.

Mas i Rajoy, a la reunió del setembre del 2012 a La Moncloa. Foto: ACN

Mas i Rajoy, a la reunió del setembre del 2012 a La Moncloa. Foto: ACN

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es reuniran aquest dimecres a partir de les 11 a La Moncloa amb el front obert del procés sobiranista i amb nul·les perspectives d’assolir cap acord sobre la consulta. Rajoy arriba a la cita després d’haver tancat també la porta de la reforma federal de la Constitució que li va demanar el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, i amb la decisió de no impulsar ara una reforma del finançament, i en cap cas per acontentar a Catalunya. Mas assisteix a la cita amb propostes en altres àmbits i encara sota l’impacte mediàtic de l’autoinculpació del seu predecessor i fundador de CiU, Jordi Pujol.

En els últims dos anys Mas i Rajoy s’han trobat en public i en privat en diverses ocasions. La primera, al febrer del 2012, amb Rajoy acabat d’arribar a La Moncloa, i la segona al setembre del 2012, quan Mas va posar sobre la taula el pacte fiscal i el rebuig de Rajoy va propiciar el final de la legislatura i la convocatòria d’eleccions anticipades. L’última -revelada pel diari Ara- va tenir lloc en secret el 29 d’agost del 2013, a pocs dies de la via catalana.

En aquesta ocasió, la cita es produeix després que el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Durán i Lleida, fes públic al Congrés que Mas havia demanat la trobada a Rajoy durant la proclamació de Felip VI, fet que va donar lloc a un joc de desmentits i va forçar les dues parts a buscar data per a una reunió que -per imposició de la Moncloa i a desgrat de la Generalitat- és pública.

Mas compareixerà a Blanquerna

Tal com va fer en l’última ocasió que va visitar Rajoy amb llums i taquígrafs, Mas no compareixerà en roda de premsa a les instal·lacions de La Moncloa, sinó que ho farà a la seu del Centre Cultural Blanquerna, seu de la delegació de la Generalitat a Madrid.

Porta tancada a la consulta

El president del govern espanyol ha reiterat per tots els canals que “ni pot, ni vol” permetre una consulta a Catalunya que, segons el seu criteri, és contrària a la Constitució. La Moncloa ja ha advertit al president de la Generalitat que insistir en aquesta pretensió només genera més dificultat a l’hora d’assolir altres tipus d’acord, malgrat que el propi Rajoy o els seus ministres s’han encarregat de tancar, també, portes com la del finançament.

Aquest mateix dilluns, davant de l’executiva del PP, Rajoy va reiterar al partit que considera que la consulta seria un atac a la sobirania, que és “de tots els espanyols” i que és “indivisible i irrenunciable”. El líder del PP va reblar la qüestió a la tarda, quan es va reunir amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i va trobar amb ell l’úncia coincidència en ferm entre el PP i el PSOE: “la consulta és il·legal i no es pot celebrar”.

Mas, disposat a “escoltar”

Artur Mas, per la seva banda, va a Madrid disposat a “escoltar” i “parlar de tot” sense deixar de defensar la consulta, segons ha assegurat aquest dimarts el conseller de la Presidència, Francesc Homs. El president de la Generalitat, segons Homs, posarà sobre la taula diverses propostes en àmbits com l’economia, l’estat del benestar o les finances públiques.

Mas i Rajoy previsiblement parlaran a fons la situació econòmica a l’Estat i a Catalunya, tal com el president espanyol va fer aquest dilluns amb el líder de l’oposició, Pedro Sánchez. El president de la Generalitat ha abordat prèviament bona part de les seves propostes amb els sindicats i els patronals en els darrers dies, igual que Rajoy, que també s’ha reunit aquest dimarts amb els agents socials.

Cinc dies després de la confessió de Pujol

Cinc dies després de la confessió, l’afer de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol planarà sobre la reunió. Rajoy no va treure el tema dilluns a la executiva del PP però la seva secretària general, María Dolores de Cospedal, va vincular la figura de l’expresident al discurs sobiranista. Des de Barcelona, Francesc Homs ja ha advertit als populars que el cas no debilita la consulta ni el procés. Mas ho ha deixat clar a la compareixença d’aquest dimarts on ha anunciat que Pujol abandona tots els seus càrrecs i responsabilitats a CDC i CiU. La questió no afecta gens al procés, ha dit.