.

.

TOTS 21

Un moment de la manifestació d’aquesta tarda. Foto: tgn21

Més de 3.000 persones s’han manifestat aquest dimecres al vespre a Tarragona per exigir més seguretat a la indústria química i una millor comunicació d’incidents com el de dimarts al polígon petroquímic sud.

Convocats per la Plataforma Cel Net i el moviment Xarxa Sud, els manifestants s’han aplegat a la plaça de la Font i s’han desplaçat fins al davant de la seu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). Equipats amb mascaretes i pancartes, els concentrats han reclamat «menys impunitat i més seguretat» després de l’incident a IQOXE, que ja suma tres víctimes mortals i set ferits. La revisió dels protocols d’activació de les sirenes del PLASEQTA i l’exigència d’estudis epidemiològics i de la qualitat de l’aire també han centrat les reivindicacions.

L’actor Oriol Grau ha intervingut recordant les victimes i ferits. ‘Hagués pogut ser alguna cosa terrorífica’, ha llençat. El lema de la marxa ha estat: ‘La impunitat s’ha acabat’. A l’acte a la plaça de la Font ha intervingut el professor Josep Lluís Domingo, que ha afirmat que hi ha ‘correlació entre el càncer i la indústria que tenim al Camp de Tarragona. No s’ha fet cap estudi epidemiològic sobre el peatge que estem pegant per viure aquí’, ha reiterat

Domingo considera que no es farà mai ‘perquè tenen por als resultats’. La química fa mal ‘perì no ho podem demostrar’ científicament. Un bomber ha intervingut també assegurant que ‘no es descartable’ l’efecte dominó, que esclatin empreses en cadena. ‘Risc, perill i manca de personal. Estem una mica en fals’, ha afirmat.

Una jove manifestant d’avui. Foto: tgn21

‘Per què no van sonar les sirenes?’, li han preguntat al bomber, Jaume Domingo, responent que ho decideix Protecció Civil i no els Bombers. Calia avisar la població? ‘És una zona que quan passa alguna cosa seriosa s’ha d’actuar. Si sonen les alarmes i així la gent sap què fer’. ‘No han pres la decisió’ d’activar-les, ha continuat, seguit d’aplaudiments.

Al seu torn, la plataforma Cel Net ha llegit un manifest i ha anunciat la tercera víctima mortal a l’hospital Vall d’Hebron.

Imatge dels manifestants. Foto: tgn21

Acabada la lectura del manifest ha començat la manifestació en direcció a la seu de la patronal química, a l’Avinguda Marques de Montoliu. Crits com ‘Volem respirar’, ‘Química que calla, química que mata’ i ‘Volem saber què respirem’ s’escoltaven des de l’inici de la manifestació.

Agents dels Mossos d’Esquadra, protegint la seu de l’Aeqt

Un altre dels crits que s’han escoltat era ‘Prou complicitat de les institucions’, davant la seu de l’Aeqt. Allí s’ha fet un recordatori final a les víctimes i s’ha dissolt la manifestació, que ha discorregut de manera pacífica.

Redacció