.

L'orquestra Camerata XXI

L'orquestra Camerata XXI

El proper dissabte 16 d’agost, a les 22 h, a l’Auditori Pau Casals, dins de la programació del 34è Festival Internacional de Música Pau Casals, tindrà lloc un concert de l’orquestra Camerata XXI juntament amb el violoncel·lista rus Alexander Rudin. La nit serà el tema general de les peces que s’hi interpretaran, ja que la primera part del programa conté les obres següents: Danses nocturnes de Don Joan Quixot, d’A. Sallinen, i Nocturn per a violoncel i cordes, de P.I. Txaikovski (1840-1893). En aquesta partdel concert hi intenvindrà el violoncel·lista Alexander Rudin.

Aullis Sallinen és un dels compositors finlandesos més rellevants del segle xx i potser també ho serà del xxi, perquè als seus 79 anys segueix component sense parar. Fins ara ha signat sis òperes, vuit simfonies i desenes d’obres de cambra, concerts, etcètera. L’any 1981 el govern del seu país li va atorgar una pensió vitalícia perquè es pogués dedicar plenament a la composició. L’obra Danses nocturnes de Don Joan Quixot és -com ja apunta el títol- un divertiment en què es barregen imatges de dos dels grans personatges de la literatura europea -el Quixot i Don Joan-, amb els seus servents Sancho Panza i Leporello, i que es basa en una successió de moviments de dansa a través dels quals explora la veu solista del violoncel.

El violoncel·lista i director moscovita Alexander Rudin es va graduar el 1983 ala Russian Gnesin Academy of Music. Va guanyar premis i concursos de violoncel, entred’altres a Praga, Leipzig, Florència i Moscou. És un dels artistes més destacats de l’escena musical russa actual. També és professor del Moscow Conservatory. Ha enregistrat més de trenta discs, i és director de Moscow Musica Viva. Va actuar al Festival Internacional de música Pau Casals els anys 1990, 2002 i 2004.

A la segona part, l’orquestra Camerata XXI interpretarà la Serenata per a cordes, d’A. Dvorak.

L’orquestra Camerata XXI fa una important feina a les comarques de Tarragona i arreu del país, i ja ha fet dues gires al Japó. El seu director és Tobias Gossmann, nascut a Siegen (Alemanya). Va cursar els estudis professionals a la University of Music and Performing Arts de Viena, on estudià violí, piano i direcció orquestral. Aquesta prestigiosa institució li concedí el diploma artístic amb els honors més alts.

L’Orquestra Nacional de Tailàndia el convidà a dirigir una nit de gala a Bangkok per celebrar el 70è aniversari de la reina Sirikit. El 2003 fou nomenat director musical i director principal de l’orquestra simfònica CAMERATA XXI.