.

Montserrat Roig. Foto: Santiago Bartolomé

Montserrat Roig. Foto: Santiago Bartolomé

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la programació de la Tardor Literària, que s’estén un any més els mesos d’octubre a desembre (del 19 d’octubre al 14 de desembre) i on es proposen una quarantena d’activitats de l’àmbit literari sorgides de diferents entitats de la ciutat, que aglutina La Casa de les Lletres de l’Ajuntament.

Una vegada més s’ha volgut centrar la literatura i els actes proposats en la celebració de diferents aniversaris i homenatges, a través de la preservació del patrimoni literari que han mostrat, l’impuls a la lectura amb les seves obres i el suport a la creació literària amb, sobretot, els Premis Literaris Ciutat de Tarragona que s’acaben de convocar i estan oberts.

Ramn Llull

Ramn Llull

D’altres anys la Tardor Literària ha tingut un tema o protagonista central, com l’any passat, que es va celebrar el 80è aniversari de la visita a Tarragona del poeta García Lorca; o com fa dos anys, quan celebràvem els 400 anys de l’edició del Quixot d’Avellaneda. Aquesta Tardor, en canvi, és “una tardor de celebracions”, i tal i com diu el programa s’han tingut en compte tots els esdeveniments rellevants per configurar el programa. Des del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull o els 25 anys de la mort de Montserrat Roig; fins als 40 anys del Museu d’Art Modern o els 30 de Tarragona Ràdio. Tots amb actes específics per a la seva commemoració.

Jaume Vidal Alcover

Jaume Vidal Alcover

Però alhora, totes aquestes celebracions no fan oblidar les activitats consolidades, com és el cas del cicle de lectures dramatitzades Zona Drama, que la Casa de les Lletres organitza des de 2014 junt amb l’Escola de Lletres; o el cicle Llibres premiats, que organitzen conjuntament, des de l’any passat, la Biblioteca Pública de Tarragona i la Casa de les Lletres.

Les efemèrides

700 aniversari de la mort de Ramon Llull

EXPOSICIONS

Del 14 d’octubre al 9 de novembre
Rambla Nova, tram entre la Font del Centenari i el Monument als castells
Exposició Ramon Llull, en essència. Les claus per entendre el savi més gran que ha donat mai la cultura catalana. Una exposició divulgativa que pretén acostar al públic general l’enorme figura intel·lectual de Ramon Llull amb motiu del 700 aniversari de la seva mort. Una producció de Reunió de Papaia.
Organitza: Casa de les Lletres.

Del 2 al 20 de novembre
Biblioteca Pública de Tarragona
Exposició La vida desmesurada de Ramon Llull. Edicions destacables de l’autor que es conserven al fons patrimonial de la Biblioteca de Tarragona.
Organitza: Biblioteca Pública de Tarragona.

Conferències
Dimecres 19 d’octubre a les 18.45h
Biblioteca Pública de Tarragona
Conferència. Ramon Llull, ment prodigiosa, creativitat desbordant, a càrrec d’Albert Solé. Inauguració del curs del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.
Organitza: Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i Biblioteca Pública de Tarragona.

Dilluns 7 de novembre a les 19h
Biblioteca Pública de Tarragona
Conferència. Ramon Llull: l’obsessió per la veritat, a càrrec de Mercè Sardà, filòloga i professora.
Organitza: Biblioteca Pública de Tarragona.

ALTRES ACTIVITATS

Divendres 11 de novembre a les 19h
Biblioteca Pública de Tarragona

Lectures per commemorar l’Any Llull. Selecció de textos del Llibre de les bèsties i del Llibre d’Evast e Blanquerna, a càrrec de Sergi Xirinacs i amb lectures per part del col·lectiu TeclaSmit.
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona i TeclaSmit.

80è aniversari d’Olga Xirinacs

Segueixen els actes iniciats a la Primavera Literària.

Exposicions
Del 5 d’octubre al 4 de desembre
Edifici Antic Ajuntament
Exposició Lletres Llegades. Aquesta exposició itinerant es dedica en cada lloc per on passa a un tema o autor específics. En aquesta ocasió, a l’escriptora Olga Xirinacs.
Organitza: Casa de les Lletres.

Creacions
Divendres 18 de novembre a les 19h
Biblioteca Pública de Tarragona
Mostra dels Lipdubs realitzats per alumnes de primària i secundària de la ciutat amb motiu la commemoració dels 80 anys d’Olga Xirinacs. Oberta al públic general.
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona, centres educatius ILEC de Tarragona centre i centres escolars del Pla Educatiu d’Entorn.

Ruta literària
Dissabte 19 de novembre a les 11h
Biblioteca Pública de Tarragona
Passeig Literari. Per la zona marítima d’Olga Xirinacs. El Passeig comença amb un audiovisual per contextualitzar l’obra de l’escriptora. A continuació, es realitzarà l’itinerari recorrent alguns dels espais de la novel·la Zona marítima.
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona i Impuls de la Lectura Tarragona.

Teatre
Divendres 25 de novembre a les 21h
Teatre Metropol de Tarragona
Teatre. No hi vagis, muntatge teatral a partit de la novel·la Zona Marítima, d’Olga Xirinacs, a càrrec de la companyia TeclaSmit.
Entrada amb invitació
Organitza: Teatres de Tarragona

25 anys de la mort de Jaume Vidal Alcover

Jaume Vidal Alcover (1923-1991) va desenvolupar una intensa activitat literària i va deixar una forta petjada a la nostra ciutat, com a impulsor dels estudis universitaris. La seva obra abasta pràcticament tots els gèneres: poesia, conte, novel·la, teatre, assaig, traducció. Són igulament imprescindibles els seus estudis sobre literatura i va temptejar també el guionatge cinematogràfic. El seu fons documental està dipositat a la Universitat Rovira i Virgili.

Dijous 27 d’octubre a les 20h
Teatre el Magatzem de Tarragona
Lectura dramatitzada. Els dos germans, de Jaume Vidal Alcover. Dirigida per Marc Chornet. Dins els actes d’homenatge a l’autor en commemoració dels 25 anys de la seva mort.
Coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la mort de l’autor, oferim una obra seva, inèdita i mai no estrenada. Es tracta d’una versió del tema del fill pròdig, que l’autor va tractar també en altres obres, concretament en El fill pròdig, un text poètic de 1970. Vidal Alcover té una extensa i variada obra teatral, avui poc coneguda. Aquest text teatral és de 1952
Entrada lliure.
Organitzen: Casa de les Lletres i Escola de Lletres de Tarragona. Col·labora: CRAI – URV

Dimecres 30 de novembre a les 20h
Teatre Metropol
Una paraula grega. Recital en homenatge a Jaume Vidal Alcover, a càrrec d’Odile Arqué (veu) i Eduard Iniesta (guitarra).
Estrena de l’espectacle ideat per Odile Arqué, poeta, cantant i rapsoda, exalumna de Jaume Vidal Alcover (1923-1991), per recordar-lo en el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort. L’espectacle fa un recorregut per la seva poesia i constitueix una perspectiva de la poètica intensa, alada i precisa d’una personalitat fascinant. Eduard Iniesta és compositor i, com a intèrpret, està especialitzat en instruments de doble corda del Mediterrani.
Entrada lliure amb recollida prèvia d’invitació a les taquilles.
Organitza: Casa de les Lletres i Teatres de Tarragona.

25 anys de la mort de Montserrat Roig

Montserrat Roig va ser una veu clara en uns anys de lluites polítiques i transformacions socials. Va construir una obra narrativa suggerent que té com a protagonistes sobretot les dones i el seu barri barceloní, l’Eixample.

Els dimecres del 19 d’octubre al 16 de desembre de 15.15 a 16.15h
Biblioteca de Torreforta
Lectura de L’hora violeta, de Montserrat Roig. Amb motiu del 25è aniversari de la mort, d’aquesta escriptora catalana compromesa amb la cultura catalana i el feminisme.

Dilluns 14 de novembre a les 17h
Biblioteca Pública
Comentari del llibre. El Temps de les cireres, de Montserrat Roig. Comentari de la versió en Lectura Fàcil, amb la presència de l’adaptadora Núria Martí.
Organitza: Biblioteca Pública de Tarragona. Òmnium cultural. Direcció General de Política Lingüística. CNL Tarragona.

Dilluns 12 de desembre a les 19 h
Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona (C/Smith, 55)
Xerrada. Montserrat Roig, escriptora i mare, a càrrec de Roger Sempere, fill de l’escriptora.
Organitzen: Escola Oficial d’Idiomes i Biblioteca Pública de Tarragona.

Divendres 16 de desembre a les 19 h
Biblioteca Pública de Tarragona
Lectura dramatitzada a dues veus de fragments de l’obra El temps de les cireres, de Montserrat Roig en versió Lectura Fàcil. Cloenda del cicle.
Organitza: Biblioteca Pública de Tarragona. Òmnium cultural. Direcció General de Política Lingüística. CNL Tarragona.

40 anys del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona

Divendres 25 de novembre a les 19 h
Museu d’Art Modern de Tarragona
Presentació del llibre Art i Lletres. Una visió literària de 40 anys de creació artística, Volum XL de la col·lecció Tamarit, coedició de la Diputació de Tarragona i Viena edicions. Editat en commemoració del 40è aniversari de la creació del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. Presenta: Carles Duarte, escriptor.
Organitza: Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona

30 anys de l’emissora municipal Tarragona Ràdio

Dijous 24 de novembre a les 19 h
Café La Cantonada
30 anys de Tarragona ràdio. Presentació i lectura de textos radiofònics obsequiats per escriptors amb motiu dels 30 anys de Tarragona ràdio. Peces breus inspirades en les ones radiofòniques.
Organitzen: Tarragona ràdio i Casa de les Lletres.

15 anys de l’Escola de Lletres de Tarragona

Divendres 16 de desembre a les 19 h
Cafè La Cantonada
Presentació del fanzine Les temporades de la mirada. 10 fotògrafs i 10 escriptors es retroalimenten per crear breus històries. Dins els actes commemoratius de celebració dels 15 anys de l’Escola de Lletres de Tarragona.
Organitzen: Escola de Lletres, De Temporada TGN i Cafè La Cantonada.

10 anys dels premis Joves.Lit

Dimecres 16 de novembre a les 19. 30h
Sala de Graus, Universitat Rovira i Virgili
Taula rodona de joves escriptors. L’APELLC celebra els 10 anys dels premis Joves.Lit i organitza una trobada amb joves escriptors que hi han participat. Condueix la conversa Lurdes Malgrat, directora de l’Escola de Lletres de Tarragona. Hi participaran: Adrià Targa, Raquel Galofré i Jordi Vinyals.
Organitzen: APELLC amb la col·laboració de l’Escola de Lletres de Tarragona.

/* JS para menú plegable móvil Divi */