.

Tornem a sortir al carrer per a commemorar la lluita de la classe obrera i per reivindicar els seus drets un any després de no poder fer-ho a causa de la pandèmia. Aquesta vegada la trobada serà als peus del monument dels Herois del 1811, on retrem un homenatge a totes les treballadores i treballadors que han estat a primera línia en els moments més complicats de la pandèmia i per enviar un missatge de suport a totes les persones que han perdut la feina a causa de la greu crisi econòmica provocada per la COVID-19.

En aquesta situació és fonamental que la història no es repeteixi i per això els governs han d’actuar. La crisi econòmica del 2008 la va acabar pagant, com sempre, la classe treballadora, no tornem a caure en aquest parany i actuem.

María José López és consellera d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona

Cal ser valents i s’ha d’insistir fermament a fer caure les reformes laborals del 2010 i del 2012. S’han de derogar aquestes malicioses iniciatives impulsades pels governs encapçalats per PP i PSOE i que tant de mal han fet als treballadors. En aquest moment tan dur i excepcional com ha sigut la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia, aquestes reformes no els han fet costat i han propiciat els ERTO que alguns han derivat en ERO, provocant acomiadaments i colpejant violentament a moltes famílies.

És més, també és necessari que derogui una llei que és una animalada, és un atac a la llibertat d’expressió i manifestació. La llei mordassa és el clar reflex del què han sigut els governs de l’estat espanyol i que demostra que no volen que el poble s’expressi, sinó que cregui sense protestar. Així no. La lluita obrera, ni cap, no pot ser silenciada. Sortim i alcem la veu perquè aquests canvis es facin efectius.

Aquesta pandèmia ha fet obrir els ulls a aquells qui els tenien tancats o tapats de la importància dels treballadors i treballadores essencials que han estat al capdavant, que han vetllat per tots nosaltres i que han facilitat que no ens faltés de res, sobretot durant el confinament. Tot plegat ha fet més evident la precarietat laboral que pateixen alguns sectors, sobretot la que pateixen les dones i això suposa una feminització de la pobresa. No ho podem permetre i per això, és de vital importància i necessitat millorar les condicions laborals de col·lectius feminitzats.

Hem d’acabar amb la bretxa salarial, hem d’avançar amb pas compromès i definitiu cap a la igualtat entre homes i dones, tant en l’àmbit laboral com social. Només així aconseguirem créixer com a societat. I evidentment, seguir lluitant per una llei que empari laboralment i econòmicament a les persones que tenen fills dependents a càrrec i que són majors de divuit anys.

Estem immersos en un marc ple d’incerteses, en un atzucac que l’hem de superar entre tots, amb unitat i amb una lluita obrera activa. No ens aturem i no reivindiquem els drets laborals només avui, fem-ho sempre perquè la lluita continua, no defallim! Amunt l’1 de Maig!

María José López és consellera d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona