.

.

TOTS 21

Imatge de la visita a la platja Llarga de Roda. Foto: Cedida

L’alcalde Pere Virgili i el regidor d’Urbanisme, Manel González, han realitzat aquesta setmana una visita a la platja Llarga acompanyats per representants de la Universitat Politècnica de Catalunya, la qual va ser una primera reunió de treball. L’equip de govern vol obtenir solucions urgents abans del proper estiu, i a llarg termini, per assolir l’estabilització de les platges rodenques, sobretot de la Llarga, la més afectada per la manca de sorra.

Fa uns mesos ja van mantenir un primer contacte amb la Universitat de Cantàbria, la qual va ser l’encarregada de redactar l’any 2007, a través del grup d’Enginyeria oceanogràfica i de Costes de la universitat, un estudi per analitzar les condicions d’estabilitat de les platges del municipi. Ara, però, s’ha obert aquesta nova opció amb la col·laboració de l’UPC.

L’alcalde i el regidor, acompanyats pels tècnics municipals, els van explicar els antecedents i va servir per fer una primera presa de contacte. El proper pas serà l’elaboració d’un informe tècnic que analitzi l’afectació de les diferents infraestructures que es troben a llevant de la platja Llarga en els moviments de sorra. És a dir, com afecten el port esportiu de Roda de Berà, així com la resta de ports d’altres municipis ubicats al nord, i en quin grau ho fan.

Seguidament, a mig termini, es farà un estudi de la dinàmica del litoral, per conèixer com viatja la sorra; així com una proposta de solucions per protegir el litoral rodenc.

Per a l’Ajuntament la solució immediata per al proper estiu continuarà sent la regeneració de la sorra al tram nord de la platja Llarga, amb un transvasament d’uns 10.000 metres cúbics des de la platja Costa Daurada, finançat per l’Estat; i des de la platja de la Pallisseta cap a la Punta d’en Guineu i la Llarga, una acció que hauria d’estar sufragada pel Port Esportiu.

Pel que fa a l’estabilització de la platja, s’obren diferents alternatives al projecte d’espigons que proposava al 2014 el projecte del Servei de Costes de Tarragona per estabilitzar les platges des del Roc de Sant Gaietà fins a la platja Llarga.

Una d’elles seria crear una barrera artificial amb biòtops per evitar que la força de les onades arribi fins a la platja i s’emporti la sorra. Aquestes estructures, amb el temps, ajuden a més a més a preservar i regenerar els ecosistemes marins.

Altra solució podria ser el transport de la sorra amb vaixells, des del Port fins al punt més proper a la vora del mar de la platja Llarga, per tal de dipositar-la allà i crear una barrera natural que frenés la força de les onades dels continus temporals. Poc a poc, amb el moviment de les onades, la sorra arribaria fins a la platja.

Caldrà estudiar-les amb deteniment després dels estudis que realitzi la UPC sobre la situació actual del litoral i la seva dinàmica.