.

Tempestes a Catalunya

Tempestes i pluja a Catalunya

El telèfon d’emergències 112 ha rebut més de 400 trucades i els Bombers han fet una seixantena de sortides per les fortes tempestes que han escombrat gran part de Catalunya aquest dissabte. 190 d’aquests avisos s’han fet des del Baix Llobregat i 37 des de l’Alt Empordà. Paral·lelament, s’han desbordat les rieres de la Ribera d’Ondara (Segarra) i de Conesa (Conca de Barberà), on l’augment del cabal ha arrossegat cinc vehicles i ha afectat diversos habitatges. Aquest municipi de la Conca de Barberà s’ha quedat sense subministrament elèctric i sense telèfon. Davant el possible desbordament del riu Seniol, Protecció Civil ha alertat els municipis de Vallfogona de Riucorb, Passanant, Guimerà i Ciutadilla.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 21.30 hores d’aquest dissabte 394 trucades relacionades amb l’episodi de pluges. Les comarques que més trucades al 112 han fet han estat el Baix Llobregat, que n’ha fet 190; l’Alt Empordà, que n’ha fet 39; l’Alt Penedès, que n’ha fet 33; la Conca de Barberà, que n’ha fet 30; el Baix Penedès, que n’ha fet 21; el Vallès Occidental, que n’ha fet 15; el Bages, que n’ha fet 11; el Baix camp, que n’ha fet 11; la Segarra, que n’ha fet 11 i el Barcelonès, des d’on se n’han fet 7. La majoria de sortides han estat per inundacions de carrers o carreteres, plantes baixes, garatges, arbres caiguts enmig de la calçada o incedis de vegetació causats per llams.

Arran d’aquests avisos, els Bombers de la Generalitat han hagut de fer una seixantena de sortides. A la regió Metropolitana Sud n’han fet 20, a Girona també n’han fet una vintena, a Tarragona n’han fet 14, a l’àrea Metropolitana Nord n’han fet 8, a l’àrea Metropolitana Centre n’han fet dos i a les Terres de l’Ebre una.

Cap a dos quarts de sis de la tarda el telèfon d’emergències ha rebut l’avís del poble de Conesa (Conca de Barberà) pel desbordament de les dues rieres que passen pel municipi. L’aigua s’ha acumulat a l’interior del nucli, especialment a la part dreta, on dues cases del barri antic s’han vist especialment afectades per l’aigua. Amb tot, Protecció Civil de la Generalitat ha explicat que no té constància que cap persona hagi resultat ferida. Fins a la població de Conesa s’hi ha desplaçat quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat i un responsable de Protecció Civil que han valorat els desperfectes de les riuades. La sobtada pujada de cabal ha afectat el subministrament elèctric i telefònic del municipi, que s’ha restablert parcialment al cap de quatre hores.

D’altra banda, al municipi de Ribera d’Ondara (Segarra), també s’ha desbordat la riera, en aquest cas, però, no ha produït danys materials importants al nucli. A la comarca de la Segarra.
A les comarques de Girona la majoria d’avisos que han rebut els Bombers de la Generalitat provenien de Llançà, on s’han inundat diversos baixos, garatges i botigues del passeig marítim i han caigut diversos arbres a la calçada.

També a causa de la pluja la circulació de trens de Rodalies de l’R4 i l’R8 entre Molins de Rei i Martorell ha estat interrompuda aquest dissabte a la tarda per una avaria a la catenària. Segons ha informat Renfe, l’avaria s’ha produït poc després de tres quarts de quatre de la tarda. Els tècnics han treballat en la reparació de la incidència -que ha deixat sense subministrament elèctric el tram afectat- i s’ha habilitat un servei alternatiu per carretera tant pels viatgers de l’R8, que han fet en autobús el tram entre Rubí i Martorell, com pels passatgers de l’R4, que han fet per carretera el tros que va de Molins de Rei a Martorell.

Els xàfecs d’aquest dissabte han deixat registres de precipitació important en alguns municipis com Santa Coloma de Queralt(Conca de Barberà), on s’han registrat 31 litres per metre quadrat en només mitja hora, o Vilanova de Meià (Noguera), on s’han recollit 29 litres per metre quadrat en 30 minuts. Un dels punts on ha plogut amb més intensitat ha estat a Espolla (Alt Empordà), on s’han recollit 36 litres per metre quadrat en mitja hora.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest diumenge a la matinada les tempestes es concentraran al litoral i prelitoral nord i central. Seran d’intensitat entre feble i moderada, i localment podran ser forts. A més, aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

Davant la previsió de xàfecs, Protecció Civil manté la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions, l’Inuncat, i ha demanat a la població “molta precaució”.