.

.

TOTS 21

Un moment de la sortida de la caminada a la zona del Gimnàstic. Foto: Tarragona21

Unes 400 persones participen aquest matí de diumenge en una caminada popular organitzada per la Federació d”Associacions de Veïns Àrea de Llevant per oposar-se al projecte urbanístic de La Budellera -al pla parcial 24 de Tarragona-, que preveu la construcció de 4.200 habitatges en aquesta zona de Llevant propera a Cala Romana. Tot i que aquesta setmana s’ha anunciat que es reduirà 1.500 habitatges el projecte inicial, deixant-lo en 4.200, els veïns demanen la seva retirada i tractar amb l’Ajuntament les mancances de la zona.

La caminada ha sotit a les 9:30 hores de la zona del Gimnàstic, per seguir pel Mirador de La Budellera, la zona e Boscos i Molnàs, el Camí de les Salines, la Platja Llarga fins al pont de Cala Romana i el retorn a l’aparcament del Nàstic. Entre els assistents hi eren presents regidors d’ERC i de la CUP.

La arxa incloïa la lectura d’un manifest on es qüestiona “l’impacte en la mobilitat, l’impacte social en descentralitzar la ciutat qua al centre hi ha 7.000 habitatges buits, i l’impacte en el comerç, ja que amplia l’oferta als afores”. Finalmnt, “l’impacte ambiental” és un dels més criticats, ja que “amenaça a massificar una zona com la de Llevant que ja té prou mancances”. El manifest acusa l’Ajuntament de defensar interesos dels promotors: “Volen fer l’agost a costa de trinxar el territori”.

Cartells de protesta contra l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

La presidenta de la Federació d’Asociacions de Veïns de Llevant, Gemma Fusté, recordava les reclamacions de la marxa d’avui: “Volem que la gent conegui in situ de què s’està parlant, de com afectarà el projecte a la zona, quina meravella de paisatge quedarà destruït”.

Els veïns reclamen que es tiri endavant el procés participatiu perquè “els tarragonins puguin opinar de com serà la Tarragona del futur” i es reclama “deixar sense efecte” l’aprovació inicial del pla de La Budellera que va acordar el ple municipal desetembre de 2016.

L’anunci fet aquesta setmana de reducció del nombre d’habitatges no modifica el sentit opositor dels veïns. Aquests se sumen a les paraules recents de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que demana que hi hagi consens per tirar endavant el projecte. “Es tracta d’un projecte massa majestuós per Tarragona i la ciutat no el necessita ara mateix”, afirmava Fusté “Abans de fer el projecte cal mirar la seva repercussió en els voltants, en les infraestrutures que en són necessàries. L’Ajuntament porta 30 anys sense invertir en els barris de Llevant i ara ens presenten un pla amb milers d’habitatges, que destrueix l’entorn i sense infraestructures de mobilitat”.

Un grup de tarragonines, participants a la marxa. Foto: Tarragona21

La CUP tornarà a presentar la moció al ple

D’altra banda, la CUP tornarà a presentar al ple la moció en què demana la retirada del projecte. Jordi Martí, regidor municipal, afirmava a Tarragona21 que la formació independentista s’ha vist enganyada quan en el darrer ple l’alcalde i l’equip de govern li van demanar deixar sobre la taula la moció perquè podria provocar l’efecte contrari ja que es trobava en fase d’al·legacions. “Ens han pres el pèl”, afirmava Martí, “ja que l’aprovació d’una moció no obliga al seu compliment i qui l’ha de fer complir és qui governa”. “El secretari municipal només informà d’una part. Ja ens hem trobat en altres ocasions en què presenta informes interpretatius que no diuen tota la veritat i ofereix informacions tendencioses”. Martín ha afirmat que la rebaixa en el nombre d’habitatges “mostra que el pla era absurd”.

També ha estat present el portaveu muicipal d’ERC, Pau Ricomà, que ha reiterat l’oposició a un projecte “desmesurat” i l’aposta alternativa de “recuperar” urbanísticament el centre i la Part Baixa de Tarragona. “El Pla General es va redactar en un moment d’expansió urbanística que no és el d’ara i cal repensar-lo”. Amb el nou projecte de La Budellera”Tarragona perdrà la seva personalitat”, ha conclòs.