.

.

TOTS 21

La degana de l'ICAT, Estela Martín; la presidenta de la Comissió de l'ICAT, Maria José Bertomeu, i Maria Teresa Prats, dels SSTT de Justícia de Tarragona. Foto: ACN
La degana de l’ICAT, Estela Martín; la presidenta de la Comissió de l’ICAT, Maria José Bertomeu, i Maria Teresa Prats, dels SSTT de Justícia de Tarragona. Foto: ACN

Més del 75% dels expedients de mediació a la demarcació de Tarragona es van resoldre l’any passat amb un acord parcial o total. Així, ho ha apuntat la degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona (ICAT), Estela Martín, aquest divendres en la presentació del balanç anual d’aquests serveis. “El percentatge d’èxit és molt gran, per això apostem per la mediació”, ha valorat.

Des dels serveis territorials del Departament de Justícia han explicat que en l’últim any han gestionat 296 expedients, dels quals 227 han estat en l’àmbit familiar —un 77%—, i 69 civils —un 23%.

Tant des de l’ICAT com des de Justícia reivindiquen que la resolució de conflictes a través de la mediació suposa un “estalvi econòmic i emocional” per als usuaris.

El Departament de Justícia ha tramitat 296 expedients al Camp de Tarragona aquest 2022. Això representa un 15,5% més respecte a l’any passat, quan se’n van tramitar 256. Segons ha explicat la responsable dels serveis territorials tarragonins, Maria Teresa Prats, la majoria dels casos que gestionen són de l’àmbit familiar. Divorcis, custòdies de fills, pensió i règim de visites o altres relacionats amb la pàtria potestat -com qüestions sobre la vacunació o l’escolarització dels infants- són alguns dels exemples. En aquest àmbit, també s’inclouen els conflictes derivats d’una herència o de la cura dels progenitors.

Pel que fa als civils, Prats ha detallat que poden anar des de problemes veïnals -com el desacord en la instal·lació d’un ascensor comunitari- fins a problemàtiques entre membres d’una associació davant la negativa de renovar la seva junta. Des de Justícia han presentat aquestes dades en el marc de la celebració del Dia Europeu de la Mediació, que se celebrarà aquest dissabte.

Alhora, Prats ha explicat que els expedients arriben per iniciativa de les persones afectades o bé derivades dels Serveis Socials, a través del servei d’orientació dels col·legis de l’Advocació de Tarragona i Reus i de les derivacions judicials. En el primer camp, s’han obert 47 expedients, en el cas dels col·legis 136 a Tarragona i 44 a Reus. Pel que fa a les derivacions judicials, s’han xifrat en cinc des dels jutjats del Vendrell, set des de Valls, quinze des de Tarragona i 42 des de Reus. “Aquestes derivacions judicials es poden fer en qualsevol punt del procediment a petició d’una de les parts o bé a discreció dels jutges”, ha afegit.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió de Mediació de l’ICAT, Maria José Bertomeu, ha destacat que han atès més persones en les sessions informatives, les quals han passat de 302 el 2021 a 430 l’any passat. Bertomeu ha afirmat que no sempre és necessari acudir a la justícia ordinària per resoldre conflictes i ha defensat la mediació com un procés alternatiu “més pacífic” i on els afectats tenen un espai cara a cara per arribar a l’entesa. Així mateix, ha realçat la figura dels mediadors per la seva neutralitat. “Moltes vegades el mediador només posa en contacte les parts perquè fa temps que no es comuniquen; es tracta d’un nou paradigma de justícia”, ha dit.

En aquest sentit, ha assegurat que els acords presos en processos de mediació tenen una “millor estadística de compliment” i que suposen un “estalvi econòmic i emocional” per les persones implicades. A la vegada, Bertomeu també ha destacat la importància dels advocats en la mediació, ja que són, sosté, els que assessoren els usuaris i presenten finalment els acords als jutjats. “No som competència sinó que ens complementem, la simbiosi entre professionals fa que donem una justícia de qualitat”, ha opinat.

ACN