La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol suspèn la inversió de 1.700 milions d’euros prevista pel projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat. Segons ha explicat la ministra, la decisió s’ha pres després de constatar que el projecte no té el suport de la Generalitat de Catalunya. “El pacte s’ha trencat per una pèrdua de confiança manifesta”, ha dit la ministra. Segons ella, és “impossible arribar a bon terme” amb una inversió d’aquesta envergadura “sense un suport nítid i sense fissures per part de la Generalitat”. “Els grans projectes requereixen grans consensos”, ha dit, lamentant que es perd “una gran oportunitat”.
Malgrat aturar l’ampliació de l’aeroport del Prat, Sánchez ha recalcat que l’executiu espanyol “no renuncia” a tirar endavant les obres per connectar els aeroports de Girona i Reus amb tren d’alta velocitat. “Mantenim intactes aquests compromisos”, ha asseverat, i ha assenyalat aquestes obres com a “infraestructures necessàries”.
Al mateix temps, la ministra ha garantit que el malestar de l’estat espanyol amb la Generalitat en relació a l’ampliació del Prat “no hauria d’interferir” en la celebració de la propera taula de diàleg entre les dues institucions. “Això d’avui no condiciona la voluntat de diàleg permanent del govern espanyol amb la Generalitat”, ha dit Sánchez a preguntes dels periodistes.
Crítiques als posicionaments públics de la Generalitat
En una roda de premsa convocada d’urgència aquest dimecres a la tarda, Sánchez ha criticat els posicionaments públics del Govern d’ençà que el 2 d’agost van acordar l’ampliació de l’aeroport. Segons la ministra, aquests posicionaments “han canviat” des que divendres va transcendir públicament el contingut del DORA (Document d’Ordenació i Regulació Aeroportuària) 2022-2026.
Després que es fes públic que la inversions al Prat preveien la invasió de l’espai natural de la Ricarda –inclòs a la Xarxa Natura 2000-, el Govern va advertir que no toleraria la “destrucció” de l’espai i alguns membres d’ERC valoraven assistir a la manifestació contrària a l’ampliació de l’aeroport del proper 19 de setembre. Unes afirmacions que la ministra ha lamentat, tot afirmant que l’executiu català “no té una decisió madura” sobre l’aeroport. “Confesso que les declaracions dels darrers dies ens han sorprès moltíssim”, ha dit.
La ministra ha assegurat que el govern espanyol “vol que Catalunya torni a ser el motor econòmic d’Espanya”, i ha culpat la Generalitat d’impedir-ho: “No imposarem l’ampliació de l’aeroport perquè la Generalitat no ho fa possible”. “Un aeroport ha d’estar al servei del territori en què s’ubica, per millorar la mobilitat de la gent i de les empreses, i per generar riquesa, però per aconseguir l’èxit cal el suport de les institucions públiques”, ha afegit.
Al mateix temps, Sánchez ha defensat que el projecte de l’ampliació de l’aeroport i de la inversió de 1.700 euros pretenien convertir el Prat en un gran hub intercontinental i evitar la “saturació” de la infraestructura. Segons el projecte recollit al DORA, l’expansió de l’aeroport seria una realitat el 2029 amb l’ampliació dels camps de vol, mentre que el 2030 culminaria l’ampliació de la T1 i la construcció de la nova terminal satèl·lit. Per al període 22-26, es preveia una inversió inicial de 365 MEUR.
La ministra ha admès que, com explicita el DORA, la intenció era allargar la tercera pista en direcció a la Ricarda, però ha assegurat que les mesures compensatòries previstes ampliarien la zona protegida del delta del Llobregat i complirien “escrupolosament” les exigències europees per restaurar els hàbitats naturals.
Segons la ministra, el DORA sense la inversió del Prat està previst que s’elevi a aprovació del Consell de Ministres del proper 28 de setembre.
Ryanair dona suport a l’ampliació de l’aeroport
El conseller delegat de Ryanair, Eddie Wilson, ha donat suport a l’ampliació de l’aeroport de Prat i espera que segueixin els criteris mediambientals. En una roda de premsa per presentar la temporada d’hivern i una hora abans que Sànchez anunciés que el govern espanyol suspenia la inversió, Wilson també ha afirmat que en l’ampliació s’han de controlar els costos i ha rebutjat un eventual augment de tarifes. Sobre el conflicte amb les agències per viatges no realitzats per la pandèmia, ha assegurat que Ryanair “no hi té cap relació” i ha afegit que la normativa europea estableix que s’han de tornar als viatgers.
D’altra banda, Wilson ha reivindicat, de nou, que l’aerolínia irlandesa ha sobreviscut a la crisi en el sector aeri causat per la pandèmia sense rebre ajudes públiques, a diferència, ha comentat, d’Air Europa després del rescat de 475 MEUR i que estudiï sol·licitar-ne un segon. Segons Wilson, si Air Europa s’integra finalment a IAG, Ryanair es podria fer càrrec de rutes estratègiques com a les Illes Balears o les Illes Canàries per evitar una situació de monopoli.
ACN
Equip de redacció