.

El videodansa “Memòria de les Oblidades” ha guanyat una Menció d’Honor al Filmóptico – International Art Visual and Film Festival, un festival que es realitza entre Mèxic i Barcelona i que enguany ha celebrat la seva primera edició en format online. És el segon guardó rebut per aquesta producció que es va estrenar el passat 7 de març pel Dia de la Dona al Teatre Principal de Valls. Des de la seva estrena, la peça ha estat seleccionada i projectada a festivals de Cerdanyola, Cuba i Zambia a més del premi rebut recentment a Colorado i de formar part de la plataforma online Coreocinema.

“Memòria de les Oblidades” és una producció de videodansa que ret homenatge a les dones que van morir al convent-presó de les Oblates de Tarragona a causa de les dures condiciones carceràries i a l’única dona afusellada a la ciutat durant la repressió franquista. L’obra pretén mantenir viu i documentar el record d’aquestes dones a través dels testimonis sobre les seves vides i la seva estada a la presó, abans de ser enterrades a la fossa comuna del cementiri de Tarragona. Aquesta producció, basada en fets reals, és una adaptació del llibre, amb el mateix títol, escrit per la tarragonina Tecla Martorell i de l’espectacle, amb el mateix títol, creat per la companyia de dansa tarragonina “La Im.Perfecta”, que justament el presentava de nou aquest cap de setmana al Teatre Magatzem de Tarragona.

De la mà de la productora vallenca DansPXL, història, narrativa, dansa i audiovisual s’uneixen per donar veu al nostre passat més recent. La peça està rodada al Convent de les Arts d’Alcover, aportant un context idoni a la narrativa que creen veu i moviment de les noies de “La Im.Perfecta”. Raquel Méndez, Júlia Miralles, Paula Sánchez i Raquel Rodríguez es posen en el paper d’aquestes dones, sentint les seves emocions i traspassant-les a l’espectador. La Im.Perfecta Cia Dansa és una companyia que neix amb la voluntat d’aportar una mica d’imperfecció al panorama cultural que ens envolta. La seva trajectòria comença a la ciutat de Tarragona a finals de l’any 2015. El seu objectiu és apropar la dansa contemporània al públic i, sobretot, remoure consciències amb el replantejament d’opinions i emocions. A “Memòria de les Oblidades” ho aconsegueixen creant una peça de dansa amb un llegat històric i emocional que cal recordar.

La direcció coreogràfica i adaptació va a càrrec de la jove tarragonina Raquel Rodríguez, que va adaptar “Memòria de les Oblidades” al format escènic com a Treball de Recerca de Batxillerat. Amb tan sols 17 anys es va atrevir a crear una proposta escènica brillant que després s’ha adaptat al format videodansa. Rodríguez s’inicia en la dansa al 2007, a l’escola Scènic Dansa de Tarragona, on es forma en dansa clàssica, contemporani i jazz funky fins al 2020. El 2017 comença a formar-se també en dansa clàssica, contemporani i danses urbanes a l’escola El Taller Centre de Dansa. El 2019 entra a formar part de la companyia de dansa contemporània La Im.perfecta, on s’estrena també com a directora de la peça en qüestió. Des de finals de 2020 està formant-se professionalment en dansa clàssica i contemporània a diferents escoles de Barcelona.

Tant el videodansa com l’espectacle estan basats en el llibre amb el mateix títol de la tarragonina Tecla Martorell, qui compta amb una àmplia producció literària on la dona n’és la protagonista. Ha rebut premis de narrativa curta recollits a “Contes, relats i un comiat”. Ha publicat dues novel·les: Dels sols i les llunes”, Arola Editors i “Com les soques de les figueres velles”, Cossetània Edicions, aquesta darrera premi F Albert Vidal de Montblanc. També s’ha introduït a la literatura infantil amb Pilarín Bayés i l’Editorial Mediterrània. El seu llibre “Memòria de les oblidades” en versió teatral i dansa ha pujat als escenaris de Catalunya i ara recorre el món en format videodansa.

En aquest projecte grupal, la imatge l’aporta DansPXL, una productora audiovisual i fotogràfica vallenca especialitzada en dansa i arts escèniques fundada el 2015 per Marta Arjona. Un dels eixos de treball de DansPXL és la producció de videodansa. Molts d’aquests videodanses han estat seleccionats i premiats arreu del món, destacant els premis rebuts a l’Utah Dance Film Festival, VideoDance Brasil o Festival de Cine de Pehuajó (Argentina) entre molts d’altres. A més, DansPXL ha realitzat conferències sobre els seus treballs a Huddersfield, Manchester, Madrid o València, entre d’altres. En aquesta ocasió, el tàndem format per mare i filla, Marta Arjona i Maite Blasco, codirigeixen al costat de Rodríguez aquesta producció que ha guanyat aquesta Menció d’Honor al festival Filmóptico.

La peça ja ha estat enviada a molts més festivals internacionals esperant rebre més seleccions i premis properament. De fet, el guardó rebut consta en un suport en la distribució de la peça que ajudarà a que aquesta arribi encara més lluny.

Redacció