.

.

TOTS 21

Mariano Rajoy durant la compareixença a Brussel·les.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha confirmat aquest divendres un acord amb el PSOE i C’s per aplicar l’article 155 a Catalunya, però ha dit que no hi ha un “límit temporal” de la intervenció. En una roda de premsa a Brussel·les, Rajoy ha assegurat que no pot “confirmar ni desmentir” que l’aplicació del 155 impliqui prendre el control dels mitjans públics catalans. “Les mesures les coneixerem demà”, ha dit Rajoy, que ha justificat la intervenció per “tornar al compliment de la llei” i a la “normalitat institucional”. El president espanyol ha acusat el Govern de ser “lògicament” el responsable de l’aplicació del 155, i ha dit que l’Estat ha estat “molt prudent” però s’ha arribat a una “situació límit”.

El president espanyol ha explicat des de Brussel·les que dissabte el consell de ministres activarà el 155 “com és la seva obligació” i ha descartat que es pugui fer marxa enrere. “Han fet les coses molt malament i lògicament els responsables de tot el que està succeint ara són ells”, ha dit Rajoy, en referència als membres del govern de la Generalitat. “El límit temporal (del 155) no està determinat, el que és important és recuperar la normalitat i legalitat institucional”, ha reiterat.

Rajoy ha dit que l’executiu espanyol ha estat “prudent” i ha fet “molts intents”, “per tots els mitjans”, de trobar “una sortida” i ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de “no voler respondre” si havia declarat o no la independència. “Hem arribat en aquesta situació perquè han volgut que hi arribéssim”, ha advertit.

Crítiques a Puigdemont

El president espanyol ha acusat Puigdemont de “no voler participar en cap fòrum” de debat i diàleg i ha dit que no pot acceptar un referèndum de cap manera. “No se m’ha donat alternativa per a res més”, ha dit Rajoy, que ha acusat el president de la Generalitat de prendre “decisions irresponsables” que poden “afectar, i molt” el creixement econòmic i la creació de llocs de feina a Catalunya.

“Han estat incapaços d’estar a l’alçada de les circumstàncies, amb altres persones de forma similar de pensar això no hagués passat”, ha advertit Rajoy. “Quan un s’entrega als extremistes i radicals que li obliguen a canviar el president del govern, passa el que està passant en aquests moments”, ha afegit, en referència a la CUP.

Un afer intern

Rajoy ha dit que la qüestió catalana no s’ha inclòs en l’ordre del dia de la cimera de caps d’estat i de govern que s’ha celebrat a Brussel·les perquè és un “afer nacional, d’Espanya”. El president del govern espanyol ha dit que tots els líders europeus donen suport “a la posició d’Espanya” i ha negat que tingui discrepàncies amb el president belga, Charles Michel, que es va mostrar contrari a l’ús de la força l’1-O. Rajoy ha dit que Catalunya va “directament contra els principis bàsics i fonamentals de la Unió Europea”.

ACN