
Foto de grup de la família, director i professors del centre, en acabar l’acte. Foto: DiariTots21
Gairebé dos mesos després del seu adéu, l’Institut Martí i Franquès de Tarragona ha retut aquest dissabte al matí un càlid i emotiu homenatge al que va ser el seu professor -i director durant 20 anys-, el falsetà Joan Giné-Masdeu, reconegut pedagog en l’àmbit del Camp de Tarragona i poeta, autor prolífic i avançat en els temps en matèria eductiva.
Amb la presència dels seus tres fills -Maria del Mar, Marta i Eloi-, els seus vuit néts i demés família, l’acte, conduït pel director del centre, Jordi Satorra, ha estat un reconeixement a la seva figura, a la seva persona, a les seves idees innovadores en el camp pedagògic, a la seva empenta a l’hora de crear noves propostes -va ser fundador de la revista de l’Institut, Full Ras, que va ser reconeguda com a Pràctica de referència pel Departament d’Educació de la Generalitat, innovador a l’hora d’abordar a l’aula el format en vídeo a partir de videoclips-, i també un record del seu pas previ -de 1974 a 1978- per l’escola Elisabeth de Salou, on es va formar com a mestre i on va impatir classes de llengua catalana des de 1976 -assignatura que l’escola oferí clandestinament durant uns anys políticament difícils-.

L’actual director del centre, Jordi Satorra, durant la seva intervenció. Foto: DiariTots21
Exprofessors, ex alumnes, personal de direcció i l’aportació emotiva del primer nét de Joan Giné, Pol, han nodrit, acompanyats de l’emissió d’un reculls de fotografies i de vídeos de la seva vida i de les creacions en vídeo que feia amb els alumnes, un homenatge en el què el director, Jordi Satorra, anunciava que el centre dedicarà una sala al seu exdirector i també un mural poètic. Giné ha estat considerat el vector trascendental de la renovació moderna que ha viscut les darreres dècades l’institut del carrer Enric d’Ossó.
L’orgull d’haver estat dirigits per Joan Giné ha estat present en els diversos parlaments que han tingut lloc. L’actual director parlava de la seva trajectòria: “Segueixo l’estel del seu llegar amb orgull”. Joan Giné fixà una pauta al centre: “És un far que segueix encès. Som el Martí Franquès del Joan Giné-Masdeu“, afirmava.

Joan Giné, de jove. Foto: Institut Martí Franquès
Satorra esmentava la darrera relació que va tenir amb ell: l’edició d’un poemari escrit en català i italià, inèdit hores d’ara, i que donada la malaltia avançada de Joan Giné, aquest li va encarregar que si ell no podia fer-se’n càrrec de l’edició en italià fos Satorra qui ho fes. I així va ser. L’obra porta per títol ‘La ciutat dels àngels caiguts’.

Un moment de l’acte. Foto: DiariTots21
Irònic, esbojarrat, molt creatiu, però també apassionat entrenador de bàsquet, organitzador de sortides per a anar a esquiar, amb idees noves que mai s’havien plantejat abans, les diferents intervencions dels que s’han sumat a l’homenatge han subratllat el seu caràcter genial, però també temerari.
El que fou director del centre, Jean Marc Segarra, el conegut activista cultural tarragoní David Serra, l’expresidenta l’Òmnium del Tarragonès, Rosa Maria Codines; el primer nét del Joan Giné -Pol-, el professor del centre Manolo Fuentes o el director d’aquest digital, DiariTots21, Jaume Garcia -que va ser alumne seu a l’escola Elisabeth de Salou-, han pres la paraula per dibuixar el seu caràcter i el seu llegat. Garcia recordava que mentre fou professor a l’Elisabeth, va publicar el seu poemari ‘A frec de capitell‘, una de les seves obres més destacades. De l’Elisabeth també han assistit a l’acte l’exalumne Manel Hernando Pallarès i l’exdirector Anton Ribas.

El director de DiariTots21, Jaume Garcia, durant el seu parlament. Foto: DiariTots21
A l’entrada del teatre de l’institut un gran retrat del Joan Giné acompanyava un llibre de condol.

Equip de redacció