.

Restes de runa a la urbanització Solemio. Foto: Facebook

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp posarà en marxa aquesta mateixa setmana un conjunt d’accions per tal que el municipi redueixi sensiblement la mala ràtio que suporta en recollida correcta de residus domèstics. Seran un conjunt de campanyes amb les que per terra, mar i aire es vol implicar col.lectius ciutadans i empreses productores, a l’hora que començarà un canvi d’hàbits, el més destacat dels qual serà l’inici de la recollida selectiva porta a porta, inexistent actualment al municipi i els seus diversos nuclis habitats i que les autoritats de la Generalitat i la UE consideren la més efectiva.

El porta a porta començarà com a prova pilot a diversos punts per tal d’expandir-lo amb el temps, entre tres i cinc urbanitzacions d’entrada. En aquests llocs desapareixeran els clàssics contenidors. En llocs on hi hagi blocs de pisos o apartaments es plantejaran altres fórmules, com la presència de contenidors tancats a l’interior dels apartaments o en soterranis. Altrament, es farà una prova de recollida de poda a la urbanització Sant Miquel. La poda suposa un 20% dels volums anuals que es generen al municipi i és un dels principals problemes. Es lliurarà un contenidor gratuït un dia a la setmana als que en facin ús.

Mont-roig del Camp, Miami i les urbanitzacions que el conformen sumen una enorme taca de 63 quilòmetres quadrats -Castellvell del Camp, a tocar de Reus, en té cinc-, amb totes les peces del puzzle disposades per tenir problemes de residus: grans extensions de xalets i apartaments que s’omplen només els estius, zones de mar, de platges, de conreus i de bosc fàcils per a dipositar-hi runa i voluminosos, i una gran quantitat de poda derivada de ser zona residencial amb profusió de xalets i adossats amb jardins. El resultat és terrible: només es recicla correctament el 27% del total, quan la UE demana que sigui el 60%. D’aquí que en els darrers quatre anys, l’Ajuntament ha passat de pagar 500.000 euros a més d’un milió en tractament de residus per totes aquestes imperfeccions.

Imatge de la campanya

Conscienciar la ciutadania

‘L’Administració ha de fer més i la ciutadania s’ha de concienciar’, ha afirmat l’alcalde, Fran Morancho, en una roda de premsa virtual per presentar els trets de la campanya, titllada ‘d’ambiciosa’. Amb el lema ‘Reduir i reciclar, tot és començar’, abans de donar inici a la campanya marc se’n farà una dirigida als veïns per tal que ‘tinguin a l’abast tota la informació de la problemàtica que tenim i com treballar millor’, ha recalcat al seu torn la regidora de Residus i Neteja Viària, Transició Energètica i Ecològica, Cristina Llorens.

A més de reciclar millor, reduint la fracció resta -la barreja que fa que augmenti el cost del tractament en no estar prèviament separada- es buscarà fer prevenció, incrementant quantitativament i qualitativa la selecció de l’orgànica. Altrament, es pretén promoure els comportament cívics i evitar la presència de runes i voluminosos en camins, descampats i altres llocs.

Una innovació que s’està implantant als llocs més avançats d’Europa i que arribarà a Mont-roig és que s’identifica les persones que tiren la brossa amb l’ús d’uns contenidors tancats. Es busca amb un xip identificar cada bossa de brossa o cada usuari i ‘premiar els que seleccionin bé, més que sancionar els que ho facin malament’, en paraules de la regidora. La prova anirà en línia amb les directives de la UE -especialment la de 2018-.  Una altra acció municipal serà facilitar l’autocompostatge a domicili.

A més, el consistori vol ‘corresponsabilitat dels treballadors municipals’, ha afegit la regidora, de manera que ‘donin exemple de comportament correcte’, com pot ser utilitzar botelles d’aigua reutilitzables i no d’un sol ús, o reciclar el paper de manera correcta a les instal.lacions municipals. Coincidint amb la presentació d’avui, s’ha publicat una nova pàgina web: https://reduirireciclar.mont-roig.cat, on s’expliquen els objectius d’aquest projecte i s’ofereix informació detallada sobre les campanyes iniciades

Què ha fet que Mont-roig enregistri aquestes males xifres de recollida selectiva’: ‘Diversos són els factors que ho expliquen, començant pel relaxament de la població o al fet que fa deu anys que no es fa cap campanya pública’, ha destacat l’alcalde.

Jaume Garcia