.

.

TOTS 21

La reobertura serà sense limitacions d’aforament ni d’horaris, i tampoc no serà necessari presentar el certificat covid per poder entrar als locals.

El govern de la Generalitat ha decidit finalment permetre la reobertura dels locals d’oci nocturn a partir del pròxim 11 de febrer, escudant-se en una rebaixa exponencial de la incidència de la sisena onada de la Covid. D’aquesta manera bars musicals i discoteques podran reprendre l’activitat, suspesa des del 24 de desembre. Aquesta era l’única de les restriccions imposades abans de Nadal que es mantenien vigents: el toc de queda ja es va aixecar el 21 de gener i la resta de restriccions –aforaments i limitació de reunions– es van eliminar el 28. A més, la reobertura serà sense limitacions d’aforament ni d’horaris, i tampoc no serà necessari presentar el certificat covid per poder entrar als locals.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha admès que les xifres de contagis continuen sent “altes”, però ha indicat que el risc de rebrot “cau” i baixa la velocitat de contagi; també, que les persones ingressades són “moltes”, però el nombre de pacients a les UCI “no creix” i “a poc a poc va baixant la pressió assistencial” als CAP. Plaja ha assenyalat que la “desacceleracíó” d’alguns dindicadors de la sisena onada de la covid-19 “pren força” i “sembla que evoluciona en positiu”. “El Govern tenia la voluntat i el compromís de no allargar ni un dia més del necessari les mesures restrictives”, ha defensat la seva portaveu.

Reaccions del sector

El secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, Ramon Mas, ha celebrat “tenir una data clara” per preparar l’operativa per tornar a funcionar i també poder-ho fer amb l’horari habitual, fins les sis del matí. Pel que fa al passaport covid, si bé el sector es va mostrar favorable a utilitzar-lo quan van reobrir a l’octubre ja que “va ser una bona eina per incentivar la vacunació entre els joves”, ara considera que “no fa la funció que feia abans” per les característiques de la variant òmicron i els índex d’immunització més elevats. “Ara estiguis vacunat o no, la variant òmicron fa que et contagiïs igual”, ha dit Mas.

En relació a les mascaretes, els empresaris de l’oci nocturn han reiterat la dificultat d’obligar a portar-la en tot moment en espais d’interacció com les discoteques i han assegurat que optaran per “recomanar” el seu ús. “Nosaltres hem de fer tot el possible perquè la gent ho porti però l’operativa és molt complicada”, ha afegit Mas.

Les discoteques han reiterat que el tancament a les portes de Nadal va ser “injust” perquè era “la millor setmana de l’any pel sector”, que creia que com a mínim podrien obrir fins la Nit de Cap d’Any. “Esperem que aquesta sigui una etapa definitiva. Ha sigut molt dur aquest tancament. Els treballadors, els empresaris i els clients necessiten tornar a la normalitat”, ha reblat.

La patronal demana més seguretat jurídica

Per la seva banda, el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha assegurat que el tancament durant el Nadal ha provocat pèrdues “molt importants”, de manera que hi ha locals “al límit de la seva subsistència”. És per aquest motiu que Boadas ha demanat seguretat jurídica en la reobertura dels locals. “Esperem que ja no es tanqui més i que tot obeeixi a unes dades objectives i a unes garanties jurídiques”, ha apuntat. Així mateix, ha considerat que les discoteques no s’haurien d’haver tancat perquè “l’únic que ha provocat ha estat una evolució negativa de les dades epidemiològiques”.

Malgrat tot, la Fecasarm ha celebrat la reobertura, tot i que creu que “arriba tard” perquè hi ha “oci nocturn il·legal, botellots i festes privades” que afavoreixen els contagis de coronavirus. “Molta gent marxa a altres comunitats autònomes com ara Madrid per sortir de festa mentre que aquí està tot tancat”, ha lamentat Boadas.

“Esperem que hi hagi una continuïtat amb aquesta reobertura perquè els locals s’han de començar a refer de la situació gravíssima de crisi econòmica”, ha subratllat. Boadas ha recordat que els locals han estat tancats 20 mesos dels últims 23.

Redacció / ACN