.

Un home amb el mòbil a la mà. Foto: Pixabay

L’ús freqüent del telèfon mòbil redueix la qualitat del semen en els homes. Així ho apunta un estudi realitzat per la Universitat de Ginebra (Unige) en col·laboració amb l’Institut Suís de Salut Pública i Tropical (Swiss TPH). Segons les conclusions d’aquest estudi, les ones electromagnètiques que emeten els telèfons pot reduir la concentració d’espermatozoides en el semen de l’home i, amb això, les probabilitats de fecundar un òvul i tenir fills.

Els experts van analitzar dades de 2.886 joves soldats suïssos d’entre 18 i 22 anys en sis centres de reclutament, en diferents anys entre 2005 i 2018, als qui se’ls va preguntar sobre la seva freqüència d’utilització del telèfon mòbil. Els joves que utilitzaven poc el cel·lular (un cop a la setmana, com a màxim) tenien una concentració mitjana de 56,5 milions d’espermatozoides per mil·lilitre de semen, un 21% major que la dels quals usaven el seu telèfon més de 20 vegades al dia, que era de 44,5 milions d’espermatozoides per mil·lilitre.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, per sota dels 40 milions d’espermatozoides per mil·lilitre es redueixen les probabilitats de concebre, i es tornen molt baixes per sota dels 15 milions.

L’estudi va detectar, no obstant això, que aquestes diferències de concentració d’espermatozoides entre usuaris habituals i infreqüents de mòbil es van reduint amb el pas dels anys. Eren majors en l’època dels cel·lulars 2G (segons les dades dels joves de les cinquenes de 2005 a 2007) i han anat baixant amb l’arribada de la telefonia 3G (2008-2011) i la 4G (2012-2018). I és que amb el temps i els avenços dels mòbils s’ha anat reduint la seva capacitat de transmissió d’ones electromagnètiques.

L’estudi desmenteix, però, una llegenda urbans que fa temps que corre: la posició del telèfon respecte al cos (per exemple, si és sovint guardat a la butxaca dels pantalons) no influeix en la major o menor concentració d’espermatozoides.

L’estudi conclou que el fet de dur-lo a la butxaca del pantaló no té res a veure. Foto: Pixabay

L’estudi es publicarà a la revista mèdica Fertility & Sterility i cerca aprofundir en un fenomen del qual han aparegut tot tipus de teories en les últimes dècades: la pèrdua de la qualitat del semen que s’ha comprovat sofreixen els homes des de fa mig segle.

Baixada de concentració d’espermatozoides

Com a mitjana, la concentració ha caigut en 50 anys de 99 milions a 47 milions d’espermatozoides per mil·lilitre, cosa que els experts atribueixen a fenòmens mediambientals com ara l’exposició a químics o la radiació electromagnètica, però també a canvis en la dieta, estrès o major consum de tabac i alcohol.

Els experts de la Universitat de Ginebra, que al 2019 va ser ja la primera a conduir un estudi nacional sobre la qualitat del semen dels joves helvètics, subratllen que l’estudi publicat, en basar-se en una enquesta sobre hàbits dels joves, depèn massa de les respostes voluntàries d’aquests.

Davant això, l’Oficina Federal de Medi Ambient suïssa ha llançat enguany una nova recerca que estudiarà de forma més directa l’exposició a ones electromagnètiques mitjançant una aplicació via mòbil.

Voluntaris reclutats per a l’estudi seran convidats a usar en el seu mòbil aquesta aplicació, que mesurarà les ones i les diferenciarà entre les que generen les trucades, els missatges o la navegació per Internet, quelcom que també es compararà amb els nivells de concentració d’espermatozoides.