TOTS 21

foc1

Actualitzat a les 23 hores.- Tot i l’evolució favorable de l’incendi de la Pobla de Montornès, que continua actiu, una setantena de dotacions terrestres (de les quals 45 són bombes rurals pesades) treballaran intensament durant tota la nit per tal que amb el reforç dels mitjans aeris que s’incorporaran a primera hora del matí l’actuació dels bombers pugui ser més contundent.

La Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal mantindrà durant tota la nit els 17 vehicles i els 72 voluntaris destinats a aquest incendi.

Protecció Civil de la Generalitat informa que de les persones evacuades per aquest incendi, deu veïns dormiran al Centre Cívic de Bonastre habilitat per l’Ajuntament i la Creu Roja de Catalunya i nou més passaran la nit a casa d’amics i familiars.

Segons les dades provisionals dels Agents Rurals , del perímetre provisional de 225,5 hectàrees afectades per aquest incendi, el 90% són de forestal i el 10% de vegetació agrícola. Dins del municipi de Bonastre s’haurien cremat 110,2 hectàrees, 84,2 dins de La Pobla de Montornès, 18 hectàrees al municipi de Creixell i les 3,09 restants a la Vespella de Gaià.

Els Bombers de la Generalitat mantenen operatiu el Centre de Comandament de Bombers des d’on es fa la coordinació operativa de l’incendi, amb representants d’altres cossos de seguretat que col·laboren en les tasques d’extinció, el Conseller del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Jané, el Director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja, i els alcaldes dels municipis afectats, entre d’altres.

Actualitzat a les 21 hores.- Els Bombers continuen treballant en el que ja és un devastador incendi de la Pobla de Montornès, que afecta els termes municipals veïns i que ja ha cremat, des de les dues de la tarda i fins a les 21 hores, 225 hectàrees i ha provocat 19 evacuats, quatre a la Pobla i 15 a la veïna població de Bonastre (Baix Penedès). L’incendi afecta termes municipals veïns, com Creixell, Bonastre, Salomó o Vespella de Gaià.

L’incendi continua actiu i centra els esforços dels Bombers. Tant un altre produït a l’Estartit (Torroella de Montgrí) com a Pontils (Conca de Barberà) ja han estat estabilitzats. Així mateix, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el Pla Infocat per la simultaneïtat d’incendis i per l’elevat risc d’incendis forestals.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, s’ha desplaçat al Centre de Comandament que els Bombers han habilitat per coordinar les tasques d’extinció de l’incendi de la Pobla de Montornès. Jané ha informat que “dos dels incendis declarats aquesta tarda estan ja estabilitzats, el de l’Estartit i el de Pontils”, i que “l’incendi de la Pobla de Montornès continua actiu”.

Una negligència humana en podria ser la causa, segons ha dit el conseller, per quant s’ha originat prop d’una zona habitada.

El conseller ha dit que en aquests moments “tots els esforços estan posats en poder perimetrar el foc que crema a la Pobla de Montornès, amb dos flancs actius, un flanc esquerre que va en direcció Salomó, i un flanc dret en direcció Bonastre.

Jané ha destacat que els Bombers de la Generalitat de Catalunya i tots els equips desplaçats a la zona estan treballant de valent per poder “donar una resposta ràpida, adequada i professional en les darreres hores”. “S’està treballant, s’està fent molt bona feina i el meu agraïment als Bombers, als Mossos d’Esquadra, a les ADF’s, SEM, a les Policies Locals, i als diversos alcaldes que estan a peu de incendi treballant al màxim per posar tots dels serveis a disposició”, ha dit. A més, ha afegit que “la simultaneïtat de tres focs declarats aquesta mateixa tarda ha fet que es distribueixin més el mitjans”.

Jané ha insistit que “no podem abaixar la guàrdia” i hem d’extremar precaucions, i ha enviat un missatge de prudència a la població per tal que eviti acostar-se a la zona de l’incendi.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament a la Pobla de Montornès, amb 17 mitjans aeris (entre els quals, les dotacions aèries del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) i una cinquantena de dotacions terrestres. A les tasques d’extinció, els bombers han incorporat maquinària pesada.

El foc continua actiu, i els Bombers concentren els seus esforços sobretot en el flanc esquerre del foc, especialment a la zona del cap-flanc esquerre. De cara al vespre, es preveu que afluixi la marinada i que entri vent de component oest, fet que farà concentrar els esforços dels Bombers al flanc dret.

El Servei Català de Trànsit informa que s’ha tallat, per facilitar les tasques d’extinció, la carretera T-202 a Vespella de Gaià, en els dos sentits de la marxa entre els kilòmetres 10 i 12. També hi ha algunes vies locals d’accés a urbanitzacions que han quedat tallades a causa de l’incendi.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el Pla Infocat per la simultaneïtat d’incendis i per l’elevat risc d’incendis forestals. Així mateix, el Telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès fins el moment 779 trucades de veïns alertant del foc de Pobla de Montornès i de la seva evolució.

Dos tècnics de Protecció Civil de la Generalitat s’han incorporat al dispositiu de l’emergència i coordinen l’atenció al centre cívic de Bonastre del grup d’evacuats de la urbanització Gavatxa de Bonastre (15 evacuats, dels quals cinc s’han desplaçat al centre cívic fins el moment). Al Centre cívic es disposa de fins a 70 llits i mantes aportats per Creu Roja de Catalunya i menjar aportat per l’Ajuntament per si cal que alguns veïns hi pernoctin.

Actualitzat a les 17 hores.- A les 17 hores eren 120 les hectàrees cremades a la zona propera a una urbanització a la Pobla de Montornès.

El vent de ponent ha afluixat i entrava vent de marinada que afectava l’evolució del foc. El relleu de la zona comportava una extinció complicada de l’incendi, que s’ha propagat direcció nord, en sentit contrari a la urbanització del Castell de Montornès.

Imatge de la columna captada des de la Pobla. Foto: Bombers

Imatge de la columna captada des de la Pobla. Foto: Bombers

Durant la tarda ha arribat als termes municipals de Creixell i Bonastre. L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, ha qualificat al seu perfil de Facebook de «desastre» l’incendi, que està afectant una zona boscosa del terme.

La Direcció General de Protecció Civil té constància de l’evacuació, per prevenció, de quatre veïns d’un habitatge de la part alta de la urbanització El Castell de Montornès.

Vista aèrea d l'incendi. Foto: Bombers

Vista aèrea d l’incendi. Foto: Bombers

 

Actualitzat a les 14:30 hores.- Els Bombers de la Generalitat han rebut l’avís a les 14.02 d’aquest migdia, per un incendi forestal a prop de la urbanització del Castell de Montornès. Ha calgut evacuar veïns de la zona nord de la urbanització Castell de Montornès. Els telèfon d’emergències ha rebut més de 700 trucades. A les quatre de la tarda es comptaven en 25 les hectàrees cremades.

Els Bombers havien activat per aquest incendi 9 mitjans aeris (4 helicòpters bombarders, 1 helicòpter de comandament i 4 avions de vigilància i atac amfibis) i 23 dotacions terrestres (6 vehicles lleugers de comandament i 17 camions d’aigua).

Segons ha sabut Tarragona21, s’hi han desplaçat mitjans de Móra d’Ebre i El Vendrell. El comandament dels Bombers ha creat un punt de comandament a Mas Soler.

Imatge de la columna de fum que surt darrere la urbanització. Foto: Tarragona21

Imatge de la columna de fum que surt darrere la urbanització. Foto: Tarragona21

 

El fum, des d'una altra perpectiva. Foto: tarragona21

El fum, des d’una altra perpectiva. Foto: tarragona21

Veïns de la Pobla de Montornès, seguint l'evolució del foc. Foto: Tarragona21

Veïns de la Pobla de Montornès, seguint l’evolució del foc. Foto: Tarragona21

També treballaven en aquest incendi al migdia 8 patrulles dels Mossos d’Esquadra, membres de les Associacions de Defensa Forestal i de la Policia Local de la zona.

Els Bombers també han estat alertats d’una segon incendi forestal a les 16.35 a la zona de les Piles als Pontils. Estava afectada tres hectàrees de massa forestal, segons el Cos d’Agents Rurals i hi ha una quinzena de dotacions dels Bombers treballant-hi.