisme de la Generalitat, que ens permetrà millorar el nostre atractiu turístic i, sobretot, encaminar-lo cap al turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient, que en definitiva s’alinea perfectament amb la nostra estratègia de municipi”

11 projectes finançats

El Pla de Sostenibilitat Turística permetrà el finançament d’11 accions diferents que aposten per la transformació i modernització del sector turístic a través de la sostenibilitat i la digitalització, augmentant la seva competitivitat i resiliència.

Acció 1: Nou espai per al foment de l’economia circular a Miami Platja, l’Ecoteca (432.000 €), que ja tenia el 50% finançat.

L’objectiu és dotar el municipi d’un centre per dur a terme projectes de recuperació de materials, generar un espai d’intercanvi i aula ambiental. A més, d’afavorir l’economia circular vinculada a l’activitat turística i sensibilització dels visitants.

Acció 2: Xarxa d’itineraris saludables de connexió dels nuclis de població (500.000 €)

Aquesta xarxa connectarà les diferents urbanitzacions i principals nuclis de població de manera segura per a ciclistes, persones que usin vehicles de mobilitat personal no contaminants i vianants.

Acció 3: Deu nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics (180.000 €)

Amb aquesta actuació s’instal·laran 10 punts de recàrrega a la zona de platges on es concentra una gran quantitat de vehicles en temporada alta, per completar la xarxa municipal.

Acció 4: Pla director de destinació turística intel·ligent Mont-roig Miami (255.000 €)

La intenció és transformar Mont-roig Miami en una destinació turística innovadora, sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda, que faciliti la interacció i la integració del visitant amb l’entorn i incrementi la qualitat de la seva experiència a la destinació. El primer pas serà l’adhesió a la Xarxa de Destinacions turístiques intel·ligents, d’acord amb la metodologia de la Secretaria de Estado de Turismo. Acció

5: Impuls al marketing ‘one to one’ i la generació d’experiències individualitzades (105.000 €)

L’actuació consisteix en el desenvolupament d’una webapp que permeti als visitants organitzar l’estada en base als seus interessos i el nivell d’especialització que busca en un context de turisme sostenible, és a dir, englobarà tota la informació de la destinació, serveis, punts d’interès i tota aquella informació d’interès rellevant per a l’ecoturista.

Acció 6: Pla de suport a la digitalització dels establiments turístics (92.000 €)

L’objectiu és oferir formació i assessorament tècnic a totes les empreses vinculades al sector per evolucionar, millorar i adaptar el seu negoci cap a la digitalització del mateix.

Acció 7: Gestió evolutiva de la web de turisme i les millores en l’accessibilitat (35.000 €)

Amb aquesta actuació es pretén assegurar l’actualització i la millora constant i permanent de la web de promoció turística de la destinació, incrementant l’atractiu visual i implementant noves funcionalitats.

Acció 8: Digitalització de l’oficina de turisme de Mont-roig amb la creació de nou contingut (120.000 €)

Té l’objectiu de digitalitzar l´Oficina de Turisme del nucli de Mont-roig, per aprofitar totes les oportunitats que la tecnologia ens pot aportar, en equilibri no competencial, amb la informació turística tradicional.

Acció 9: Projecte d’urbanització de la plaça Girona i la implantació d’un aparcament cobert per a bicicletes (1.698.251 €)

L’espai on s’ubica aquesta actuació es troba entre l’antiga via del tren, que es preveu transformar en una via verda, i el principal eix cívic del municipi, l’avinguda Barcelona. Serà un node de mobilitat sostenible amb punt de reunió, informació ciclista i turística, aparcament per bicicletes i patinets elèctrics, circuit infantil i circuit pumptrack, estació de carga i zones de descans.

Acció 10: Pla director del centre històric de Mont-roig del Camp (300.000 €)

Aquest, establirà les directrius que ordenaran l’actuació de remodelació d’aquest nucli històric. Així, es revisarà la normativa urbanística, s’abordarà la realització de polítiques d’habitatge jove, la concessió d’ajudes i subvencions a la rehabilitació d’habitatges, el possible esponjament del nucli, la reordenació de la mobilitat i de les zones d’aparcament, entre d’altres.

Acció 11: Coordinació tècnica del pla de sostenibilitat turística a la destinació (180.000 €)

Fa referència a la contractació de l’assistència tècnica professional necessària per coordinar i impulsar les diferents actuacions determinades al PSTD de Mont-roig Miami.

Redacció