.

.

TOTS 21

Nit de museus MAMT. Foto: Cedida

Nit de museus MAMT. Foto: Cedida

Més d’un miler de visitants van endinsar-se en les col·leccions i les activitats del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) amb motiu de la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus, els dies 16 i 17 de maig. Molts dels assistents no es van voler perdre l’oportunitat de gaudir de la cultura que ofereix aquest espai expositiu i pedagògic en un horari especial i poc habitual: de les vuit del vespre a la una de la matinada.

Creada l’any 2005 pel ministeri francès de Cultura i Comunicació i estesa arreu d’Europa, la Nit dels Museus enguany s’ha dut a terme a Tarragona amb l’activitat guiada Viatge a la constel•lació museu.

A l’espai del MAMT Pedagògic es va realitzar el taller Observant el món com Garcia-Llort, en què els més petits es van aproximar a la seva obra, van descobrir com realitzava les seves obres i van crear les seves composicions inspirant-se en l’univers de l’artista i en tot el que els envolta. En paral•lel, durant tota la nit, a sala d’actes del Museu d’Art Modern es van projectar diversos audiovisuals sobre l’obra d’artistes del territori.

L’endemà de la Nit Europea s’ha celebrat el Dia Internacional dels Museus. El Museu d’Art Modern ha participat en aquesta iniciativa preparant activitats familiars autònomes que fomenten la col·laboració, el treball en equip i l’ús de material de forma respectuosa i sostenible. L’espai del MAMT Pedagògic es va concebre com un espai de participació i creació lliure, i va posar a disposició dels usuaris els materials necessaris per crear les seves composicions inspirades a partir de l’obra de l’artista Josep Maria Garcia-Llort.

Enguany, per a la 37a edició, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) va proposar el lema Museus per a una societat sostenible. En aquest sentit, els museus juguen un paper important a l’hora de sensibilitzar el públic sobre la necessitat d’una societat més solidària i que utilitzi els recursos d’una manera més respectuosa amb els sistemes biològics. Pel que fa al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona ha iniciat el projecte d’il·luminació de les obres amb tecnologia LED, que permet un gran estalvi de la despesa energètica, així com la preservació material de les obres exposades.

Un any més, la Nit i el Dia dels Museus es reafirmen com a referents en el marc cultural de la ciutat de Tarragona. Els museus esdevenen espais accessibles que contribueixen a la interacció amb el públic i a l’ús de l’espai museístic més enllà de la mera contemplació estètica, de manera que es fomenta la participació activa dels usuaris.