.

.

TOTS 21

Imatge del plenari telemàtic d’aquest dimarts.

El ple extraordinari de l’ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest matí el destí dels 12 milions d’euros sobrants del pressupost de l’any passat. Un superàvit de romanent de tresoreria que ha servit per viure un “segon debat de pressupostos municipals” afegit al del passat desembre, en paraules de l’oposició dividida entre el vot en contra (Sonia Orts i el PP) i l’abstenció (Ciutadans i PSC), de cara a “complementar partides que havien quedat dèbils llavors”, en paraules del regidor responsable de la hisenda municipal, Jordi Fortuny. La ratificació ha certificat la solidesa entre l’equip de govern i els partits que li donen suport (els únics que hi han votat a favor), mentre que ha aixecat crítiques entre la resta de grups perquè no han estat tinguts en compte a l’hora de la negociació.

Segons Fortuny, aquest macromodificatiu de crèdit que ha batejat com ‘Omnibus’ perquè “recull de tots i és per a tots”, injectarà recursos de cara a actuacions “pensades principalment cap al segon semestre d’enguany”. Els detalls de les partides, que poden ser consultats en aquest enllaç, recullen “complements d’activitats culturals, esportives, de joventut i de Patrimoni”, a més d’inversions en la compra de pisos de lloguer per front a l’emergència social, ajuts als sectors comercials de la ciutat tant directes com en forma de bonus per fomentar el consum, finançament en la compra d’autobusos i sistemes de vigilància i la recuperació de la Quinta de Sant Rafael. “Entenem que és un impuls important important per Tarragona. Encoratjo a tots a donar suport a aquest modificatiu”, afirmava després d’assegurar que “recull les demandes que, en general, tots vostés han reclamat”.

Fortuny s’ha defensat de les crítiques de “trilerisme” de l’oposició deixant clar que “la pilota es veu en tot moment on està”. L’acusació venia derivada per la utilització d’1 milió d’euros sobrant de l’any passat de l’Institut Municipal de Serveis Socials per amortitzar un crèdit de 7,2 milions d’euros heretat i sotmès a condicions tan draconianes “que ens provocava estar sota tutela els pròxims anys”. Paral·lelament s’ha demanat un altre préstec per la mateixa quantia però en condicions molt més favorables per estar sota el paraigua ICO, que permetrà la compra d’entre 25 i 30 pisos per habitatge social. “Estem utilitzant una cosa que es diu intel·ligència”, etzibava el tinent d’alcalde. Tanmateix, ha reconegut una de les denúncies efectuades des de les files socialistes: “Els diners destinats a plans d’ocupació són insuficients, Però els complementarem. Ho farem i en un futur immediat. Però la manera de fer que tenim és fer les coses quan ens hem garantit els recursos per a fer-les”, argumentava Fortuny abans de denunciar que “aquells que voten no ara voten no a moltes coses que fan falta en aquesta ciutat”. I en aquest sentit ha puntualitzat la importància de la reactivació econòmica en un àmbit com el cultural, “perquè és gent que també ha de menjar”, i l’esportiu, “perquè al seu voltant hi ha molta activitat econòmica”. Fortuny també ha deixat la porta oberta a continuar amb la condonació del pagament de terrasses per a trimestres vinents, depenent de l’evolució de les mesures anticovid.

Des de Junts per Tarragona Dídac Nadal ha criticat que, “davant d’una situació excepcional, cap altre grup (de l’oposició) hagi votat alguna vegada a favor d’alguna proposta de l’equip de govern”. El portaveu ha reiterat la capacitat del seu grup per influir en algunes de les partides (des dels bonus comercials fins a la rehabilitació de la Quinta de Sant Rafael i l’skatepark) i ha reptat l’oposició “a que diguin quines partides de les que aprovem avui donarien de baixa i quines entitats es quedarien per tant sense subvencions”.

Per la seva banda Eva Hidalgo, portaveu d’una CUP que avui ha fet efectiu el canvi de Laia Estrada per Inés Solé com a nova regidora després de l’elecció de la primera com a diputada al Parlament, ha justificat el seu suport afirmant que “se’ns ha escoltat”. L’anticapitalista creu que amb el modificatiu “donem resposta a la necessitats de la pandèmia i a problemes endèmics” com el de l’habitatge. Un tema del qual no només n’ha fet bandera sinó que n’ha ressaltat la prevalència del seu grup a l’hora de marcar-ne les línies estratègiques.

Pel que fa a “l’oposició real”, tal com l’ha descrit la portaveu socialista, Sandra Ramos, el PSC ha carregat contra el superàvit de l’any passat. “La ciutadania ha complert la seva part del contracte, i només cal veure el nivell de compliment en el pagament d’impostos i taxes. L’ajuntament, en canvi, no. Vostés haurien d’haver posat des del primer moment aquests 12 milions d’euros al servei de la ciutadania”. Ramos mostrava la preocupació del seu grup “perquè gairebé totes les explicacions que ens donen són de caràcter tècnic. No veiem una estratègia en el govern”, reblava recordant com la proposta dels bonus comercials “va ser rebutjada quan nosaltres la vam proposar” per la regidoria de comerç i lamentant la manca “d’ajuts directes a autònoms i microempreses que no depenguin d’un local comercial”. I tot seguit arribava l’habitual intercanvi de trets amb els anticapitalistes: “Senyores de la CUP, qui les ha vist i qui les veu. Entregades a la causa. No perdin l’esperit crítics, perquè els van prometre ajuts a rehabilitació de pisos a canvi d’una venda de patrimoni que no s’ha fet. Siusplau, que no les enganyin més”.

Des de Ciutadans, Lorena de la Fuente escollia la paraula “decepció. No han tingut en compte les nostres aportacionos i altres només les han recollit parcialment”. La portaveu ha posat en valor el fet que avui s’estava debatint gairebé un 10% del total del pressupost del consistori i ho ha posat com a mostra de que “sabien que el pressupost que van aprovar no era real. Ara aquests ajuts no arriben a temps per salvar a les persones desnonades i als comerços tancats”. Des del PP, José Luis Martín es preguntava sobre “com pot ser que en el pitjor any de la crisi sobrin 12 milioins d’euros? Bàsicament es deu a la seva nul·la capacitat de gestió”. Martín ha recordat que “la primera mesura que el nou equip de govern va efectuar va ser la de pujar els impostos, i ara cobren fins i tot la brossa a locals que estan tancats. Si ara resulta que recapten tant i sobren diners, ek que haurien de fer és baixar els impostos”.

J.S.