.

Una imatge dels guanyadors i dels representants institucionals que han assistit a l’acte d’entrega dels reconeixements que s’ha fet en línia. Foto: URV

Set iniciatives d’investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han rebut aquest dimarts un dels ajuts del programa Research to Business que convoca la URV, a través de la  unitat de valorització de la Fundació, per impulsar les iniciatives que afavoreixen l’arribada a mercat de coneixements i tecnologies desenvolupades a la Universitat.

Aquests ajuts van néixer fa 14 anys per promoure la protecció dels resultats de les investigacions per la seva comercialització i explotació. Els ajuts consisteixen en 15.000 euros pels dos més ben valorats -els dos primers del llistat següent-  i cinc de 10.000, pels altres cinc projectes. En aquesta tretzena edició els premis han estat per:

  • “Dispositiu pel posicionat d’elèctrodes a la superfície cranial”, una proposta presentada per l’equip liderat per Albert Fabregat, investigador del Grup d’Investigació FUNCMAT.
  • “BITTER-FI: Combatent la inapetència amb molècules naturals”, proposta presentada per l’equip liderat per Anna Ardèvol, investigadora del grup de recerca en Bioactivitat Molecular dels Aliments.
  • “NanoChronia: Detecció de gas no convencional”, proposta presentada per l’equip liderat per l’investigador Eduard Llobet, del grup de recerca Microsystems and Nanotechnologies.
  • “Assajos de flux lateral per a la detecció ràpida d’anticossos IgG, IgA i IgM associats a malalties infeccioses i autoimmunes.”, proposta presentada per l’equip liderat per l’investigadora Ciara O’Sullivan , del grup de recerca de la Interficie físico/biològica.
  • “Millorar la qualitat de vida de la població infantil i juvenil amb dolor crònic és possible: una aplicació mòbil per a facilitar l’avaluació i mesura del dolor”, proposta presentada per l’equip liderat per l’investigador Jordi Miró del grup de recerca en dolor ALGOS.
  • “Elaboració d’aiguardents de pera procedent d’excedents de fruita i envellit de forma accelerada”, proposta presentada per l’equip liderat per l’investigador Francisco López Bonillo, investigador del grup de recerca en Tecnologia dels Aliments.
  • “e-DietBase URV: Eines electròniques per l’elaboració i avaluació de dietes, i composició nutricional d’aliments a la URV”, proposta presentada per l’equip liderat per la investigadora  Nancy Babio, investigadora del grup de recerca en Alimentació, Nutrició, Creixement i Salut Mental.

Aquesta convocatòria, oberta en col·laboració amb el Consell Social de la URV, pretén ajudar els grups de recerca facilitant-los aquests recursos per a poder executar les activitats necessàries per aproximar al mercat els seus coneixements i tecnologies. Aquestes activitats no han de donar suport a la recerca exploratòria prèvia per si mateixa, sinó que donen suport a la realització d’activitats lligades a la definició i implantació d’estratègies de transferència i de comercialització de resultats.  Aquests ajuts tenen el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc operatiu FEDER i de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

Cada any s’ofereixen ajuts per 80.000 euros. Al llarg d’aquestes edicions s’han presentat 138 propostes i s’han finançat un total de 71 projectes. D’entre aquests, han sorgit 15 llicències de tecnologies per ser explotades per empreses i s’han creat 13 spin-offs.

L’acte de lliurament dels ajuts s’ha fet en línia i l’ha presidit la rectora de la URV María José Figueras i hi han estat presents el vicerector d’Innovació i Transferència del Coneixement, Francisco Medina, la directora de la FURV, Lourdes Jané i el president del Consell Social de la URV, Joan Pedrerol.

Redacció