.

Fotografia de la manifestació d’aquesta tarda. Foto: Mauri

Més de 3.000 persones han participat aquest dimecres al vespre a Tarragona en la manifestació convocada pels moviments socials, veïnals i sindicals arran de l’accident a IQOXE del 14 de gener. Sota el lema ‘Volem seguretat, informació i coordinació’, la protesta ha arribat fins a la Delegació del Govern a Tarragona, on s’ha llegit un manifest unitari.

Diversos ajuntaments de la zona també s’han adherit l’acció, que ha servit per cloure una jornada de vaga general massiva a la petroquímica. Els sindicats se n’han mostrat satisfets i confiats que l’accident suposarà un abans i un després, mentre els veïns han insistit a reclamar seguretat. “No volem tenir més por i avui Tarragona ha dit prou”, ha dit el president de la FAVT, Alfonso López.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, Alfonso López, destaca que volen més seguretat a les empreses químiques

Mig miler de veïns de la Canonja i els barris de Bonavista i Torreforta han iniciat la mobilització a la tarda amb una marxa a peu fins al centre de la ciutat i han confluït amb els sindicats a la plaça Imperial Tarraco, a tocar de la seu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Els manifestats han iniciat la protesta al crit de ‘On és la seguretat?’, que han anat repetint durant el recorregut pel centre de la ciutat. Una gran pancarta amb el lema ‘Volem seguretat, informació i coordinació’ ha presidit la capçalera de la marxa. Els participants també han exhibit cartells reivindicatius, com ara els que es preguntaven ‘On estan les sirenes?’, i han fet sonar xiulets i botzines.

Miguel Corral, veí de Torreforta, explica els motius que l’han portat a assistir a la manifestació

Miguel Corral i Ana María Bilbao són dos veïns del barri de Torreforta que han acudit a la manifestació equipats amb sengles mascaretes. “Venim perquè hi ha preocupació i sentiment d’impotència. Els episodis que en diuen accidents no són normals”, ha manifestat Corral, qui ha recordat com un dels seus veïns va perdre la vida en rebre l’impacte d’un projectil d’IQOXE. “Vivim davant l’N-340 i fa 20 anys hi havia quatre o cinc dipòsits davant, i ara anem pels 40 o 50 dipòsits carregats de matèria tòxica, inflamable i explosiva. Cal que ens donin seguretat perquè això no pot tornar a passar”, ha exclamat.

Miguel Corral i Ana María Bilbao, dos veïns de Torreforta que han participat en la manifestació per demanar seguretat a la petroquímica amb mascaretes. Foo: Roger Segura

Els sindicats UGT i CCOO han afegit a la demanda de seguretat la denúncia de la “precarietat” que pateixen molts treballadors, principalment de les subcontractes. “Les empreses multiserveis tenen un problema molt greu amb la baixada de costos, de salaris i amb una productivitat altíssima que està degradant el treball dins les pròpies empreses”, ha denunciat el secretari general de la UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort.

Juntament amb els sindicats majoritaris, la manifestació l’han convocat les Federacions de Veïns de Tarragona, Segle XXI i Llevant, i la Coordinadora d’Entitats de Tarragona i la Federació d’Amposta d’Associacions de Veïns. També s’hi ha adherit els ajuntaments de Tarragona, Vila-seca, la Canonja, Perafort, la Pobla de Mafumet i Constantí.

Els moviments socials, veïnals i sindicals han aprofitat la manifestació per reiterar, un cop més, les seves demandes. Una investigació exhaustiva de les causes i conseqüències del sinistre; l’impuls de mesures urgents per millorar les condicions de seguretat de l’activitat petroquímica, i revisar i millorar els protocols de comunicació i de control, han estat les principals reivindicacions recollides en el manifest que s’ha llegit davant la seu de la Generalitat.

L’alcalde de Tarragona

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha participat aquesta tarda a la manifestació convocada per reclamar més seguretat a la indústria petroquímica. L’alcalde ha assegurat que “un accident tan greu com el d’Iqoxe no es pot tornar a repetir”. “Estem aquí amb tot l’Equip de Govern per reclamar més seguretat i més protocols per a la indústria petroquímica. L’Ajuntament està al costat de la ciutadania per reclamar que no torni a passar”. I ha afegit: “Fins ara la ciutadania sempre hem viscut amb convivència amb la indústria petroquímica però l’accident d’Iqoxe ho ha canviat. Per això cal implantar noves mesures de control i seguretat”.

L’alcalde Ricomà ha recordat que el consistori “està treballant des del primer dia amb els veïns afectats per l’explosió, per facilitar el seu retorn a casa i que les asseguradores assumeixin els desperfectes. El nostre paper és el de facilitar el de mediador entre l’empresa i els afectats. Estem a sobre constantment per facilitar-los les coses”.

Fotografia d’aquesta tarda, a la vaga de la petroquímica. Foto: Mauri

Redacció – Roger Segra – Eloi Tost – ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */